ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Полювання на ворога по-дебальцівськи

Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 6 Лютого 2020, 15:23
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

За спиною старшого прапорщика Володимира Ханча понад двадцять років служби у ЗС України. Більшість часу він прослужив у зенітному ракетному полку, а після його скорочення — у танкових військах. Спочатку командиром танка, а згодом очолив танковий взвод.

Після інтенсивного навчання всі дороги вели на Донбас

…Позивний «Хан» грізно звучав в радіоефірі під час звільнення Мар’їнки, Бахмута, Маріуполя, Красногорівки, штурму Савур-Могили, поблизу Тореза та Дебальцевого.

— Для мене та підлеглих усе почалося в березні 2014-го, коли наше з’єднання підняли по тривозі. На Рівненському загальновійськовому полігоні пройшли доукомплектування та бойове залагодження. Левову частку занять займали практичні заняття з вогневої, тактичної, технічної підготовки й водіння як удень, так і вночі. Бували дні, коли лягали спати о першій, а прокидалися о четвертій. І вперед, на полігон. Тож навички здобули непогані, — пригадує Володимир.

Після інтенсивного навчання всі дороги вели на Донбас. Дебютний бій назавжди закарбувався в пам’яті Володимира. Хоча нині його можна віднести до розряду сотні інших звичайних завдань, які потім виконував екіпаж.

— Це було поблизу Савур-Могили. Десь о шостій ранку бойовики почали наступ на наші позиції. Ми отримали наказ висунутися у заданий район і підтримати вогнем піхоту. Вийшли, відстрілялися, опісля піхотинці провели зачистку місцевості, — розповідає Ханча. — А ось поблизу селища Луганське, коли прикривали відхід наших військ з Дебальцевого, було набагато гарячіше. Росіяни почали полювання на колони, застосовуючи тактику танкових засідок. Як тільки наша колона з’являлася на горизонті, вони вилазили обстрілювали й знов залягали у своїх норах.

Кожен екіпаж мав одну людину, на яку молилися всі. Це — механіки-водії

Перевантаженим, змученим бійцям були важко протистояти російським танкам, які спокійно розстрілювали все, що рухалося. Але наші таки докумекали, що тут можна вдіяти.

— Ми почали їх виманювати. Виїжджали своєю «шістдесятчетвіркою» на відкриту місцевість, імітуючи пошкодження. Робили все можливе, щоб противник повірив у легку здобич. Заковтнувши наживку, російські найманці починали атакувати. І щойно вилізали з укриття, їх одразу накривали керованими ракетами наші «Булати», — пояснює Володимир.

З одного боку, кожен, хто виконував такі маневри, ризикував, а з другого — треба було рятувати побратимів. Звісно, без військової вдачі обійтися важко, але цілком покладатися на цю примхливу пані небезпечно. Успішне проведення таких операцій — кропітка праця десятків людей, командирів різних рівнів, розвідників, танкістів. Але в кожного екіпажу (наживки) була одна людина, на яку молилися всі, це механіки-водії.

Як стверджує механік-водій «Ханського» екіпажу Роман Бузінський, головне під час такого полювання, щоб машина не заглухла, і стійкий зв’язок. Але за цією банально простою фразою криється професійний досвід, пов’язаний з… містикою.

— Мандраж перед виїздом на бойове завдання зашкалював, — пригадує Роман. — У твоїй голові твориться повний безлад з маршруту, рельєфу й бог знає з чого ще. Але коли екіпаж займає місця, а танк вивергає свій рик, ми стаємо єдиним цілим. Ось саме у цей момент і настає щось містичне: ми зливаємося з танком.

В одному з таких боїв уламок ворожого снаряда таки поцілив у танк «Хана», але прошив лише речові мішки.

— Напевно, на той час наш янгол-охоронець стояв десь поруч, — говорять хлопці.

Фото автора (2015 р.)

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У Повітряних Силах спрогнозували, як зміниться ситуація в небі над Україною після збиття російських А-50 і Ту-22М3

У Повітряних Силах спрогнозували, як зміниться ситуація в небі над Україною після збиття російських А-50 і Ту-22М3

Речник Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш розповів, як зміниться обстановка в українському небі після збиття російських літаків А-50, Ту-22М3.

Кількість жертв російського обстрілу Вовчанська збільшилося до двох

Кількість жертв російського обстрілу Вовчанська збільшилося до двох

Внаслідок сьогоднішнього обстрілу міста Вовчанськ Харківської області загинуло двоє мирних жителів, ще двоє дістали поранення.

США негайно почнуть передавати Україні зброю після рішення Конгресу

США негайно почнуть передавати Україні зброю після рішення Конгресу

США негайно почнуть доправляти військову допомогу Україні, щойно Конгрес США ухвалить рішення про її фінансування.

У Британії стартувало серійне виробництво танків Challenger 3

У Британії стартувало серійне виробництво танків Challenger 3

У Великій Британії у місті Телфорд розпочалося будівництво бойового танка четвертого покоління Challenger 3 на бронетанковому підприємстві RBSL.

Антикорупційні активісти та медіа можуть допомогти виявити порушення в діяльності Міноборони — Юрій Джигир

Антикорупційні активісти та медіа можуть допомогти виявити порушення в діяльності Міноборони — Юрій Джигир

Заступник Міністра оборони України Юрій Джигир розповів про роботу Департаменту внутрішнього аудиту Міністерства оборони.

На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

Під час здійснення заходів оповіщення на військовослужбовця Вижницького районного ТЦК та СП було скоєно напад групою цивільних осіб.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець

від 50000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)

Командир машини, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Стрілець, військовослужбовець ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Начальник медичного пункту

від 20100 до 50000 грн

Краматорськ

Донецький зональний відділ ВСП

Командир взводу, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Кравець

від 20000 до 25000 грн

Васильків

Військова частина А1789