ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Підсумки першого тижня ОВТ нового року: нове стрілецьке озброєння та легкий авіаносець Туреччини

Лонгрід
Прочитаєте за: 8 хв. 10 Січня 2020, 15:31

Для всіх, хто цікавиться новинками озброєння та військової техніки іноземного виробництва, АрміяInform подає огляд найважливіших новин у галузі. Читайте також про «Чинук» американських ССО, сербську БМП М-80А та інші цікавинки.

Бундесвер закуповує ракетний комплекс Enforcer

Міністерство оборони ФРН закуповує нові легкі переносні ракетні комплекси Enforcer (KFK) виробництва Європейського ракетного об’єднання MBDA для сил спецоперацій Бундесверу. Бюджетний комітет Бундестагу схвалив надання близько 76 млн євро на закупівлю перших 850 ракет Enforcer.

Ракетний комплекс Enforcer, створюваний MBDA з 2010 року за часткового урядового фінансування, є портативною багатоцільовою переносною ракетною системою з одноразовою пусковою установкою, яку можна застосовувати із закритих приміщень. Відносно недорога високоточна ракета калібру 86-мм призначена для враження стаціонарних і рухомих цілей. Маса ракети — менше ніж 7 кг, а з одноразовим транспортно-пусковим контейнером (ТПК) — до 9 кг. Вага знімного прицілу становить 2 кг.

Стандартний комплект Enforcer для одного піхотинця: дві ракети ТПК і один приціл загальною вагою близько 20 кг. Мінімальна дальність стрільби — 100 м (з можливістю зменшення до 50 м), максимальна — до 2900 м.

Комплекс оснащений знімним прицільним пристроєм Airbus DS Optronics DynaHawk, що включає оптичний приціл зі збільшенням х5.5 з нічним каналом, лазерний далекомір з точністю вимірювання до 1 м на максимальній дистанції, атмосферні датчики (тиску, температури повітря та швидкості вітру) й автомат захоплення та супроводу цілі.

Ракета Enforcer має двоступеневий твердопаливний двигун (стартовий і маршовий) та багатоцільову фугасно-осколкову бойову частину (БЧ) проникної дії. БЧ оснащена детонатором, програмованим через приціл і має три типи установки підриву: повітряний, контактний і з уповільненням. У перспективі можлива розробка інших типів БЧ. Пуск може відбуватися з приміщення розмірами від 5 х 4 х 2,5 м.

Також ракету оснащують електронно-оптичною головкою самонаведення, що використовує розроблену інноваційну технологію стабілізації електронного зображення. Захоплення цілі нею проводиться перед пуском, після чого ракета «запам’ятовує» її і «стежить» за нею.

 Снайперські гвинтівки FN Herstal і пістолети Glock 17 для французької армії

Головне управління озброєнь МЗС Франції уклало з бельгійською компанією FN Herstal контракт за програмою Fusil de précision semi-automatique (FSPA) на поставку для французьких збройних сил 2620 снайперських гвинтівок SCAR-H PR під патрон НАТО 7,62 х 51 мм. У поставку входять також денні й нічні приціли та снайперські патрони.

Поставки відбудуться з початку 2020 по 2022 рік. Вартість контракту становить близько 100 млн євро.

Напівавтоматична гвинтівка SCAR-H PR (Precision Rifle) під патрон НАТО 7,62 х 51 мм — снайперський варіант відомої автоматичної гвинтівки SCAR, розробленої FN Herstal спочатку для Командування сил спеціальних операцій США. Такі гвинтівки вже закупили збройні сили Литви та Португалії.

Також укладено контракт на закупівлю для французьких збройних сил 74596 пістолетів Glock 17 G5 калібру 9 мм вартістю в 44 млн євро. Поставки розпочаті у кінці 2019-го і триватимуть по 2022 рік.

Індія розпочинає випуск автоматів АК-203

Росія та Індія мають намір упродовж місяця підписати міжурядовий меморандум про попередню закупівлю партії російських АК-203. Близько ста тисяч автоматів випустять у РФ, а решту — в Індії, на спільному російсько-індійському підприємстві, розташованому на півночі країни (штат Уттар-Прадеш). Виробництво запустять за участю Ordnance Factories Board (OFB) з індійського боку та «Рособоронекспорту» і групи компаній «Калашников» від РФ, при цьому OFB володіє 50,5 % акцій.

Підприємство отримало всі необхідні ліцензії на виробництво й експорт та попередній запит на поставку понад 670 тисяч одиниць зброї.

Chinook американських ССО отримав лазерну систему протидії ракетам

Американське командування опублікувало фото, на якому зображено оновлений вертоліт MH-47G Chinook, що належить 160-му авіаційному полку сил спеціальних операцій США. Цей полк в армії США має назву «Нічні сталкери».

Ця версія вертольота відрізняється від «братів» наявністю особливої системи захисту AN/AAQ-24 виробництва компанії Northrop Grumman. Основне завдання системи — збивати з пантелику ракети противника, які атакують літальний апарат. Передусім ракети з інфрачервоною головкою самонаведення, зокрема зенітних ракет ПЗРК.

AN/AAQ-24 встановлено біля задніх опор шасі «Чинука». Система використовує лазерне випромінювання малої потужності для дезорієнтації випущеної по вертольоту ракети, яку змушує відхилитися від курсу. Крім інфрачервоної станції самооборони, версія MH-47G Chinook оснащена додатковими системами захисту — кожухами на вихлопних трубах двигуна, які зменшують помітність в інфрачервоному діапазоні, і датчики попередження про ракетні атаки із землі та повітря.

Подібні системи виробник створює і для вертольотів Apache AH-64 та UH-60 Black Hawk.

ЗС Туреччини отримали нові самохідні ПТРК

Компанія FNSS передала ЗС Туреччини перші два нові самохідні протитанкові комплекси власної розробки, виконані на платформі гусеничної бронемашини Каplan і колісному шасі ББМ Pars з формулою 4х4. Поставку цих комплексів мають завершити у 2022-му.

У червні 2016 року Секретаріат оборонної промисловості Міністерства оборони Туреччини (SSM) підписав з компанією FNSS Savunma Sistemleri контракт на розроблення і виробництво 260 самохідних протитанкових ракетних комплексів нового покоління, оснащених дистанційно керованим баштовим модулем, електронно-оптичним прицілом, системою управління вогнем. За умовами тендеру 184 машини повинні базуватися на гусеничному шасі, а 76 — на колісному. При цьому 64 бронемашини оснастять баштовим модулем з ПТРК Kornet-E, а 196 — національними ПТРК середньої дальності OMTAS.

Установлений на шасі баштовий модуль розрахований на оснащення ПТРК турецького і закордонного виробництва. Нові системи поступово замінять комплекси на базі ПТРК BGM-71 TOW-2.

Сербська модернізація бойової машини піхоти М-80А

У Сербії продемонстрували дослідний зразок модернізованої бойової машини піхоти М-80А. Модернізацію виконав Військово-технічний інститут у Белграді відповідно до завдання Міноборони Сербії, виданого у 2017 році.

БМП М-80А отримала посилений захист, потужніший двигун і нову нежилу башту з озброєнням: 30-мм автоматичною гарматою, двома 7,62-мм кулеметами та двома пусковими установками модернізованих сербських ПТРК «Малютка-2Т5» (з напівавтоматичним радіокомандним наведенням) і «Малютка-2Ф/2Т» (з напівавтоматичним проводовим наведенням). Башта має тепловізійний приціл, сучасний комплекс спостереження і керування вогнем.

М-80А серійно виробляло підприємство у Храсниці (Боснія і Герцеговина) з 1981 по 1991 роки. Всього виготовлено близько 900 одиниць. На 2016 рік сербська армія мала 323 БМП М-80А, із яких, починаючи з 2020-го, планували модернізувати 220 одиниць.

 Новий серійний шолом для пілотів вертольотів Бундесверу

Федеральне управління Бундесверу з обладнання, інформаційних технологій і технічної підтримки (BAAINBw) замовило у компанії ESG Elektroniksystem- und Logistik GmbH новий стандартний шолом для пілотів вертольотів (Standard Fliegerhelms Hubschrauberbesatzung, SFH). Під час його проєктування ESG узяла за основу доступні на ринку вироби фірми Gentex. Робота тривала у співпраці з компанією AUTOFLUG GmbH.

ESG використала свої напрацювання у галузі сертифікації рятувальних і запобіжних пристроїв, зокрема шоломів пілотів. AUTOFLUG застосувала відповідний досвід у збиранні, підготовці, впровадженні й ремонті засобів порятунку і пристроїв безпеки.

Новий шолом від SFH призначений для використання в різних кліматичних зонах та умовах довкілля. Його зможуть застосувати як члени екіпажів вертольотів, які вже перебувають на озброєнні Бундесверу, так і перспективних машин.

Новий стандартний шолом призначений для захисту пілота в польоті від небезпечних і шкідливих зовнішніх впливів: шуму, оптичного випромінювання (зокрема лазерного), піску, пилу, механічних ударів, вторинних наслідків застосування зброї. Шолом можна використовувати як допоміжне обладнання під час тривалого носіння приладів нічного бачення чи подавання пілотам кисню в польоті на великій висоті.

 Можливості гвинтівки нового покоління США

Представники Командування з розвитку бойових можливостей армії США (CCDC) розкрили подробиці про зброю нового покоління, яку розробляють у межах проєкту Next Generation Squad Weapon (NGSW). Ці зразки зброї отримають поліпшену ергономіку й меншу вагу, патрон калібру 6,8 мм та універсальну «інформаційну магістраль», що об’єднає єдиний блок живлення і керування електронних систем зброї, як-от приціли й тепловізори. Демонстраційний зразок являє собою кулемет, легший від M249, а нова куля дає можливість збільшити дальність стрільби та пробивну здатність у порівнянні з сучасними боєприпасами калібру 5,56 мм. При цьому новий патрон вирізняє низька акустична й візуальна сигнатура, що ускладнює виявлення стрілка.

Головна перевага нової платформи — повноцінна система управління вогнем, заснована на принципі роботи прицілів бронетехніки. Приціл складено з класичного оптичного окуляра, в полі зору якого будуть елементи доповненої реальності. Так стрілок отримуватиме поправки у прицілюванні від лазерного далекоміра і тепловізійної камери.

Така кількість електронних пристроїв потребує чималих джерел енергії. Нині для кожного аксесуара використовують окрему батарею, що знижує ефективність використання зброї. Але для проєкту вже розробляють централізоване джерело живлення. Нову батарею встановлюватимуть на універсальне кріплення, яке розподілить електрику по всім аксесуарам.

 Туреччина отримає легкий авіаносець у 2020 році

У поточному році Туреччина отримає на озброєння національних ВМС легкий авіаносець TCG Anadolu (L400). Проте через виключення Туреччини з програми створення й виробництва F-35, оснащення багатоцільовими літаками п’ятого покоління з укороченим зльотом і вертикальною посадкою цього корабля стало неможливим. А через відсутність на озброєнні інших літаків палубної авіації ВМС зможуть використовувати його лише як універсальний десантний корабель.

Найбільший в історії Туреччини військовий корабель TCG Anadolu (L400) спущений на воду торік у травні на суднобудівній верфі Sedef Tuzla Tersanesi. Його будували за модернізованим проєктом іспанської компанії Navantia, яка вже здала аналогічний корабель для ВМС Іспанії — Juan Carlos I.

Раніше передбачалось, що Туреччина отримає TCG Anadolu лише у 2021 році.

Армія Румунії продовжить закупівлю вантажівок Iveco

Компанія Iveco Defense Vehicles отримала перше замовлення на 942 вантажівки від Міноборони Румунії відповідно до угоди, яка включає понад 2900 машин. Поставка перших авто розпочнеться за чотири роки. Їх поставлять у 16 різних варіантах, серед яких з колісною формулою 4×4, 6×6, 8×8 та 8×8 Prime Mover. Третина вантажівок матиме броньовану кабіну. Авто оснащені централізованою системою підкачування шин, двопаливними двигунами, підіймальними лебідками тощо.

Армія Румунії має успішний досвід експлуатації вантажних авто цієї марки. Зокрема 2015-го отримала 57 вантажівок Iveco та ще 173 у 2017 році.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Поранені українські військові прибули до Берліну на протезування

Поранені українські військові прибули до Берліну на протезування

13 поранених військовослужбовців прибули до Берліна на інноваційне протезування. Їх зустрів мер міста Кай Вегнер.

Через російську атаку на Дніпровщину загинуло восьмеро людей

Через російську атаку на Дніпровщину загинуло восьмеро людей

Сьогодні, 19 квітня, Президент України Володимир Зеленський у Дніпрі оглянув п’ятиповерховий будинок, пошкоджений унаслідок нічного масованого ракетного обстрілу. Про восьмеро загиблих осіб главі держави доповів начальник ОВА Сергій Лисак під час безпекової наради.

«Збиття Ту-22М3 — це переломний момент» — Ілля Євлаш

«Збиття Ту-22М3 — це переломний момент» — Ілля Євлаш

Знищення російського стратегічного літака Ту-22М3 стало переломним моментом у війні росії проти України.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Начальник аптеки, фармацевт, військовослужбовець

від 21000 до 121000 грн

Білгород-Дністровський

808 ОПП

Сапер, військовослужбовець

від 50000 до 120000 грн

Ужгород, Закарпатська область

Радіотелефоніст, військовослужбовець в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Парашутист, укладальник парашутів, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Офіцер з морально-психологічного забезпечення 155 об ТрО

від 24000 до 54000 грн

Степанівка, Сумська область

Національна Гвардія України

від 21000 до 30000 грн

Київ, Київська область