ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Щоби не піти у бій «босоніж»,

Лайфхак
Прочитаєте за: 5 хв. 23 Січня 2020, 16:02

або Дещо про догляд за берцями узимку

Хтось бундючно твердить, буцімто сучасні берці в ЗСУ різняться з натівськими так, як радянський «Запорожець» із сучасним «Мерседесом». А втім, більшість критичних зауважень – наслідок недбалого догляду за взуттям, яке нині постачається у військо.

Бо, мабуть, не один учасник бойових дій пригадає товариша, який у негоду або взимку зачудовано вивчав біля бліндажної печі щось безформне, яке ще звечора було новісінькими берцями. Або – як такий же недотепа лаявся останніми словами, стерши у кров ступні наскрізь промоклими черевиками…

На фронті військовики за уподобанням носять і вітчизняні, і закордонні берці – не на плацу ж красуватися. Догляд за ними принципово не відрізняється. Тому пройдемося по всіх їхніх типах.

Заповідь перша: не будь скупим

У зимовий період та негоду взуття псується не стільки від вологи й бруду ззовні, як зсередини – від поту під час ходи. Але не в кожного і не завжди є змога просушити його правильно та якісно.

Тому майте з собою на позиціях підрозділу не менше трьох пар устілок, до десяти пар шкарпеток, які гарно вбирають вологу, кілька балончиків вологозахисного спрею і… купу бавовняного ганчір’я.

Сенс тут простий. Скажімо, на бойовому чергуванні у шанцях ви відчули, що ноги вже мокрі. Змінити устілки і шкарпетки – справа хвилинна. Збережете стопи від пріння і матеріал берців зсередини. А ганчір`я, яким натопчете взуття у процесі просушки в теплому місці, не тільки прискорить усе, а й не дасть берцям втратити форму.

Ну і не пошкодуйте грошей на запасні берці. Уявіть, що в бою на залитих по коліна водою і засипаних снігом позиціях видана вам пара перетворилася на мотлох за день-два. Добре, якщо гумові чоботи вашого розміру є. А якщо їх немає? Будете в капцях по калюжах бігати, доки не отримаєте заміну?

Догляд за берцями зі шкіри

Перше, що слід зробити, повернувшись з бойового чергування, маршу або навчань, це ретельно протерти берці вологою ганчірочкою, очищаючи їх від бруду й пилу. Це ж стосується і щоденного догляду за взуттям, якщо його носити в дощову пору.

Головний ворог шкіри – кристали солі від поту й хімічно активного ґрунту на позиціях

Особливо шкідливі сольові розводи на поверхні виробу, тому чистку варто проводити не чекаючи їхньої появи. Мити взуття під струменем води не рекомендується. Після вологого чищення всередину треба набити газетний папір чи бавовняне ганчір`я, що в рази прискорить процес сушіння.

Головний ворог шкіри – кристали солі від поту й хімічно активний ґрунтовий бруд на позиціях, які швидко її руйнують. Для запобігання цьому на ніч берці змащують живильним і водовідштовхувальним складом. Для шкіри це може бути спеціальний спрей, крем для взуття, касторове масло або гліцерин. Останній додатково підвищує морозостійкі характеристики взуття.

Само собою, берці слід сушити у теплому місці, але подалі від «буржуйок», пічок і відкритих вогнищ.

Догляд за берцями з нубуку і замші

Натуральний нубук – та ж теляча шкіра, що має на лицьовій поверхні невеликий ворс. Нубук із натуральної шкіри має хорошу повітропроникність. Але його недолік – низька зносостійкість. Тому його чистять спеціальними засобами. Синтетичний нубук, на відміну від натурального, не вбирає воду і має вищу зносостійкість.

У догляді за берцями з нубуку й замші в жодному разі не можна використовувати воду, бо це призведе до моментального псування виробів. Знімати з них бруд слід м’якою щіточкою і використовувати захисні спреї.

Є цікавий і маловідомий спосіб чистки берців за допомогою крохмалю або тальку

У разі сильного забруднення для чистки можна використовувати суміш з води (4 частини) зі спиртом (1 частина). Такий склад чудово роз’їдає глину, але не псує матеріал виробів.

Інший цікавий і маловідомий спосіб, здатний допомогти позбутися від невеликого забруднення – за допомогою крохмалю або тальку. Вологу зовнішню на поверхні взуття посипають тими порошками до повного висихання шкіри. Потім вам залишиться просто видалити утворену плівку щіткою.

Зберігання запасного взуття

Вироби зі шкіри після ретельного очищення слід змастити кремом, нубук або замшу просто очистити від пилу й бруду. Потім берці щільно набивають шматками м’якої тканини, щоб вироби не деформувалися. Можна скористатися і спеціальними пластиковими вставками, які коштують недорого. Використовувати для цього папір не варто, бо за тривалого контакту з верхом він його пересушить.

Затим берці обробляють захисним живильним спреєм та пакують у полотно чи картонну коробку. Упаковка не має бути герметичною, бо це призведе до розвитку цвілі.

Читайте нас у Facebook
Вже восьма данська команда інструкторів прибула для навчання українських військових у Британію

Вже восьма данська команда інструкторів прибула для навчання українських військових у Британію

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Поранені українські військові прибули до Берліну на протезування

Поранені українські військові прибули до Берліну на протезування

13 поранених військовослужбовців прибули до Берліна на інноваційне протезування. Їх зустрів мер міста Кай Вегнер.

Через російську атаку на Дніпровщину загинуло восьмеро людей

Через російську атаку на Дніпровщину загинуло восьмеро людей

Сьогодні, 19 квітня, Президент України Володимир Зеленський у Дніпрі оглянув п’ятиповерховий будинок, пошкоджений унаслідок нічного масованого ракетного обстрілу. Про восьмеро загиблих осіб главі держави доповів начальник ОВА Сергій Лисак під час безпекової наради.

«Збиття Ту-22М3 — це переломний момент» — Ілля Євлаш

«Збиття Ту-22М3 — це переломний момент» — Ілля Євлаш

Знищення російського стратегічного літака Ту-22М3 стало переломним моментом у війні росії проти України.

Понад 300 одиниць техніки окупантів ліквідували таврійські десантники за пів року боїв біля Новомихайлівки

Понад 300 одиниць техніки окупантів ліквідували таврійські десантники за пів року боїв біля Новомихайлівки

Миколаївські десантники за шість місяців боїв у районі Новомихайлівки знищили понад 300 одиниць ворожої техніки.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби (військова служба)

від 20000 до 20000 грн

Рівне

Державна прикордонна служба України

Водій (кат. С, СЕ), військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Львів

216 окремий батальйон 125 ОБр Сил ТрО

Розвідник

від 21000 до 121000 грн

Покровськ

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Кулеметник

від 50000 до 100000 грн

Дніпро

Військова частина А7408

Оператор ПТРК

від 21000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

Військова служба

від 50100 до 130100 грн

Дніпро, Дніпропетровська область