ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

27 лютого 2014 року — початок відкритої фази окупації Криму

Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 27 Лютого 2020, 15:31

Шість років тому почалася відкрита фаза окупації Криму російськими військами. Раніше АрміяInform опублікувала інфографіку «Хроніка російської окупації Криму».

Як нагадує «Укрінформ», так звана прихована фаза російської окупації українського півострова розпочалася ще 20 січня 2014-го. Саме тоді на півострові з’явилися вантажівки без номерів, так звані зелені чоловічки — озброєні військові без розпізнавальних знаків. Водночас відбулося створення й озброєння іррегулярних збройних формувань найманців з-поміж місцевих жителів, якими керували офіцери спецслужб і збройних сил РФ.

Сепаратистські настрої з’явились у Криму під час акцій протесту в Києві у грудні 2013 – лютому 2014-го і досягли апогею з усуненням від влади Віктора Януковича. 23 лютого в Севастополі відбувся 20-тисячний мітинг, на якому міським головою проголошено громадянина Росії Олексія Чалого, а 26 лютого у Сімферополі відбувся багатотисячний мітинг кримських татар і проукраїнських активістів на підтримку територіальної цілісності України. На противагу цьому мітингу організовано зборище «Русского єдінства», кероване поплічником російських окупантів Сергієм Аксьоновим.

Як згадував потім лідер кримських татар Рефат Чубаров: «Ми розійшлися, будучи впевненими, що врятували Крим, себе і Україну. Я й думати не міг, що вийде так, як вийшло 27-го вранці».

Під ранок 27 лютого, спецпідрозділи ГРУ Росії зайняли приміщення Верховної Ради і Ради Міністрів Криму і вивісили над ними прапор Росії. Тоді ж Верховна Рада Криму на вимогу загарбників оголосила про проведення на півострові референдуму щодо приєднання до РФ.

Упродовж наступних кількох днів вулиці міст і магістральні дороги півострова заповнили російські війська. «Зелені чоловічки» захопили адміністративні будівлі, взяли в облогу гарнізони ЗСУ, морські порти і аеропорти. Керівництво Росії неодноразово стверджувало, що ці озброєні люди не є російськими військовими. Однак після окупації півострова і проведення там фейкового «референдуму про статус Криму» росіяни визнали, що «зелені чоловічки» були військовослужбовцями ЗС РФ.

1 березня 2014 року Рада Федерації Росії підтримала звернення президента Путіна щодо дозволу на введення російських військ в Україну. Зі свого боку РНБОУ через агресію Росії ухвалила рішення привести Збройні Сили України у повну бойову готовність.

16 березня, попри призупинення рішення кримського парламенту Верховною Радою України, рішення Конституційного Суду України та позицію Радбезу ООН, так званий референдум щодо статусу Криму був проведений. Він відбувся з численними порушеннями та фальсифікаціями, за присутності великої кількості озброєних російських військових. Через кілька днів, 18 березня, в Москві сепаратистське керівництво півострова підписало так званий Договір про прийняття Криму до складу Росії.

Того ж дня під час штурму української військової частини у Сімферополі загинув прапорщик Сергій Кокурін і ще один офіцер був поранений. Загалом під час захоплення Криму загинуло двоє українських військових, двоє цивільних, дві людини зазнали поранень, а Україна втратила понад 80% активів Військово-Морського флоту й численні військові об’єкти.

Нині всі впливові міжнародні організації визнали окупацію й анексію півострова незаконними і засудили дії Росії. Зокрема за цей час ухвалено чотири резолюції ООН щодо Криму. Водночас низка західних країн запровадили проти РФ економічні санкції.

Читайте нас у Facebook
Україна повернула із росії ще одну незаконно депортовану дитину

Україна повернула із росії ще одну незаконно депортовану дитину

Із росії вдалось повернути 17-річну українку, яку попри її бажання відправили із тимчасово окупованої території навчатися до росії.

Президент: Ми маємо берегти памʼять про кожного, хто віддав своє життя, щоб Україна вистояла

Президент: Ми маємо берегти памʼять про кожного, хто віддав своє життя, щоб Україна вистояла

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що ми завжди маємо цінувати людей, які роблять усе, щоб Україна жила й не підкорилась окупанту.

Бріджит Брінк пояснила Конгресу важливість підтримки України під час війні

Бріджит Брінк пояснила Конгресу важливість підтримки України під час війні

Посол США в Україні Бріджит Брінк звернулася до американського Конгресу із закликом негайного надання Україні допомоги.

На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

Протягом доби на східному напрямку російська армія втратила 746 осіб, 9 танків, 17 ББМ та 481 БПЛА.

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 092 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 365 воєнних злочинів росії.

На Донеччині Президент провів нараду щодо зведення фортифікацій та оборони Часового Яру 

На Донеччині Президент провів нараду щодо зведення фортифікацій та оборони Часового Яру 

На Донеччині Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації в регіоні.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

військовослужбовець ( не вагайся, а зроби свій вибір сам)

від 20100 до 125000 грн

Полтава, Полтавська область

Начальник медичного пункту

від 20100 до 50000 грн

Краматорськ

Донецький зональний відділ ВСП

Командир взводу спеціальних робіт, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Моторист-механік, військовослужбовець

від 25000 до 55000 грн

Одеса

Флотилія ВМС ЗСУ

Водій, кранівник, тракторист-машиніст екскаватора, бульдозера

від 21000 до 51000 грн

Миколаїв

Військова частина А3476

Водій-заправник

від 25000 до 35000 грн

Павлоград

Військова частина А4759