ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як Олексій Годзенко військовим журналістом став

Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 16 Лютого 2020, 12:11

У День вшанування військового журналіста України ми поминаємо полеглого побратима, Народного Героя України капітана 3 рангу Дмитра Лабуткіна, та вшановуємо всіх живих військових кореспондентів, які протягом шести років війни оперативно й правдиво висвітлюють обстановку на передовій. Чимало військових кореспондентів і серед цивільних журналістів. Один із них – Олексій Годзенко, військовий кореспондент, який з 2014 року перебував у відрядженнях по всій лінії зіткнення, а минулого року уклав контракт та став військовослужбовцем окремого батальйону морської піхоти – влився до славної когорти «Борсуків».

Олексій – корінний львів’янин, як і його батьки. Та коли хлопцю було 10 років, сім’я переїхала до столиці, де хлопець і закінчив середню школу.

Змалку Олексій захопився комп’ютерними іграми і вже в 14 років розпочалася його журналістська діяльність – почав писати рецензії на відеоігри для журналу «Мой игровой компьютер».

Визначившись, що журналістика є його покликанням, Олексій став студентом факультету журналістики Національного університету імені Тараса Шевченка. Втім, згодом перевівся до рідного Львова і закінчував уже журфак Національного університету імені Івана Франка.

– Із часом потрошки підтягнувся до телебачення, – згадує Олексій. – Працював на тодішньому державному каналі УТР.

На початку Революції Гідності офіційно молодий журналіст уже не працював, що дало йому змогу брати повноцінну участь у подіях та вільно шукати інформацію і об’єктивно висвітлювати події Майдану, а згодом – російсько-української війни.

Невдовзі Олексій влаштувався на інтернет-канал Роса-ТВ, який позиціонував себе, перш за все, як електронний ЗМІ, що пропагує здоровий спосіб життя, йогу й аюверду та духовність.

Першим відрядженням на війну була поїздка з волонтерами до 3-го окремого танкового батальйону «Звіробій», який нині є лінійним батальйоном однієї з бригад ЗС України. Цікавий факт: серед волонтерів, із якими він тоді приїхав до танкістів, була колишня співробітниця Адміністрації Президента України Тетяна Науменко, яка згодом стала заступником командира цього батальйону з морально-психологічного забезпечення й три роки воювала в його складі, отримавши поранення та контузію.

– Перша зйомка відбувалася по-ковбойськи, – посміхається журналіст. – Із камерою Роса-ТВ наперевіс ми проскакували якісь блокпости, доставляли волонтерку – однією рукою я вивантажував, а іншою – знімав. Якось мені зателефонувала бабуся – якраз працювала арта – запитує, а що за гуркіт у тебе? А я кажу їй – та все нормально, я на корпоративі!

У 2015-му Олексій їздив у основному в   Піски. Відрядження завжди тривало тиждень.

Невдовзі він перейшов на 24 канал, на якому працював до самого укладання контракту.

Відрядження на передову почастішали – почалося його перетворення на справжнього воєнкора. Коли на каналі залишилося 2 військові кореспонденти, працювали вже в режимі «2 по 2»: два тижні – на Донбасі, два – у столиці.

За 4 роки роботи на 24 каналі Олексій побував, здається, всюди.

– Може, – жартує хлопець, – десь і знайдеться від Станиці до Широкиного якась собача буда, де я не був, але – навряд…

Під перший серйозний обстріл Олексій потрапив у свій день народження, 16 березня 2016 року, коли приїхав до батька. Дмитро Олександрович Годзенко, велетень у погонах старшого сержанта, до війни був провідним інженером НАК «Нафтогаз України» – мав дві вищі інженерні освіти, престижну роботу й непогану заробітну платню. Втім, звільнився й добровільно пішов захищати свою країну. Починав  солдатом. Воював у 17-му окремому мотопіхотному батальйоні 57-ї омпбр.

Зазвичай, коли до заступника командира мотопіхотного взводу приїжджав син-журналіст, Годзенко-старший обмежував його в пересуваннях по передку. Але цього разу Олексій вимагав подарунку – все ж День народження – і батько мусив піти йому назустріч. Діло було під Жованкою, і він повів Олексія та його оператора на найбільш небезпечну позицію, що носила тоді назву «Хуліган». Повів, і група потрапила під потужний мінометний обстріл обома, 82 та 120-мм калібрами. На той час батько вже безліч разів побував під обстрілами й переніс важке поранення осколками 120-го міномета, тож добре знав, що це таке. Миттю він зорієнтувався й повів журналістів спочатку в укриття, а згодом цивільних вивели з позиції.

То був останній раз, коли Олексій бачив батька. За два тижні він загинув. І – знову ж таки від 120-ї міни…

– О шостій тридцять розпочався масований артилерійський і мінометний обстріл, – розповідає син. – Він виводив особовий склад із будинку в підвал, ішов останнім… І – розрив «стодвадцятки» під стріхою…

Було Дмитру Годзенку 49 років. Він був кавалером ордена «За мужність» ІІІ ступеня – отримав незадовго до загибелі. Загинувши за день до демобілізації, посмертно він був удостоєний звання «Народний Герой України» та ордена «За мужність» ІІ ступеня. У Боярці його ім’ям назвали вулицю, а на будинку, де він загинув, мешканці села встановили меморіальну дошку.

– Чесно кажучи, я тоді щиро здивувався, – говорить Олексій. – Але потім мені розповіли, що селяни дуже поважали батька, а він їм всіляко допомагав – із відновленням водопостачання та електрики, ділився продуктами…

Після загибелі батька Олексій ще три роки був військовим кореспондентом 24 каналу. Побував під обстрілами безліч разів, навчився розрізняти калібри, «виходи» й «приходи», а одного разу навіть дивом ухилився від кулі, про що залишився відеозапис.

– Тоді у Зайцевому я, немов Нео з «Матриці», гойднувся вбік, коли пролетіла куля, а поруч стояв справжній закарпатський хлоп із 128-ї бригади, який каже: «Чуєчка сработала»…

Пів року тому Олексій Годзенко звільнився з каналу й пішов до війська. Пройшов навчання у Миколаєві, після чого прибув до окремого батальйону морської піхоти та очолив пресслужбу військової частини. Наразі веде сторінки «Борсуків» у соціальних мережах, вивчає військову справу й готується до своєї першої ротації вже як професійного військового.

 

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
«Вишкіл капітанів» став курсом професійної військової освіти тактичного рівня L-1C

«Вишкіл капітанів» став курсом професійної військової освіти тактичного рівня L-1C

Цього року вперше «Вишкіл капітанів» перейшов у структуру Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка та став курсом професійної військової освіти «Командний курс тактичного рівня L-1C „Вишкіл капітанів“». Його програму розширили, й вона отримала затвердження Міністерства оборони України.

ОВА показала наслідки російського удару по Смілі, через який пошкоджено 47 будинків

ОВА показала наслідки російського удару по Смілі, через який пошкоджено 47 будинків

Уночі 25 квітня російські окупанти вдарили по місту Сміла Черкаської області. Через ворожий удар пошкоджено майже півсотні будинків, постраждали люди.

На прикордонні Сумщини, Чернігівщини та Харківщини пролунало понад 70 вибухів

На прикордонні Сумщини, Чернігівщини та Харківщини пролунало понад 70 вибухів

російські загарбники продовжують обстрілювати прикордонні території Чернігівської, Сумської та Харківської областей. Всього протягом доби нараховано 14 обстрілів (71 вибух) із різних видів озброєння.

Посол США підтвердила поставки в Україну ракет ATACMS великої дальності

Посол США підтвердила поставки в Україну ракет ATACMS великої дальності

Сполучені Штати Америки поставили Україні ракети далекого радіуса дії ATACMS протягом останніх тижнів.

Рустем Умєров на зустрічі зі Скоттом Бреєм: Україна стане членом НАТО

Рустем Умєров на зустрічі зі Скоттом Бреєм: Україна стане членом НАТО

Міністр оборони України Рустем Умєров у Києві зустрівся з помічником Генерального секретаря НАТО з розвідки та безпеки Скоттом Бреєм.

Президент обговорив з британським канцлером казначейства санкції проти росії

Президент обговорив з британським канцлером казначейства санкції проти росії

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з Канцлером казначейства Великої Британії Джеремі Гантом. Сторони приділили особливу увагу санкційній політиці. 

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса

137 ОБМП

Водій-санітар медичного пункту (ЗСУ)

від 50000 до 120000 грн

Київ

243 окремий батальйон Сил ТрО

Оператор-гранатометник | Військова частина А0528

від 22000 до 120000 грн

Одеса, Одеська область

Стрілець-санітар

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Оператор-радіотелефоніст, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Командир відділення військовослужбовець

від 22000 до 125000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область