ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Сьогодні народився Костянтин Калінін — український авіаконструктор, що створив понад 20 типів літаків

Історія Новини
Прочитаєте за: 2 хв. 5 Лютого 2020, 8:00

Мало хто знає про надпотужний літак К-7, спроєктований і зібраний у 30-х роках минулого століття в Україні, і його конструктора Костянтина Калініна. Його у двадцятих – на початку тридцятих вважали одним з найперспективніших радянських авіаконструкторів. Його літаки, виконані за аеродинамічною схемою «літального крила», лягли в основу надзвукової авіації майбутнього.

Народився Костянтин Олексійович Калінін у 1887-му у Варшаві. Закінчив Одеське військове училище, Гатчинську військову авіаційну школу. Учасник Першої світової війни. Брав участь у боях, кілька разів поранений. У 1918-1919 роках служив в авіації Армії Української Держави та УНР. Після того, як український національно-визвольний рух зазнав поразки й до влади прийшли більшовики, почав служити в авіації Червоної армії.

Його кликав з собою в Америку Сікорський, але він вирішив лишитись на батьківщині. Навчався в академії Повітряного флоту в Москві, але за політичні переконання його виключили. Повернувся в Україну, працював завідувачем конструкторського бюро на Київському авіаційному заводі № 6, здобув вищу освіту у Київському політехнічному інституті (1925).

Наступного року переїхав у Харків, де організував конструкторське бюро. Впродовж 1923–1938 рр. під керівництвом Калініна створено 25 типів літаків та їхніх модифікацій. Серед них 19 цивільних машин і 6 військових. Крім того, випущено 12 типів дослідних апаратів.

У квітні 1938-го Костянтина Калініна арештовано у підмосковному селищі Пушкіно, на дачі конструктора Гроховського, де він тимчасово мешкав із сім’єю, беручи участь у заводських випробуваннях літака К-13. Невдовзі за вироком Військової колегії Верховного суду СРСР від 22 жовтня 1938 року «за участь в антирадянській діяльності, шпигунство та проведення шкідницької діяльності» авіаконструктора розстріляли (за іншими даними — помер у тюрмі від тортур і виснаження).

Відомий учений-математик Іван Артоболевський у 1972 році, коли не стало Ігоря Сікорського, сказав: «Ось були два великі авіаконструктори — Ігор Сікорський і Костянтин Калінін. Першого Америка похоронила як національного героя, а іншого у нас ніхто не знає. Його на вершині слави знищили молодим у себе вдома».

До речі, американці знали та пам’ятали про розстріляного Калініна. У 1990 році, коли на батьківщині його навіть і не згадували, Міжнародний планетний центр (США) присвоїв планеті № 3347 назву «Костянтин». Як ішлося в тексті офіційного повідомлення: «На честь Костянтина Калініна (1889-1938) — видатного льотчика й талановитого конструктора, який розробив низку аеропланів різних типів, один з яких дістав Золоту медаль на Міжнародній авіаційній виставці у Берліні 1928 року». У серпні 2014 року на території КПІ відкрито пам’ятник видатному авіаконструкторові.

Читайте нас в Telegram
Військові контррозвідники спалили 4 ППО, 36 артсистем та 11 танків

Військові контррозвідники спалили 4 ППО, 36 артсистем та 11 танків

Бійці з Департаменту військової контррозвідки Служби безпеки відпрацювали по цілях з допомогою ударних БПЛА.

Президент підписав указ, який забороняє військовим доступ до азартних ігор

Президент підписав указ, який забороняє військовим доступ до азартних ігор

Президент Володимир Зеленський підписав указ «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 квітня 2024 року «Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі Інтернет».

Володимир Зеленський підтримав проєкт створення другого ешелону лікарень, що прийматимуть поранених захисників

Володимир Зеленський підтримав проєкт створення другого ешелону лікарень, що прийматимуть поранених захисників

Щоб приймати бійців із південного напрямку, планують реконструювати Криворізьку лікарню №2, найбільшу в місті.

На кордоні знищили спостережний комплекс росіян

На кордоні знищили спостережний комплекс росіян

На Харківському напрямку бійці повітряної розвідки Держприкордонслужби знайшли та знищили відеокамеру спостережного комплексу «Муром - М».

Суми внесли до переліку територій можливих бойових дій

Суми внесли до переліку територій можливих бойових дій

Великописарівська та Середино-Будська громади Сумщини тепер відносять до територій активних бойових дій.

Сьогодні дефіцит електроенергії в Україні не прогнозується

Сьогодні дефіцит електроенергії в Україні не прогнозується

На поточну добу залучення аварійної допомоги з-за кордону не планується, обмежень для побутових та промислових споживачів (крім Харківщини та Кривого Рогу) не буде.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Механік-водій, військовослужбовець

від 30000 до 120000 грн

Київ

20 окремий батальйон спеціального призначення

Санітарний лікар

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Кухар

від 17000 до 25000 грн

Чернігів

11 державний пожежно-рятувальний загін

Розвідник

від 20100 до 120000 грн

Дніпро

108 ОБр Сил ТрО

Командир машини, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Стрілець-санітар

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 окремий батальйон 241 ОБр Сил ТрО