ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Дуті» виправдання про знищені «Панцирі»

Blogger pool
Прочитаєте за: 6 хв. 15 Березня 2020, 13:08

Днями президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив про знищення за час операції «Весняний щит» у сирійській провінції Ідліб восьми сирійських зенітних ракетно-гарматних комплексів (ЗРГК) «Панцир»: «Зараз в Ідлібі розміщені комплекси «Панцир». Вони є і в Лівії. В Ідлібі ми знищили вісім таких комплексів за допомогою наших безпілотників SIHA. Вони дуже цінні, це важливі системи протиповітряної оборони», – передає слова турецького лідера інформагентство «Анадолу».

Турки знищили черговий міф про унікальність російської зброї

1 березня Анкара заявила: у провінції Ідліб триває операція «Весняний щит». Про знищення під час неї восьми систем ППО саме російського виробництва турки повідомляли й раніше, проте не уточнюючи їхній тип. Із заяви Ердогана вже випливає офіційно, що це ЗРГК «Панцир».

У кінці лютого Clash Report на своїй сторінці в твітері опублікував відео знищення Туреччиною «Панцира-С1» у північно-західній частині Сирії. За даними авторів відео, знищення військової техніки відбулось уночі 3 березня у місті Саракіб. «На кадрах система протиповітряної оборони «Панцир-С1» (SA-22), знищена ударними БПЛА Туреччини в Саракібі вночі 3 березня», – йдеться в повідомленні.

Але за кілька годин російське Міноборони офіційно заявило: слова турецького президента Ердогана не відповідають дійсності. «В результаті масованих атак турецьких ударних БПЛА зазнали пошкоджень два сирійських ЗРГК «Панцир». Наразі завершується їхнє відновлення», – йдеться в повідомленні Міноборони РФ.

– Надані голові Турецької Республіки результати бойової ефективності застосування ударних БПЛА в провінції Ідліб, що вони зуміли знищити 8 сирійських «Панцирів», не відповідають дійсності і є перебільшенням», – офіційно заявили в Міноборони РФ і додали: «Підрозділи сирійських збройних сил у районі зони деескалації Ідліб прикривали всього чотири ЗРГК «Панцир». Основні сили і засоби ППО сирійської армії, включаючи ЗРГК «Панцир», лишаються зосередженими на прикритті столиці Сирійської арабської республіки в районі міста Дамаск».

Російське агентство Sputnik у твітері поширило цю заяву. Москва знову завела стару улюблену пісню під назвою «їхтамнєт!» Цього разу про сирійський ЗРГК «Панцир». Але зміст її завжди однаковий – нас там немає…

Але Clash Report під повідомленням публікує відео з кадрами знищення «Панцирів» і коментує його запитанням до брехунів з Міноборони РФ: «Ви впевнені?»

«Надуті» докази

У відповідь на такий коментар-запитання російська пропаганда застосовує «важку інформаційну артилерію». В сербському інтернет-виданні Mars on line, що спеціалізується на мілітарній тематиці, з’являється «матеріал-розслідування» іноземних журналістів, в якому йдеться, що турки насправді в Сирії знищили не «Панцирі», а… їхні надувні моделі.

Як підтвердження своєї версії сербські «журналісти» наводять фото таких надувних моделей «Панцир-С1». Вони, на думку цих «розслідувачів», дуже точно зображують реальний комплекс, і цілком здатні ввести в оману операторів БПЛА, які ведуть спостереження з висоти кількох кілометрів.

Mars on line розповідає: крім виробництва сучасного озброєння, російський ВПК відомий випуском низки підроблених надувних моделей бойової техніки, покликаних вводити ворога в оману. Як зазначають сербські «журналісти», разом з надувними моделями використовують і елементи, які у комплексі створюють в оператора ілюзію реальної техніки.

Автори матеріалу переконані, що поряд з комплексами «Панцир-С1» сирійські урядові сили отримали й системи маскування цих ЗРГК, і надувні моделі для введення ворога в оману.

Це «розслідування» пропагандисти з Москви почали «розганяти» по соцмережах і різних ЗМІ. Виглядає все це нібито не сама Росія, яка звичайно ж зацікавлена у версії з «надувними комплексами», подає таку інформацію, а іноземні журналісти розгадали хитрий задум російських військових. Аудиторії намагаються піднести цю нісенітницю так, що це вдало проведена операція з обману противника, а не ганьба російської зброї, яка виявилась нездатною конкурувати з турецькими БПЛА.

Те, що за публікацією стирчать «вуха» Кремля, зрозуміло з багатьох ознак. І перша з них – саме видання, яке представляє давнього соратника РФ – Сербію. Mars on line відверто пропагує Росію і її політику в світі, а такі «матеріали» публікують у ньому доволі часто. До речі, російське інтернет-видання «Репортер», яке розповсюдило «розслідування про надуті комплекси», чомусь журналістів і видання назвали «болгарськими». Певно, болгари викликають у суспільстві більше довіри, ніж серби, тож роспропаганда припустилася «маленької неточності». Пропагандисти з Москви сподіваються, що сербська й болгарська мови дещо схожі, та й мало хто захоче перевірити національну приналежність першоджерела…

«Лажні» – від слова «лажати»?

Готуючи матеріал, «розслідувачі», певно, не дивились жодного відео зі знищення «Панцирів». Адже на кадрах навіть неспеціаліст побачить, що знищено – бойова машина чи надувний макет, адже техніка і повітряна кулька вибухають і горять зовсім по-різному. А в турків оператори БПЛА – фахівці досить високого класу, яких ввести в оману надутими повітряними «матрацами» дуже важко.

Крім того, викликає великі сумніви ствердження «розслідувачів», що Росія із бойовими комплексами передала прихильникам Асаду і надувні макети «Панцирів» з відповідним обладнанням. Такі «обманні» комплекти досить недешеві, і Москва просто їх не даруватиме. Купуючи в Росії новітні й дорогі ЗРГК «Панцир-С», Сирія за свої гроші брала якнайбільше бойового озброєння, а не надувних макетів – це більш ймовірно.

Дуже непереконливі факти від російського Міноборони про кількість комплексів, задіяних в Ідлібі – всього чотири. Нібито решта (?) стоїть на прикритті столиці – Дамаска.

Самохідний ЗРГК наземного базування «Панцир –С1» призначений для ближнього прикриття цивільних і військових об’єктів (зокрема комплексів ППО великої дальності) від усіх сучасних та перспективних засобів повітряного нападу. Може здійснювати і захист об’єкта від наземних та надводних загроз. Це саме те, для чого ЗРГК застосовують в операції ассадівських сил у провінції Ідліб.

Таких комплексів у Сирії (за даними «Вікіпедії») за контрактом про постачання від 2006-го має бути 50. За даними на 2016 рік «Панцирів» було 36 і 700 ракет до них. Цілком імовірно, що з початком активних бойових дій в країні й участю в них російських військ «Панцирів» в Сирії побільшало.

Тому цілком логічно, що в провінції Ідліб, де нині точаться інтенсивні бойові дії, задіяні значно більше комплексів, ніж чотири – це лише батарея і вона дуже рідко самостійно залучається до операцій. Основною бойовою одиницею в силах ППО вважається дивізіон. У ньому від 12 до 18 таких комплексів. Тож, скоріш за все, і в Ідлібі, і на прикритті Дамаска зосереджено не менше дивізіону «Панцирів». Тоді, виходячи з цього, слова Ердогана про 8 знищених набагато реальніші, ніж виправдання російського Міноборони.

І останнє, заголовок сербської «статті-розслідування» звучить так: «ПРЕВАРИ НЕПРИЈАТЕЉА: Лажни „Панцири“ у сиријској армији?». Тобто «Перехитри ворога: оманні «Панцирі» в сирійській армії». Найбільше сподобалось у сербському варіанті слово «лажні». В українському сленгу «лажні» означає «те, що низько оцінюється, низької якості, фальшиві, прикрі».

Тобто, розповідаючи про російські «Панцирі» в Сирії, сербські «журналісти» дуже правильно назвали їх «лажними». Адже комплекси у протистоянні з турецькими безпілотниками не виконали основного завдання, не прикрили дії військ з повітря. Тобто за великі гроші Ассад отримав від Росії повну «лажу», яку турки спалили одним потужним ударом.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сили оборони розбили засідку російських диверсантів на Сумщині

Сили оборони розбили засідку російських диверсантів на Сумщині

російські диверсанти не полишають спроб проникнути на територію України.

Під час невдалої втечі затримали «крота» фсб, який коригував ракетні удари по Харківщині

Під час невдалої втечі затримали «крота» фсб, який коригував ракетні удари по Харківщині

Військова контррозвідка Служби безпеки спільно з підрозділами ЗСУ запобігла втечі агента фсб, який коригував ракетно-бомбові удари по Харківщині.

Накрили декілька ворожих автівок «Урал», знищили склад боєприпасів: бригада Сил ТрО звітує про досягнення

Накрили декілька ворожих автівок «Урал», знищили склад боєприпасів: бригада Сил ТрО звітує про досягнення

На південному напрямку виконує завдання бригада Сил ТрО. Вона не дає росіянам почуватися в безпеці. Днями її воїни уразили кілька ворожих автомобілів та польовий склад боєприпасів, зафіксовані ураження бліндажів противника.

На Херсонщині окупанти скинули вибухівку на вантажівку, є постраждалий

На Херсонщині окупанти скинули вибухівку на вантажівку, є постраждалий

Поблизу села Осокорівка Херсонської області російські війська з безпілотника атакували автомобіль, постраждав чоловік.

Речник Повітряних Сил розповів, чим ворог цілив по Черкащині

Речник Повітряних Сил розповів, чим ворог цілив по Черкащині

Вранці, 25 квітня, війська рф завдали ракетного удару по місту Сміла Черкаської області. Попередньо, це була ракета «Іскандер-К».

«Вишкіл капітанів» став курсом професійної військової освіти тактичного рівня L-1C

«Вишкіл капітанів» став курсом професійної військової освіти тактичного рівня L-1C

Цього року вперше «Вишкіл капітанів» перейшов у структуру Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка та став курсом професійної військової освіти «Командний курс тактичного рівня L-1C „Вишкіл капітанів“». Його програму розширили, й вона отримала затвердження Міністерства оборони України.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Ярмолинці, Хмельницька область

Військовослужбовець в ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Покровськ

Старобільський РТЦК та СП

Старший бойовий медик автомобільної роти

від 23000 до 53000 грн

Знам'янка

Військова частина А1201

Бойовий медик взводу

від 21000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ (Оператор БПЛА)

від 20000 до 120000 грн

Ужгород

Перший відділ Ужгородського РТЦК та СП

Інспектор прикордонної служби

від 25000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ