ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як рятівна міграція дала друге життя гарнізону, що вмирав

Публікації Репортаж
Прочитаєте за: 7 хв. 3 Лютого 2020, 12:59

…Візитівка цієї частини — майданчик на плацу зі зразками техніки, яку тут зберігають, обслуговують і ремонтують. Тут є навіть раритетний Т-34 і, мабуть, єдиний в Україні екземпляр БМП-3 ще радянського виробництва. Повз імпровізований музей проходять усі, хто перетинає КПП на адміністративну територію бази.

Страшно подумати, що було б, якби ворог захопив сотні одиниць бронетехніки

— Уся техніка, зокрема і «тридцятьчетвірка», зайшла на стоянку своїм ходом, справна й готова до застосування, — інформує командир бази полковник Василь Буряк.

Центральна база зберігання та ремонту бронетанкового озброєння й техніки майже п’ять років, як дислокується неподалік невеличкого райцентру на Хмельниччині. А до того базувалася у Бахмуті, колишньому Артемівську, що на Донеччині. З березня 2014-го військова частина, де зберігалася велика кількість бронетанкової техніки, неодноразово потрапляла під обстріли російських диверсантів і їхніх прибічників з місцевих колаборантів. Декілька штурмів відбили військові частини. Причому жодна жінка з команди воєнізованої охорони не покинула свій пост. І коли вже стало зовсім сутужно, на допомогу підоспіли специ з «Альфи» й 3-го полку спецпризначення. Під час чергового штурму ворожий танк пострілами зруйнував два приміщення КПП, але, отримавши гідну відсіч від спецпризначенців, відступив. У тому бою зазнали поранення два захисники бази. Якби ворог захопив частину, в його руках опинилися б сотні одиниць потужної бронетанкової техніки. І скільки лиха тоді він міг натворити…

У 2015-му вирішено перебазувати частину на безпечнішу територію. Вибір припав на невеличкий райцентр на Хмельниччині, де вже була військова інфраструктура ще з радянської доби. База зберігання, яка тут доживала останні дні, до російської агресії займалась тим, що готувала надлишкову бронетехніку до продажу. І тільки буремні події в Криму й на Сході держави завадили поставити хрест на її існуванні.

Занедбані казарми привели до ладу. У найкоротші терміни облаштували потужності для відновлення й ремонту бойових машин піхоти та бронетранспортерів. Танки, БМП та БТРи з відділу зберігання передавали у війська. Певну кількість підготовили та передали на підприємства «Укроборонпрому» для ремонту в заводських умовах. Згодом відремонтовані бронемашини ставали у стрій механізованих і танкових підрозділів сухопутних, десантно-штурмових військ і частин морської піхоти.

Золотий запас частини — її люди

— Головна наша цінність — це люди, що тут служать, — зазначив полковник Василь Буряк.

Разом з частиною на Хмельниччину переїхали й ті, хто багато років віддав службі на базі. Тепер тут лишились одиниці з ветеранів. Хтось звільнився у запас, перевівся до 54-ї бригади, яка розмістилась на фондах бази. У багатьох на попередньому місці служби зостались сім’ї та житло. Такі реалії життя.

У частині служить і родина Кожемякіних. Сергій Миколайович, старший технік відділу зберігання — один з найкращих фахівців. Сотні одиниць потужної техніки — «гусянок» — завдяки вмілим рукам старшого прапорщика отримали друге дихання й врятували не одне життя захисників України. Син В’ячеслав в армії вже чотири роки. Коли почалися бої, юнак навчався у професійному ліцеї Бахмута. І мріяв стати військовим. Саме напади на частину, де служив батько, мали вирішальний вплив. Щойно виповнилося вісімнадцять, Кожемякін-молодший поповнив лави ремонтників. Уже на Хмельниччині він одружився й саме тут у нього народився первісток. А берегиня родини, Валентина Миколаївна, згодом, щоб не відставати від своїх чоловіків, теж вступила на військову службу.

— Коли штурмували частину й була стрілянина, дуже хвилювалася за чоловіка, молилась, щоб побачити його живим і здоровим. А ще пильнувала сина, який рвався в армію, — ділиться спогадами жінка.

Родині Кожемякіних подобається тихе подільське містечко. Саме тут вони планують зостатись на постійне проживання, придбати будинок і ростити онуків.

У супроводі тво заступника командира з морально-психологічного забезпечення майора Віталія Лабаня заходимо в казарму, де для строковиків створили належні умови. У спортзалі проводить заняття заступник командира підрозділу лейтенант Артем Козлов.

Офіцер родом з Покровська, в частину потрапив за призовом. У нього дві вищі освіти й десятирічний досвід роботи на шахті. Доброзичлива атмосфера в колективі спонукала молодого чоловіка підписати трирічний контракт. Він активно займається спортом, з однодумцями обладнали невеличку спортзалу, де проводять вільний від служби час. Строковики залюбки долучаються до тренувань. Один з них — старший солдат Владислав Кочірка — закінчив Львівський коледж архітектури й дизайну та чотири курси політехнічного університету.

— Узяв невеличкий тайм-аут у навчанні, відслужу й продовжу освіту далі, — ділиться юнак. Його батько з перших днів на війні, пройшов пекло боїв у складі 80-ї десантно-штурмової бригади. Пів року тому звільнився в запас.

Реанімація техніки, що пройшла пекло боїв

У ремонтному цеху на дільниці відновлення бронетранспортерів група фахівців чаклує, аби дати друге життя БТР-80 з житомирської 95-ки. Рубці та вм’ятини на броні свідчать про гідний шлях «вісімдесятки». Також виїзні бригади бази ремонтують бронетехніку в частинах, які виконують бойові завдання на лінії розмежування.

— Проведемо необхідні роботи, замінимо певні вузли й агрегати, і БТР ще послужить крилатій піхоті, — зазначив командир відділення молодший сержант Валерій Лискевич. Він один з ветеранів частини, які з технікою перебралися на Хмельниччину з Бахмута.

Дорогою до майданчиків зберігання техніки зустрічаємо два тягачі, що з рампи доставляють танки Т-72, які прибули з заводу після ремонту. Невдовзі їх мають передати одному з танкових підрозділів.

Для дружин військових бракує роботи

Служба у віддаленому гарнізоні накладає відбиток і на життя родин військових. Для дружин у містечку практично немає роботи. Щоб отримати всі блага цивілізації: сходити з дітьми на фільм чи мультик, відвідати певні дитячі розважальні заклади чи просто погуляти у гарному парку у вихідний — потрібно добиратися до обласного центру. Близько сорока кілометрів — відстань ніби невелика, але певні незручності й проблеми є. Можливо, з часом саме за службу в таких частинах держава якось компенсуватиме.

У частині значно кращий відсоток укомплектованості, ніж у військових організмах, дислокованих у великих містах. Це й не дивно, адже грошове забезпечення військових у райцентрі, де практично немає потужних підприємств, можна вважати конкурентним.

— До нас приходять на службу ті, хто воював під час мобілізації, й ті, хто певний час поїздив по заробітках. Серед строковиків є охочі підписати контракт, — інформує майор Віталій Лабань. — Але після передислокації частини у військовому містечку зайняті всі вільні квартири, будівництво тут не ведеться тривалий час. Останній будинок зведено ще у 2007-му. Ціни в містечку на житло й на піднайом підскочили. У нас немає вільних приміщень, щоб влаштувати гуртожиток військовим, які бажають служити. От якби у нас збудували хоча б один гуртожиток — такий, що зводять у Хмельницькому, — проблем з розміщенням не було б.

Очевидно, що частина обділена увагою посадовців квартирно-експлуатаційного відділу Хмельницького. Все, що спромоглись тут за п’ять років зробити, це частково замінити ділянки теплотраси та силового кабелю. Все ремонтують і підтримують у робочому стані винятково на ентузіазмі командування, військовослужбовців частини й волонтерській допомозі. Тому й хочуть у частині, аби представники Хмельницького КЕВ частіше сюди навідувались. Аби активніше допомагати ремонтникам облаштовувати як службові приміщення, так і виробничі майстерні.

Ще одне позитивне зрушення відчують невдовзі військовослужбовці бази. Частина з 1 березня готується до переходу на нову систему харчування за Каталогом продуктів. У їдальню вже завезено нове обладнання, незабаром розпочнеться його монтаж.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Розвідник-оператор

від 25000 до 125000 грн

Одеса

137 ОБМП

Водій-електрик такелажного відділення

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ

Заступник командира роти охорони з морально-психологічного забезпечення

від 27000 до 30000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

Начальник інформаційно-телекомунікаційного вузла зв’язку

від 20000 до 24000 грн

Хмельницький

Військова частина А1056

Командир відділення

від 22000 до 22000 грн

Одеса

ВМС ЗС України

Зв’язківець, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Дніпро

Військова частина А4615