ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Війна на двох

Life story
Прочитаєте за: 5 хв. 16 Січня 2020, 14:17

18 лютого 2015-го українські воїни залишили Дебальцеве. Згідно з даними Генштабу, з 15 січня по 18 лютого, 110 військовослужбовців загинуло, 270 були поранені, 7 потрапили у полон і 18 зникли безвісти.

Ірпінчанин Дмитро Чебанов, який повернувся з війни на сході України, впевнений: зберегти йому життя у Дебальцівському «пеклі» допомогли  молитва матері, яку вона написала від руки, й дитячі малюнки. Ці обереги він постійно носив під бронежилетом…

«Мамо, ти мене таким виховала. Іншим я вже не буду. Вибач…»

Матері воїнів, які захищають Україну в цій неоголошеній війні, упевнений, всі ви заслуговуєте на особливу шану, повагу лише за те, що ваші сини боронили і захищають досі суверенітет нашої держави… Тільки вам відомо, скільки пережито, скільки ночей не доспано в очікуванні повернення дітей із району АТО. Живими…

Не виняток і мати Дмитра – Ольга Вікторівна Чебанова. Знайомий з нею три роки. Зазвичай основна наша тема для розмови ‒ сини. Обох – її і мого – звати Дмитрами і народилися вони у 1988 році. Для Ольги її син, а виховувала його одна, є гордістю і надією. Здавалося, у нього все складалося так, як і має бути: закінчив школу, потім виш, робота економіста за фахом. В усьому Ольга Вікторівна для сина була прикладом: вчила, передусім, відповідальності за свої слова, вчинки перед людьми і намагатися жити так, аби їй за нього не було соромно перед людьми. Для Дмитра мати є і буде добрим порадником. Здавалося, життя триває. Завдяки  старанності у хлопця непогано складалася професійна кар’єра. Як тут не порадіти за сина?

І раптом сталося те, у що і досі важко повірити: неоголошена війна з боку Росії. Дмитро із сумом у серці сприймав події навколо Криму, коли агресор заграбастав півострів, майже без єдиного пострілу… А далі – події на Донбасі. Якось сказав матері: «Поїду в АТО». Перша думка в Ольги Вікторівни була така, що син хоче стати волонтером. Але Дмитро уточнив: саме воювати зі зброєю в руках…

Ця новина шокувала матір: єдиний син, який не те що у Збройних силах не служив, навіть у виші не проходив військової кафедри… А про війну знав хіба що з художніх фільмів. І от забажав добровільно піти на війну… Ось цього материнське серце ніяк не могло зрозуміти. Ятрилася надія – може змінить своє рішення. Ні, не змінив. Слід знати Дмитра. Він не прихильник поспішних рішень. А найріднішій людині, наче вибачаючись, сказав: «Мамо, ти мене таким виховала. Іншим вже не буду. Вибач…»

Фантастична захисна сила маминої молитви

У день від’їзду сина на війну мама передала написану її рукою молитву. Весь рік, що син був на війні, став для Ольги Вікторівни найдовшим у житті. Це була війна на двох. На роботу йшла, наче зомбована. Хоча перебувала весь час у Бучі, але подумки – разом із сином. Щохвилини очікувала його телефонного дзвінка, хоча добре розуміла, не завжди є змога в сина зателефонувати. Вона вставала з молитвою і лягала спати з нею, аби Дмитра і його фронтових побратимів не забрала сліпа смерть… Вона досі не знає, а Дмитро, аби психологічно не травмувати матір, не хоче їй розповідати, що у центрі Дебальцевого, у період з 14 по 18 лютого 2015-го, де він виконував бойове завдання разом із бійцями свого підрозділу, він потрапив під нищівний вогонь ворожої артилерії. Під час одного з обстрілу снаряд розірвався поруч із ним…

Дмитро і нині не може усвідомити, як взагалі він та кілька фронтових побратимів лишилися живими. Напевно, молитва, що дбайливо дала матір, й дитячі малюнки, які стали їм оберегами, мали фантастичну захисну силу. Уважно із Дмитром роздивляємося ці малюнки у нього вдома. Для нього вони – найцінніша реліквія. На одній з таких картинок є телефон.

‒ Обов’язково зателефоную цій дитині, – каже Дмитро, – й подякую за увагу і добрі слова на нашу адресу. Це дорогого варте. Важко словами передати всі ті почуття, коли тримаєш у руках ці дитячі доробки зі щирими побажаннями. Саме вони нас оберігали під час обстрілів, як і віра в те, що вдома чекають найрідніші люди і, передусім, наші дорогі мами.

Удруге матір Дмитро шокував, коли без попередження приїхав із війни. Уранці зайшов додому, і у притаманному йому спокійному тоні сказав:

‒ Ось і я. Вже демобілізувався!

‒ Тобто, незрозуміла мати, ти назавжди повернувся?

‒ Так.

І ось тут Ольга Вікторівна вже не змогла стримати сліз і тих емоцій та почуттів, що у неї накопичилися за рік відсутності сина. Якихось особливих змін у його поведінці, характері не помітила. Він, як завжди, спокійний і врівноважений. І тільки коли по телебаченню показують відеосюжети з війни, Дмитро їх завжди уважно переглядає. Здається, що він думками там, серед побратимів. Напевно, війна ще довго не відпускатиме його… Доти, поки вона іще триває…

А мати і досі не вірить, що її син є учасником бойових дій. Їй є ким пишатися…

Володимир ЕННАНОВ, для АрміяInform,  Фото з архіву Д. Чебанова

Читайте нас у Facebook
Міноборони активізує залучення вітчизняного бізнесу до постачання ЗСУ

Міноборони активізує залучення вітчизняного бізнесу до постачання ЗСУ

«Агенція оборонних закупівель» Міністерства оборони України уклала низку державних договорів на закупівлю озброєння та інших товарів оборонного призначення.

Президент розповів бразильським журналістам про відновлення оборонного виробництва в Україні

Президент розповів бразильським журналістам про відновлення оборонного виробництва в Україні

Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю бразильським журналістам акцентував на відновленні і розвитку українського оборонного виробництва.

На півдні знищили ЗРК, 5 гармат і 2 станції РЕБ

На півдні знищили ЗРК, 5 гармат і 2 станції РЕБ

Протягом доби на південній ділянці фронту було знищено 99 окупантів та 31 одиницю ворожого озброєння і військової техніки.

На півдні ворог застосував 260 FPV-дронів проти мирного населення

На півдні ворог застосував 260 FPV-дронів проти мирного населення

Продовжуючи терор мирного населення прифронтових територій півдня, російська армія застосовує FPV-дрони та БПЛА різних типів.

Над розмінуванням території України працюють 347 саперних груп Міноборони

Над розмінуванням території України працюють 347 саперних груп Міноборони

347 груп розмінування підрозділів Міноборони продовжують очищення звільнених регіонів України від вибухонебезпечних залишків війни.

Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів для ЗСУ

Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів для ЗСУ

Обсяги тих фірм, які не справилися з виконанням договорів, були передані новим постачальникам.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Сапер в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Сапер, військовослужбовець

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Військовослужбовець (Збройні Сили України) у Заліщики

від 20000 до 75000 грн

Краматорськ

4 відділ Чортківського РТЦК ТА СП ( м.Заліщики )

Старший сапер

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

128 ОБр Сил ТрО

Бойовий медик/иня

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Кулеметник (за контрактом ЗСУ)

від 20100 до 120000 грн

Вінниця

Вінницький РТЦК та СП