ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Альона Сидоренко: бути психологом, офіцером, мамою

Life story
Прочитаєте за: 9 хв. 8 Березня 2020, 19:15

Для Альони Сидоренко війна розпочалась у вересні 2014 року. На той час  вона працювала в Чернігівському центрі реабілітації воїнів АТО. Спочатку як волонтер, а пізніше як офіцер-психолог жінка допомагала пережити біль втрати багатьом чернігівським родинам полеглих воїнів, повертала душевну рівновагу сотням солдатів на передових позиціях, а в лікарні тим, хто зазнав поранень і травм як фізичних, так і духовних. 

Адреси родин загиблих брала в обласному військовому комісаріаті

До війни працювала психологом у Чернігівській психоневрологічній лікарні. У вересні 2014 року при лікарні відкрили центр реабілітації воїнів АТО, де Альона розпочала роботу з військовослужбовцями, які прийшли туди після активних бойових дій. Зокрема, проходили реабілітацію бійці, які воювали під Іловайськом, Дебальцевим.

Працювала як кризовий психолог. Відчувалася нестача відповідного досвіду і навиків. Тому Альона вступила до Всеукраїнської громадської організації фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій, що об’єднала психологів зі всієї України, які почали працювати з військовими, родинами полеглих.

-У центрі, ми з’ясували, – розповідає Альона, – що найбільше під час бойових дій постраждали військовослужбовці, які прийшли за мобілізацією. Вони не були готові до того, що побачать на війні, з чим будуть стикатися.

Один випадок Альоні запам’ятався найбільше. Працювала з юнаком, який під час оточення під Іловайськом заховався від обстрілу в шахті. П’ять діб він сам у повній темряві, без їжі й води блукав тунелями шахти. Не орієнтувався в часі, не розумів, чи був день, чи ніч. На щастя йому вдалося вибратися звідти і його підібрали українські військові. Солдат був у дуже важкому стані. І знадобилося досить багато часу й зусиль, щоб відновити його психологічний баланс. Саме тоді Альоні спало на думку, що набагато ефективніше вона б надала допомогу, якби побувала в АТО, побачила те, що бачать солдати, відчула те, що відчували вони.

У Чернігові Альона опікувалася родинами загиблих воїнів. До цієї роботи  приєдналася як волонтер. У їхній групі було шість психологів, і працювали вони з понад 40 родинами загиблих як в Чернігові, так і в області. З багатьма людьми Альона і досі підтримує зв’язок. Наприклад, з Тетяною – мамою полеглого сержанта Віталія Рябого з 1-ї танкової бригади, який загинув на Луганщині. Вона теж була в надзвичайно важкому стані. Після похорон єдиного сина жінка закрилася в собі, не виходила з квартири, ні з ким не спілкувалася.

– Я з Тетяною почала роботу, – згадує Альона, – десь після 40 днів, телефонувала, розпитувала, згодом домовилася про зустріч. Поговорила з нею і пояснила, що треба пройти стадію горювання і прийняти втрату сина… Вона зустріла нас дуже добре, відкрилася. А згодом стала дуже активною, допомагає сім’ям, у яких теж загинули рідні.

Адреси родин загиблих Альона брала в обласному військовому комісаріаті. Одного разу, в грудні 2014 року, вона зустріла заступника комісара підполковника Вадима Лільчицького. Розговорилися, і під час бесіди він зазначив, що нині дуже потрібна допомога психологів у навчальних центрах – мобілізованих потрібно до війни готувати, зокрема й психологічно.

Завдяки підтримці лишився не тільки живим, а й психічно здоровим

У січні 2015-го Альона разом зі своєю групою і юристами з організації «Март», які займалися супроводом бійців і їхніх родин, приїхала до НЦ «Десна». Поспілкувалися з командуванням, провели тренінги з офіцерами і сержантами. Їхню роботу оцінили позитивно. Упродовж четвертої хвилі мобілізації і наступних Альона з трьома подругами-психологами постійно приїздила в навчальний центр і працювала з бійцями. Вони проводили тренінги з надання першої психологічної допомоги під час бойового стресу, навчали технікам саморегуляції та самоконтролю, дихальній техніці, збалансуванню роботи організму, методиці «Ключ Алієва».

– Один хлопець, Сашко, – усміхається Альона, – дзвонив дуже часто. Ми з ним, можна сказати, пройшли всю його службу, від початку мобілізації й до її завершення. Звертався з різних питань. Дзвонив перед боєм і після бойового зіткнення, обстрілів, обговорював сімейні проблеми. Завдяки цій підтримці, вважає хлопчина, він лишився не тільки живим, а й психічно здоровим.

А вже в березні група психологів Альони, які на той час себе добре зарекомендували, почала виїздити в зону АТО. Перша поїздка була в 41-й окремий батальйон територіальної оборони, куди їх запросив комбат Олександр Бакулін. Приїхали, як кажуть, «на нуль», під Старогнатівку – поблизу Волновахи. Працювали на ВОПах і РОПах. Головним завданням було психологічне розвантаження бійців. Досягала його Альона за допомогою арттерапії. Потрібно було вивести солдатів на позитивне мислення і мотивацію на виконання завдань за призначенням. Батальйон після Дебальцевого 9 місяців стояв на позиціях у полі. Проводилися бесіди, вивчалася техніка тілесно орієнтованої терапії. Завдяки цьому в підрозділах стабілізувався морально-психологічний стан.

Подібні виїзди відбувалися згодом щомісяця вже під керівництвом і контролем Головного управління Генерального штабу ЗС України по роботі з особовим складом. Окрім 41-го батальйону, працювали в 1-й танковій бригаді, 95-й бригаді, і навіть з прикордонниками.

Наприкінці травня в Києві військове керівництво зібрало волонтерів – психологів і капеланів. Їм, як досвідченим, потрібним армії фахівцям, запропонували піти на службу до Збройних Сил. Сидоренко пропозицію прийняла, їй було не звикати, пів місяця вона працювала в лікарні,  а пів місяця – в АТО. У серпні, отримавши повістку з військкомату, Альона з меншим сином Андрієм вже прибула до НЦ «Десна». На той час її старший син Сергій служив в АТО у складі танкової бригади.

Головне в роботі з воїнами на бойових позиціях –не нашкодити, діяти тактовно, але твердо

Лейтенант Альона Сидоренко доклала чимало зусиль для відновлення і налагодження роботи з професійного відбору в навчальному центрі як військовослужбовців строкової служби, так і за контрактом. Адже взимку 2014-го тодішнє керівництво центру планувало його розформувати. Також було створено електронну базу мобілізованих, починаючи з 2015 року. Відпрацьовано стандарти психологічної підготовки, налагоджено взаємодію з волонтерськими організаціями щодо проведення тренінгів, проводилися заняття з військовослужбовцями з психологічної підготовки із залученням різних спеціалістів – юристів, психологів, налагоджено роботу в навчальних підрозділах, створено алгоритм роботи комісій із професійно-психологічного відбору, яким керуються в роботі й досі.

У лютому 2016 року Альону запросили працювати в оперативному командуванні «Північ», потрібен був досвідчений психолог. А жінка ще під час служби в Десні пройшла курс навчання як інструктор по роботі з військовослужбовцями із симптомами ПТСР (посттравматичний стресовий розлад) за методикою Френка Пьюселіка в проєкті Олени Богомолець у Києві, а пізніше була запрошена на тренінг для тренерів як одна з найперспективніших з цієї методики.

У штабі ОК «Північ» одним із головних завдань Альони був підбір людей з різних частин для виїзних груп психологічної підтримки. Упродовж останніх років Альона трохи не щомісяця на декілька тижнів із групою психологів виїжджала до визначених частин в АТО, де відновлювала моральний стан бійців.

Під Авдіївкою взимку 2017 року, коли розпочалися інтенсивні бойові дії, стала нагальною потреба в роботі психолога. Альона зі своєю групою працювала з воїнами 72-ї бригади, які заступали на чергування на бойових позиціях, поверталися звідти або після бойових зіткнень. Потрібно було морально підготувати людей до психологічної готовності ведення бою, а також практично навчити техніці самоконтролю та стабілізації під час виконання завдань, наданню собі та побратимам першої психологічної допомоги. А після повернення з позицій допомогти психологічно розвантажуватися та вивести зі стану бойового стресу за допомогою практичних вправ, стабілізувати морально-психологічний та фізичний стан.

Одного разу, спілкуючись із бійцями, що повернулися з позицій, Альона помітила що один солдат стояв осторонь і ніяк не міг підкурити цигарку, руки сильно тремтіли, він був у дуже нестабільному стані, похитувався.

– Я тихенько до нього підійшла, почала з ним розмову. Кажу, я тобі допоможу, відійдемо, щоб ніхто не заважав. Ми відійшли за будинок, де я через техніки дихання стабілізувала його стан, а потім стала справлятися з його тремором (тремтінням). Збільшили амплітуду руху рук, а потім всього тіла, він зробив декілька разів ці вправи, стабілізувався, його, як кажуть, «відпустило». Головне для мене, як психолога, в роботі з воїнами на бойових позиціях –не нашкодити, діяти тактовно, але твердо, психоемоційно розвантажити, стабілізувати психологічний стан та мотивувати на подальше виконання бойових завдань, зберігати своє життя і товаришів, – акцентує Альона.

Шлях подолає той, хто йде!

З квітня 2018 року жінка вчергове виїхала в район АТО у складі ОТУ «Північ»  як офіцер-психолог. Робота здебільшого проводилася у військових частинах та підрозділах, які перебували безпосередньо «на нулі», де було гаряче. Після обстрілів та втрат працювала з особовим складом, що потрапляв у «поле»  бойової травми. Крім того, на її допомогу чекали і в підрозділах, у яких траплялися випадки самогубств.

Альона Сидоренко не тільки гарний психолог і офіцер, вона ще й любляча мама для своїх трьох дітей – двох синів, Сергія і Андрія, та вісімнадцятирічної доньки Лізи. Андрій найменший, йому всього дванадцять і він найбільше потерпає від частих маминих відряджень, хоч Ліза на цей час йому і намагається заміняти маму.

– Вже після повернення з району ООС, – розповідає Альона, – у вересні 2018 року мені запропонували перевестись до Головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України. Це було непросте рішення, адже розуміла, що підвищення по службі пов’язане зі зміною місця проживання, тож знову прийдеться покинути дітей, які пів року жили самі в Чернігові і чекали на маму. І разом з тим розуміла, що досвіду накопичилося вже багато, треба все систематизувати, прописати у вигляді відповідних алгоритмів. Рідні підтримали, а згодом і всю свою сім’ю забрала до Києва.

Нині Альона служить офіцером відділу психологічного супроводу управління психологічного забезпечення Головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України. Виконує важливі завдання з реабілітації діючих військовослужбовців, їхнього психологічного відновлення після повернення з районів виконання завдань за призначенням.

– Нещодавно підвищила свою кваліфікацію, здобуваши ще одну магістерську освіту – як соціальний працівник з населенням, – ділиться Альона. – Адже психологічний стан людини залежить також від її соціального стану та соціуму, в якому вона живе. П’ять років тому, коли вперше, ще волонтером, їхала на передову до військових, які просили про психологічну допомогу, навіть і уявити собі не могла, що буду служити в Генеральному штабі ЗС України. Головним завданням на той час було стати корисною для своєї країни. Війна розділила мою родину: старший син виконував завдання в районі АТО, дочка залишилась навчатись, а найменший син поїхав з мамою служити до 169-го навчального центру Сухопутних військ ЗСУ «Десна». Багато чого було на моєму шляху, і знаю, що багато ще буде попереду… Нині вся родина знову разом! Моя підтримка і мій ресурс! А для тих, хто зневірився, є дуже магічний вираз латинською, який я дуже люблю:Viam supervadet vadens! Шлях подолає той, хто йде!

 

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Сили оборони розбили засідку російських диверсантів на Сумщині

Сили оборони розбили засідку російських диверсантів на Сумщині

російські диверсанти не полишають спроб проникнути на територію України.

Під час невдалої втечі затримали «крота» фсб, який коригував ракетні удари по Харківщині

Під час невдалої втечі затримали «крота» фсб, який коригував ракетні удари по Харківщині

Військова контррозвідка Служби безпеки спільно з підрозділами ЗСУ запобігла втечі агента фсб, який коригував ракетно-бомбові удари по Харківщині.

Накрили декілька ворожих автівок «Урал», знищили склад боєприпасів: бригада Сил ТрО звітує про досягнення

Накрили декілька ворожих автівок «Урал», знищили склад боєприпасів: бригада Сил ТрО звітує про досягнення

На південному напрямку виконує завдання бригада Сил ТрО. Вона не дає росіянам почуватися в безпеці. Днями її воїни уразили кілька ворожих автомобілів та польовий склад боєприпасів, зафіксовані ураження бліндажів противника.

На Херсонщині окупанти скинули вибухівку на вантажівку, є постраждалий

На Херсонщині окупанти скинули вибухівку на вантажівку, є постраждалий

Поблизу села Осокорівка Херсонської області російські війська з безпілотника атакували автомобіль, постраждав чоловік.

Речник Повітряних Сил розповів, чим ворог цілив по Черкащині

Речник Повітряних Сил розповів, чим ворог цілив по Черкащині

Вранці, 25 квітня, війська рф завдали ракетного удару по місту Сміла Черкаської області. Попередньо, це була ракета «Іскандер-К».

«Вишкіл капітанів» став курсом професійної військової освіти тактичного рівня L-1C

«Вишкіл капітанів» став курсом професійної військової освіти тактичного рівня L-1C

Цього року вперше «Вишкіл капітанів» перейшов у структуру Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка та став курсом професійної військової освіти «Командний курс тактичного рівня L-1C „Вишкіл капітанів“». Його програму розширили, й вона отримала затвердження Міністерства оборони України.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-машиніст, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Водій

від 20000 до 130000 грн

Київ

67 ОМБр ДУК

Стаpший навідник, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Оператор ПТРК

від 21000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

Снайпер, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Радіоінженер

від 22000 до 50000 грн

Київ

412 ОББпС 101 ОБрО ГШ ЗСУ