ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У чому загадка назви документальної книги «А мама зрозуміє…»?

Вишкіл Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 10 Січня 2020, 18:08

Про це 10 січня у Львіському державному ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут викладачам і вихованцям розповів колишній ліцеїст-крутянин, випускник 1995 року, військовий журналіст капітан 1 рангу Леонід Матюхін.

У стіни альма-матер він завітав на запрошення командування ліцею та в рамках презентації книги «А мама зрозуміє…», яку написав у співавторстві зі ще двома військовослужбовцями ЗСУ, що на момент анексії російськими «зеленими чоловічками» АР Крим, проходили службу на півострові у складі 36-ї бригади берегової оборони ВМС.

Фактично, книга – це збірка автобіографічних оповідань-нотаток, де кожен зі співавторів день за днем описує важливі події, свідками яких вони були і які локально відбувалися не лише навколо їхніх військових частин, а й загалом на півострові та в Україні. Якщо коротко описати зміст книги, то вона демонструє умовний фінал багаторічного «карнавалу» в Криму, коли всі учасники нарешті скидають маски, показуючи справжню сутність: друзі виявляються ворогами, вороги іноді виявляють більше розуміння, ніж рідні й близькі. Щоденникові нотатки тісно переплітаються з авторськими коментарями, думками й переживаннями від початку анексії і аж до моменту виходу українських військових на материк. Слід зазначити, що Леонід Матюхін та його співавтори Юрій Головашенко й Ігор Підопригора після виходу на велику землю продовжили боротьбу з агресором у складі ЗС України під час АТО.

– Мене часто запитують щодо назви книги. Чому саме «А мама зрозуміє…»? – розповідає аудиторії Леонід Матюхін. – Насправді, народженню назви книги передує реальний випадок, що стався у Перевальному на базі 36-ї бригади. Коли «зелені чоловічки» вже стояли навколо паркану, особовий склад анкетували стосовно їхньої реакції щодо подальшого розвитку подій. Було, здається, лише три запитання: перше – звільняюсь із лав Збройних Сил, друге – залишаюсь вірним Військовій Присязі, третє – буду вірним народу Криму. І один із місцевих контрактників, не розмірковуючи, ставить галочку в графі «залишаюсь вірним Військовій Присязі». На що інші «аборигени», які вагалися, чи переходити на ворожий бік, йому натякали: ти, мовляв, звідси. Що батьки скажуть, якщо поїдеш?! Він їм тоді відповів одне: а мама зрозуміє!

Відповідаючи на запитання аудиторії, Леонід Матюхін зазначив, що один із найважливіших уроків, засвоєних ним під час навчання у військовому ліцеї, є непохитність і стійкість офіцерського слова.

– Я наводив довідки, спілкувався з однокурсниками. Серед тих, хто служив у Криму і випустився зі львівського військового ліцею, жоден не порушив Присяги. Тому, готуючи хлопців до майбутнього життя і служби, слід не лише якнайкраще викладати предмети навчання, а й давати їм стійкі моральні установки, які дозволять із честю виконувати обов’язок там, де випаде доля служити Україні, – зазначив він.

Кілька примірників книги із дарчим написом автор залишив для бібліотеки ліцею.

– Насправді, це гордість – приймати у наших стінах випускника, який пам’ятає і цінує проведені тут роки. І такі наші вихованці є додатковим мотиватором для нинішніх військових ліцеїстів, – говорить начальник військового ліцею полковник Юрій Гусар.

Фото – Володимир Скоростецький

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби

від 20500 до 25000 грн

Херсон

Херсонський прикордонний загін

Діловод-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Черкаси

Косівський РТЦК та СП

Гранатометник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

військовослужбовець Номер обслуги гранатометного відділення

від 20000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Стpілець-регулювальник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область