ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Син загинув у Дебальцевому практично в мене на очах»

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 18 Лютого 2020, 16:12

З Юрієм нас познайомив випадок, точніше експонат у місцевому музеї… Прострелений смартфон з отвором від кулі зацікавив школярів значно більше, ніж вступне слово екскурсовода. Відповіді на моє запитання, чи живий його власник, де він тепер, чи ще служить, у музеї не знали. Тож, аби знайти Юрія, довелося застосувати «теорію п’яти рукостискань» у соцмережах і зробити кілька телефонних дзвінків.

— Мій телефон? Та ну? Де ви його знайшли? В музеї? Та ви що? Я ж його у Пісках на «Мурашнику» загубив! Тоді в смартфоні застрягла куля, що й врятувало мене…

Три бойові ордени — Богдана Хмельницького III та II ступенів, «За мужність», чотири складні поранення та уламки в тілі, які так і не вдалось дістати…

Виявилось, що власник телефона — розвідник-снайпер Юрій С. Чоловік служить з 18 років, воював у багатьох гарячих точках світу. А коли здавалося, що всі карти вже зіграні й ось воно відносно спокійне життя — запалала війна на Донбасі. 5 років майже без перерв на фронті. Найгарячіші точки, більше ніж пів сотня виходів на окуповані території, чотири складні поранення, три бойові ордени — Богдана Хмельницького III та II ступенів, «За мужність» та уламки в тілі, які так і не вдалось дістати.

Розпитую про війну, Донбас, пекельні будні. Несподівано на очах у чоловіка з’являється скупа сльоза. Зізнається: то все пусте — і поранення, і бої. На Донбасі втратив найдорожче — старшого сина…

— Я довго не знав, що він воює. Син беріг мої нерви, сказав, що поїхав на заробітки разом із друзями, — пригадує Юрій. — Про те, де він насправді, я дізнався зовсім несподівано. Приїхали якось на склад отримувати боєприпаси. Процес тривалий. Розговорилися про те, про се: «А у вас син є? — питають. — Є, —– кажу. — 23 роки? Звати Станіслав?» І так слово по слову — правда вилізла нагору! Виявилось, що він у них служить!

«Коли приїхав ховати загиблого в Дебальцевому сина, за місце на кладовищі озвучили космічну суму…»

— Приїхав до нього, а він мені: «Я дорослий і маю теж захищати країну». І хоч як у батька все перевернулося всередині, зрозумів: «Пишаюсь! Правильно виховав!» А потім було Дебальцеве. Син загинув практично у мене на очах. Його з побратимами оточили в будівлі колишнього заводу, а я стояв на даху дев’ятиповерхівки, зовсім недалеко… Стріляв з неї так завзято, як тільки міг. Але що таке гвинтівка? Важко було щось зробити.

Та найжахливіше було потім. Коли приїхав ховати загиблого сина, почув несподіване: «Платіть за місце на кладовищі!» Суму навіть озвучувати страшно. Я просто озвірів від злості, ледве заспокоїли. В неоднозначному тилу часто буває складніше, ніж на фронті. Одного разу я приїхав на ротацію, перекурив на вокзалі та зрозумів, що не зможу відпочивати. Сів на потяг і поїхав назад, до своїх. Навіть не вийшов у місто.

«Знала б дружина, скільки за мою голову дають, точно б здала»

Чоловік не особливо вдається в подробиці служби. Ще б пак — розвідка! Більшість пережитого заховане під грифом «таємно». Лише за короткими уривками фраз, що проковзують в розмові, розумієш: Юрій народився в сорочці. Як вижити після такого?

— Медики не раз казали, що з такими пораненнями не живуть. Чому ж? Дуже непогано себе почуваю, хоч і оформляють зараз I групу інвалідності. Пам’ятаю, як з Донецького аеропорту мене в госпіталь привезли. А там всього потроху: дві контузії, вогнепальне, уламкове поранення… Та як хлопців надовго залишиш? Дев’ять днів полікувався, став на ноги й гайда на передову! Та зазвичай в госпіталь не поспішав. Якось під Луганськом ми п’ять годин сиділи в бліндажі. А нас так інтенсивно крили, що кров пішла з вух, а потім з очей. Як у фільмах жахів. Понад два тижні нічого не чув, але нічого — вичухався. Слух же на війні грає дуже важливу роль. Бо ми колись заговорилися з товаришем, а в кількох метрах міна рвонула. Всю стіну посікло, злетіли шоломи, шапки, ми завмерли як вкопані. Через балачки проґавили вихід. Відтоді ляси точили тільки в укритті.

Ми ще довго розмовляли про 121 день в Донецькому аеропорту, про оточення в Луганську, про серйозні бої в Карлівці, про Іловайськ, Піски, втрату товаришів.

— Знала б дружина, скільки за мою голову дають, точно б здала, — жартома каже Юрій.

 

P.S. Юрій уже понад рік не служить. Та виховав достойну зміну — в десантно-штурмовій бригаді служить ще один його син. Та, попри проблеми зі здоров’ям, чоловік зізнається: все частіше виникає думка знову повернутись на службу.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор систем РЕР (радіоелектронна розвідка)

від 55000 до 125000 грн

Слов'янськ

Батальйон спеціального призначення Донбас 18 Слов'янської бригади Національної гвардії України

Стрілець

від 21000 до 120000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Інструктор з вогневої підготовки

від 24000 до 50000 грн

Харків

151 навчальний центр ЗСУ

Снайпер

від 22000 до 22000 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ

Електрик-моторист, військовослужбовець

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Офіцер відділення ВСП

від 30000 до 60000 грн

Запоріжжя, Запорізька область