ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Комплекси активного захисту бронетехніки: огляд АрміяInform

Інфографіка Лонгрід Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 4 хв. 17 Лютого 2020, 12:34

Державне підприємство «Спецоборонмаш», що входить до складу ДК «Укроборонпром», створило комплекс активного захисту (КАЗ) «Бастіон» для легкої бронетехніки типу БТР і БМП. Призначений для захисту стаціонарних та рухомих об’єктів від протитанкових унітарних і тандемних кінетичних та кумулятивних засобів ураження. Складається з пульта управління та модулів, у кожному з яких є захисний заряд із уражаючими елементами. У захисному заряді, крім елементів ураження, також розміщено радар виявлення цілі, що працює у міліметровому діапазоні.

Український «Бастіон» автоматично вираховує час підриву захисного заряду

Безпосередньо в самому бронекорпусі модуля, що забезпечує захист блоку комплексу активного захисту від куль стрілецької зброї й осколків, знаходиться висувний пристрій. Його електродвигуни висувають захисний заряд із похідного у бойове положення після приведення системи в робочий режим. Після включення комплексу радар виявлення цілі захисного заряду безперервно випромінює сигнал на дистанцію приблизно 2-2,5 м. Радарний датчик охоплює 150-180 градусів по азимуту та від -6 до +20 градусів за висотою. У разі появи в цій області атакуючого об’єкта, виконується підрив захисного заряду, який створює захисне поле ураження високошвидкісних осколків. Є можливість поєднання КАЗ «Бастіон» із динамічним захистом.

За словами начальника бюро з розробки нових технологій спорядження, виготовлення виробів цього підприємства Івана Ярмошкіна, цей комплекс автоматично вираховує час підриву, і коли уражаючий елемент перебуває в зоні утворення осколків, відбувається детонація висувного модуля, всередині якого є вибухова речовина, а зовні осколкова сорочка. Утворюється хмара з осколків, яка або знищує боєприпас, що підлітає, або відводить його з траєкторії.

КАЗ «Шершень» захищає від кількох протитанкових снарядів, що атакують із різних напрямків

Загалом, якщо говорити про українські КАЗ для легкої бронетехніки, то вони добре завадозахищені, невразливі для засобів радіотехнічної розвідки противника, забезпечують електромагнітну сумісність як з радіоелектронною апаратурою носіїв, так і між носіями в бойовій обстановці, при цьому практично не збільшують габарити носія й непомітні на полі бою.

Одним із таких є КАЗ «Шершень» – комплекс ближнього радіусу дії з захисним зарядом, що не відстрілюється. Його броньовані модулі розташовані по периметру бойової машини для кругового захисту. Також їх можна встановлювати на башту для захисту від протитанкових снарядів, що атакують із верхньої півсфери. Пульт управління, розташований всередині носія, інформує про працездатність основних блоків, готовність комплексу до відбиття атакуючих цілей, управляє всіма модулями в автономному режимі.

КАЗ «Шершень» забезпечує круговий захист броньованого об’єкта з вірогідністю 0,9 від унітарних та тандемних протитанкових гранат; 0,8 – від протитанкових керованих ракет всіх типів; 0,6-0,7 – від бронебійних і кумулятивних снарядів калібру 120-125 мм (на швидкостях до 1200 м/с). Крім того, забезпечує захист від засобів, що атакують з дистанції до 20 м, і від кількох протитанкових снарядів, які уражають з різних напрямків.

САЗ AMAP-ADS захищає лише поверхню бойової машини

Німецька компанія ADS Gesellschaft fur aktive Schutzsysteme розробила систему активного захисту (САЗ) AMAP-ADS, переважно орієнтовану на захист легкоброньованої техніки. Вона складається з набору пасивних датчиків інфрачервоного випромінювання дальнього радіусу дії, лазерних випромінювачів ближнього радіусу дії, захисних боєприпасів у вигляді нерухомих блоків вибухової речовини з металевим облицюванням заданого дроблення, кріплених під нахилом по периметру корпусу бойової машини, і електронної апаратури управління.

Датчики інфрачервоного випромінювання визначають напрям атаки, лазерні випромінювачі – координати й швидкість руху цілі при підльоті до захисного периметра на дистанцію 10 метрів. При перетині зазначеного рубежу ініціюється відповідний захисний боєприпас, який створює завісу з осколків.

Основним недоліком САЗ AMAP-ADS є частковий захист проєкції бойової машини – тільки поверхні, розташованої нижче лінії кріплення блоків вибухової речовини. Крім того, спрацьовування будь-якого блоку повністю знімає захист із площі поверхні, над якою він був закріплений.

САЗ Quick Kill забезпечує всеракурсний захист бронетехніки

Перспективною моделлю активного захисту вважається американська САЗ Quick Kill, розроблена компанією Raytheon в рамках програми створення бронетанкової платформи FCS.

Завдання на її розробку передбачало створення системи активного захисту дальнього рубежу перехоплення (до 150/800 метрів) усіх видів атакуючих боєприпасів – артилерійських снарядів, протитанкових ракет, реактивних гранат і вражаючих елементів із ударними ядрами. Відтак Quick Kill має оригінальну конструкцію, яка складається з 16 вертикальних напрямних, двох типів самонавідних ракет різного радіусу дії, оснащених осколковою боєчастиною ненаправленої дії, маршовим двигуном, імпульсними двигунами корекції траєкторії й інерційною системою наведення, а також радіолокатором і електронним блоком управління вогнем.

Quick Kill забезпечує всеракурсний захист бронетехніки. Час реакції системи становить 0,02 секунди.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Автоелектрик

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

233 окремий батальйон 128 ОБр Сил ТрО

Розвідник, військовослужбовець

від 21500 до 52500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Стрілець

від 21000 до 21000 грн

Звенигородка

Військова частина А7325

Водій-електрик, військовослужбовець

від 21000 до 23000 грн

Харків

Метрологічний центр військових еталонів ЗСУ

Начальник майстерні, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

санітарний інструктор

від 25000 до 130000 грн

Київ, Київська область