ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як фермер воював розвідником…

Life story
Прочитаєте за: 3 хв. 13 Січня 2020, 12:52

Чи міг ще десять років тому звичайний український фермер подумати, що його улюблена робота стане ефективним засобом захисту від ПТСР? Найімовірніше, ні. Адже про цю абревіатуру більшість українців до 2014 року взагалі не чули. Саме чотирнадцятий уніс корективи у життя багатьох родин українців, зокрема і сім’ї Гордієнків із Горішніх Плавнів. Голова родини вирішив піти служити у 25-ту бригаду. Через тиждень солдат Гордієнко вже був на передовій.

Про події, через які пройшов тоді, ще в районі проведення АТО, чоловік розповідає неохоче. Зауважує, що це ж не кіно якесь, сюжет якого взяв і переказав. На запитання, що допомагало виконувати складані завдання десантника-розвідника, адже такого досвіду не мав, Володимир каже, що згодився досвід мисливця.

— Полювання — це ж майже як військова підготовка. Ти маєш провести розвідку місцевості, вистежити ціль і виконати завдання. І, головне, зробити це непомітно.

Перші бої для Володимира Гордієнка розпочалися в містечку Миколаївка на підступах до Слов’янська. Тоді розвідрота десантників отримала завдання розблокувати Миколаївську ТЕЦ, де якраз перебував «Моторола» зі своїми бойовиками. Група, до якої входив Володимир, наштовхнулася на засідку. Зав’язався бій, багато десантників, зокрема побратим Володимира В’ячеслав Рубель, були поранені.

— Заміс був ще той, земля горіла. Арта крила зі всіх боків. Але завдання ми виконали – Миколаївку звільнили. Та найголовнішим для мене в тому бою було те, що я зміг врятувати свого пораненого земляка та товариша…

Потім були Слов’янськ, Краматорськ, Дебальцеве, Шахтарськ, Вуглегірськ, Нижня Кринка… Кожна точка запам’яталася чимось своїм. У Слов’янську, наприклад, Володимира вразили місцеві мешканці, яких десантники витягали з підвалів. «Вони плакали та просили не їсти їхніх дітей. Так я побачив на власні очі, як воює Росія на інформаційному фронті. А ми діяли як маги — знімали з людей чари російської пропаганди», — розповідає чоловік.

Володимир пригадав ще один важкий епізод зі своєї бойової біографії. Шахтарськ, 2014-й, наші десантники потрапили в оточення. Було багато поранених, допомога не приїжджала. Тоді розвідники на двох інкасаторських МАЗах, які сепаратисти залишили біля Дебальцевого, змогли вивезти спочатку поранених, а пізніше повернулися і за загиблими товаришами.

Нестандартно діяли й під час виведення бійців бригади з оточення з Нижньої Кринки.

– Командування наказало знайти вихід із населеного пункту кількома шляхами. Наша група, об’їздивши все селище, визначила чотири дороги відходу, по яких бойовики не змогли пристрілятися. По центральній дорозі пустили швидкісні машини, аби пристрілялися «Гради». Основні сили розділили на колони й різко рвонули в чотирьох різних напрямках. Частина вийшла без жодної втрати.

Пізніше наші командири розповідали про цей вихід з оточення іноземним колегам, а ті, ознайомившись з оперативною обстановкою, кількістю людей, прийнятим рішенням, зауважили, що українські військові зробили майже неможливе.

Нині Володимир Гордієнко, окрім того, що займається фермерством, допомагає побратимам розв’язувати їхні нагальні проблеми: щодо отримання землі, проходження лікування та реабілітації тощо. І дуже пишається своєю родиною — дружиною, яка в усьому його підтримує, і двома синами, які точно знають, що їхній батько — Герой.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Міноборони активно працює над Стратегічним оглядом оборонних закупівель Україна-НАТО

Міноборони активно працює над Стратегічним оглядом оборонних закупівель Україна-НАТО

Виконуючий обов’язки директора Департаменту політики закупівель Міноборони України Гліб Канєвський зустрівся з Директором Управління оборонного і безпекового співробітництва НАТО Пірсом Казалетом.

Володимир Зеленський про атаку по аеродрому в Джанкої: Окупанти зазнали болісних втрат

Володимир Зеленський про атаку по аеродрому в Джанкої: Окупанти зазнали болісних втрат

Президент України Володимир Зеленський прокоментував атаку по військовому аеродрому в тимчасово окупованому місті Джанкой у Криму, унаслідок якої знищені системи С-400, РЛС і пункт управління засобами ППО російської армії.

10 САУ «Богдана» вперше випустить український ОПК у квітні

10 САУ «Богдана» вперше випустить український ОПК у квітні

У травні і в наступні місяці самохідних артилерійських систем «Богдана» будуть виробляти ще більше.

Головнокомандувач ЗСУ і Міністр оборони оцінили нові зразки зброї та техніки українського виробництва

Головнокомандувач ЗСУ і Міністр оборони оцінили нові зразки зброї та техніки українського виробництва

Головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Сирський разом з Міністром оборони України Рустемом Умєровим ознайомились з новими зразками озброєння та техніки державного виробництва.

Ката з фсб рф відправили під суд

Ката з фсб рф відправили під суд

Спилювання зубів напилком, удари струмом та інші катування мирних жителів Харківщини під час окупації — такі злочинні дії фігурують в обвинувальному акті.

В окупантів на сході мінус 736 осіб, 8 ББМ та 524 БПЛА

В окупантів на сході мінус 736 осіб, 8 ББМ та 524 БПЛА

Протягом доби на східному напрямку російська армія втратила 736 осіб, 3 танки, 8 ББМ та 524 БПЛА.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Начальник циклової комісії (621 ОНБ)

до 24000 грн

Київ

Рекрутинговий центр Сил ТрО ЗСУ

Сапер (розмінування)

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

81 ОАеМБр

Інспектор прикордонної служби, водій

до 20100 грн

Житомир

Державна прикордонна служба України

Бухгалтер, військовослужбовець

від 21000 до 51000 грн

Миколаїв

Військова частина А3476

Розвідник

від 22000 до 50000 грн

Шостка

Військова частина 3022 НГУ

Командир стрілецького взводу

Яворів

Яворівський РТЦК та СП