ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Уряд подав законопроєкт, який підвищує рівень соціального та правового захисту військовослужбовців

Новини Соціальний захист
Прочитаєте за: 4 хв. 12 Лютого 2020, 17:43

Кабінет міністрів України подав до Верховної Ради проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо заохочення громадян України до проходження військової служби за контрактом, поліпшення соціального і правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей» (№ 3044), який підвищує престиж військової служби. Його опрацьовано Міністерством оборони України у рамках реалізації Програми діяльності Кабінету Міністрів України та, зокрема, на досягнення цілі: «Військовослужбовець має можливості професійного зростання та особливого соціального захисту».

У пояснювальній записці до законопроєкту, яку підписав глава оборонного відомства Андрій Загороднюк, зазначено: «Підтвердженням необхідності проведення таких заходів є ситуація з плинністю підготовлених військових кадрів. У 2019 році з військової служби за контрактом у Збройних Силах України було звільнено понад 29 тисяч військовослужбовців, з них близько 75 % становлять особи, які не досягли граничного віку перебування на військовій службі та звільнились з неї у зв’язку із закінченням строку контракту».

Проведені у військових колективах соціально-психологічні дослідження виявили низьку привабливість пільг та соціальних гарантій, встановлених законодавством для контрактників. При цьому найуразливішою категорією серед них є ті, які мають на утриманні сім’ї, але проходять військову службу далеко від дому.

Окрема проблема – фактична відсутність системи професійної адаптації військовослужбовців до цивільного життя.

Автори законопроєкту пропонують:

передбачити для військовослужбовців строкової військової служби право укладати контракт про проходження військової служби на 1 рік, а також додаткові підстави дострокового припинення строкової служби через виникненням окремих сімейних обставин;

запровадити положення, які визначають диференційований підхід до встановлення права на професійну адаптацію військовослужбовців після звільнення зі служби залежно від безперервної вислуги років: до 10 років – отримання консультацій та сприяння у працевлаштуванні; від 10 до 25 років – проходження професійної перепідготовки (тривалістю до 500 годин) без стягнення платні за навчання та зі збереженням усіх видів забезпечення; від 25 років і більше – право на перепідготовку, спеціалізацію, підвищення кваліфікації за професіями й спеціальностями для пріоритетних видів економічної діяльності;

внесення до категорій громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, осіб, звільнених із військової служби (крім військовослужбовців строкової служби), які мають безперервну вислугу від 10 до 25 років у календарному обчисленні та позитивні службові характеристики;

упорядкування питань щодо права військовослужбовців на виплату одноразової грошової допомоги при звільненні зі служби, зокрема з урахуванням нових підстав, які пропонує цей законопроєкт. Зокрема, пропонується ввести виплату 25% місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби за наявності вислуги 10 календарних років і більше – особам, які звільняються з військової служби за власним бажанням та через сімейні обставини або з інших поважних причин, визначених відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

встановлення підстав щодо продовольчого та речового забезпечення для резервістів і військовозобов’язаних, призваних на збори;

уточнення кола осіб, яким видається посвідчення, що підтверджує належність до категорій громадян, визначених статтею 3 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»;

поширення права позачергового надання місць у дитячих закладах (за місцем проживання) дітям резервістів.

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Данія підписала угоду про продаж 24 винищувачів F-16 Аргентині

Данія підписала угоду про продаж 24 винищувачів F-16 Аргентині

Данія підписала з Аргентиною угоду про продаж 24 винищувачів F-16 на суму близько 2,1 мільярда крон (300 мільйонів доларів).

ОК «Південь» очолив бригадний генерал Геннадій Шаповалов

ОК «Південь» очолив бригадний генерал Геннадій Шаповалов

Командувачем військ оперативного командування «Південь» призначений бригадний генерал Геннадій Шаповалов.

Нові F-16 прибудуть до Румунії для навчання українських пілотів

Нові F-16 прибудуть до Румунії для навчання українських пілотів

До Європейського центру підготовки пілотів F-16 в Румунії, де зокрема проходять навчання українські пілоти, прибудуть ще три винищувачі F-16 Королівських ВПС Нідерландів.

До 21 квітня триватиме реєстрація кандидатів на перші в історії зимові «Ігри Нескорених — 2025»

До 21 квітня триватиме реєстрація кандидатів на перші в історії зимові «Ігри Нескорених — 2025»

Національний відбір для участі в «Іграх Нескорених — 2025» відбудеться з 31 травня по 2 червня в Києві. Реєстрація кандидатів до національної команди вже відкрита та триватиме до 21 квітня.

Забруднював землі оборонного заводу: у Львові повідомлено про підозру директору фірми

Забруднював землі оборонного заводу: у Львові повідомлено про підозру директору фірми

Директор львівського підприємства через забруднення земель оборонного заводу завдав Львівській територіальній громаді збитків на суму понад 14,5 млн гривень.

Президент України підписав закон про мобілізацію

Президент України підписав закон про мобілізацію

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт про мобілізацію. 

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-гранатометник

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Зв’язківець, військовослужбовець

від 25000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

терміново водій в ЗСУ

від 20100 до 123000 грн

Чортків, Тернопільська область

Начальник станції радіоперешкод

від 24000 до 122000 грн

Одеса, Одеська область

Стрілець

від 20500 до 21500 грн

Київ

Військова частина 2260 НГУ

Водій

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ