ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Після важкого поранення Ігор Коцута продовжив військову службу… на протезі

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 12 Лютого 2020, 11:44

«Наші підрозділи потрапили в оточення і ми швиденько вирушили на допомогу. Колона з трьох БМП висунулась на перехрестя між Степанівкою і Побєдою. Якраз цю місцину і мали зачистити від бойовиків, зайняти висоту й створити коридор побратимам, які виходили з оточення уздовж кордону. Старшим колони був майор Володимир Івасюк. Я ж – її замикав.

Напруга зростала щохвилини, але подумки ми готувалися до будь-якого розвитку подій. Поблизу села Бражине за декілька кілометрів до Сніжного на горизонті показався блокпост. За нашими даними, його там не мало бути. У ту ж мить по корпусу пройшлися перші осколки снаряда з зенітки. Єдине, що встигнув крикнути: «До бою!» І хлопці, злетівши з броні, майже одночасно вгатили по ворогу. Звук був такий, неначе на цьому перехресті зійшлося все озброєння світу…

На базі трьох ГАЗ-66 у ворога стояли зенітки, з яких вони і цілили по нас. Одним із перших поранили старшого колони. Це тільки погіршило становище ворога, адже ми будь-якою ціною відчайдушно прагнули помститися. Якусь мить я ще стріляв у бік блокпоста, поки не побачив наяву, як обпечений шмат заліза відтинає мені ногу. Ні, свідомості не втратив. Тільки чомусь подумав – добре що відірвало ногу, а не руку. Напевно гадав, що відстрілюватимуся…

Було не так боляче, як здається. Якось умудрився накласти джгут, хлопці швидко затягли мене у БМП. Бій не припинявся. Два ворожі «шишарі» ми спалили. Інший – сховався. Троє побратимів залишили своє життя на тому блокпосту. Але цього всього я вже не бачив… Усіх поранених повезли у Амвросіївку, де був польовий шпиталь.

Так капітан Ігор Коцута пригадує бої за Сніжне біля села Бражине, що пройшли 6 серпня 2014-го. Після тривалого лікування, реабілітації і звикання до «нової ноги», чоловік вирішив не кидати армію. Нині він служить у Житомирському обласному військкоматі.

– Після навчання у військовому інституті я став командиром взводу у 30-й омбр. З собою в інше місто забрав і дівчину. У Новограді-Волинському ми й одружилися. Щойно почалася російська агресія, наш підрозділ покинув пункт постійної дислокації і вирушив на Донбас, – пригадує Ігор. – Волноваха, Старобешеве, Новий Світ… Нас часто обстрілювали з «Градів». Так, було страшно. Тільки дурний не боїться. Але спільна молитва й віра в перемогу надавали снаги йти далі.

«Фінальним» для офіцера став 43-й блокпост поблизу села Бражине. Бій, поранення, лікування. Всі події в найменших подробицях часто сняться, тому про війну намагається не згадувати. Повернутися до мирного життя в основному допомогла родина – дружина, батьки і син.

– Коли отямився у військово-польовому шпиталі, лікар перевірив, чи я все розумію. Запитав, чи пам’ятаю номер телефону матері. Я продиктував. Так родина і дізналася, що в мене поранення, – пригадує чоловік. – А вже коли лікувався у київському госпіталі, дружина з мамою чергували біля мене майже «вахтовим методом» – по тижню. І так кілька місяців. Не знаю, звідки в них було стільки сил, але я неймовірно вдячний їм за підтримку.

Нині офіцер впевненим кроком іде на службу й нічого не виказує в його ході наявність протеза. Пристосувавшись до нього, він без жодних перепон несе чергування, може побуцати м’яч разом із сином і не переймається пораненням.

– Головне, що є руки для роботи. А нога – то таке, – сміється офіцер. – Тим більше, що в мене їх було дві. Люди інколи зізнаються, що навіть не здогадувалися, що я на протезі. Зі свого боку не дуже акцентую на цьому увагу. Війна обов`язково закінчиться і настане наша довгоочікувана перемога. Головне – для цього щось робити і не бути байдужим до країни навіть у тилу.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Сили оборони на півдні знищили понад 30 одиниць озброєння та техніки ворога

Сили оборони на півдні знищили понад 30 одиниць озброєння та техніки ворога

Упродовж минулої доби українські військові на півдні знищили 103 російських окупанти та 32 одиниці озброєння та військової техніки.

Генсек НАТО вперше політав на винищувачі Eurofighter і подякував Німеччині за підтримку України

Генсек НАТО вперше політав на винищувачі Eurofighter і подякував Німеччині за підтримку України

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вперше здійснив політ на винищувачі Eurofighter Військово-повітряних сил Німеччини.

На півдні України ворог активно застосовує FPV-дрони — за добу понад сто атак

На півдні України ворог активно застосовує FPV-дрони — за добу понад сто атак

У прифронтових регіонах на півдні України російські окупанти продовжують тероризувати мирне населення, використовуючи FPV-дрони.

На Бахмутському напрямку спалили бронетехніку ворога

На Бахмутському напрямку спалили бронетехніку ворога

Воїни 5-ї Окремої штурмової Київської бригади завдали ударів по танках і БМП росіян, які намагалися наступати.

Українська військово-медична академія розпочала навчання для слухачів «Офіцерського курсу»

Українська військово-медична академія розпочала навчання для слухачів «Офіцерського курсу»

Українська військово-медична академія Медичних сил Збройних Сил України розпочала навчання для слухачів програми «Навчальний взвод резерву офіцерського складу».

На півдні за добу зафіксували проліт 64 розвідувальних БПЛА

На півдні за добу зафіксували проліт 64 розвідувальних БПЛА

Окупанти тиснуть артилерійськими обстрілами, завдають авіаційних ударів, застосовують велику кількість ударних дронів різних типів, не припиняють аеророзвідку.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець-санітар

від 21400 до 121400 грн

Дніпро

31 Бр НГУ ім. генерал-майора Олександра Радієвського

Номер обслуги мінометної батареї

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Старший сапер

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ

Снайпер

від 21000 до 121000 грн

Слов'янськ

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Діловод, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Білгород-Дністровський

808 ОПП

Стрілець-санітар

від 20000 до 120000 грн

Київ

21 окремий батальйон спеціального призначення