ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Україні потрібен закон про покарання за військові злочини

Новини
Прочитаєте за: 2 хв. 4 Лютого 2020, 19:44

Попри те, що війна в Україні триває вже 5 років, у Кримінальному кодексі України досі відсутня стаття про відповідальність за злочини проти людяності. На цьому наголошували правозахисники та постраждалі від воєнних злочинів під час пресбрифінгу в Українському кризовому медіацентрі. Вони закликали народних депутатів підтримати законопроєкт № 2689 про воєнних злочинців.

За словами співавторів документа, він узгодить українське кримінальне законодавство з нормами міжнародного кримінального й гуманітарного права, що дасть змогу здійснити належну правову кваліфікацію злочинів, скоєних у районі бойових дій і на окупованих територіях, унеможливить амністію осіб, які скоїли такі дії.

За словами правозахисників, наразі у Кримінальному кодексі не виписано склад воєнних злочинів і злочинів проти людяності. Тому у правоохоронних органів і прокурорів немає правових інструментів, щоб належним чином кваліфікувати такі злочини, скоєні в контексті російської збройної агресії на Донбасі та в Криму.

«Проєкт закону розроблений ще під час каденції попередньої Верховної Ради та проголосований у першому читанні. Після виборів його доопрацювали та внесли до парламенту заново», — наголосив Постійний представник Президента України в АР Крим Антон Кориневич.

У коментарі для АрміяInform Антон Кориневич пояснив, що цей законопроєкт у правову систему України вводить поняття злочину проти людяності та створює повноцінний каталог воєнних злочинів, за яким зможуть працювати прокурори та судді.

«Щоб надати належний інструментарій новоствореному Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора, іншим правоохоронцям, необхідна компліментарність у законодавчому полі», — зазначив Антон Кориневич.

За словами правозахисників, важливою умовою законопроєкту є те, що на ці злочини не поширюється термін давності. Незалежно від того, коли людина вчинила цей злочин, — вона має бути за нього покарана.

Крім того, за ці категорії злочинів неможлива амністія. За словами голови Центру громадянських свобод Олександри Матвійчук, це є абсолютно критичним для України в контексті Мінських домовленостей, де пункт про амністію виписаний у досить розпливчастих формулюваннях.

Як розповів голова Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський, завтра законопроєкт № 2689 планують розглянути на засіданні Комітету, у четвер запланований його розгляд на пленарному засіданні парламенту. Є шанси, що його ухвалять до кінця поточної сесії, запевнив Денис Монастирський.

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець

від 35000 до 100000 грн

Київ

129 окремий батальйон 112 ОБр Сил ТрО

Військовослужбовець в ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Краматорськ

Старобільський РТЦК та СП

Кухар-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Черкаси

Косівський РТЦК та СП

Старший інспектор прикордонної служби

від 25000 до 30000 грн

Бориспіль

Київ, ОКПП ДПСУ

Бухгалтер (військовий)

від 20000 до 20000 грн

Миколаїв

Військова частина А1080