ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Микола Бєлєсков: «Візія Генерального штабу відповідає викликам, які стоять перед ЗСУ в наступні 10 років»

Новини Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 14 Січня 2020, 16:27

Таку думку в коментарі кореспонденту АрміяInform висловив головний консультант відділу воєнної політики Центру безпекових досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков. На думку експерта, розробники Візії врахували як ключові тенденції розвитку ситуації довкола України, так і об’єктивні тенденції розвитку військової справи.

Зокрема експерт Національного інституту стратегічних досліджень відзначає, що, попри всі дискусії про загрози від Російської Федерації з моря, ця країна залишається передусім загрозою для України на суші. «Основний наступальний потенціал РФ — це сухопутні війська, а не флот чи повітряно-космічні сили. Візія Генерального штабу ЗСУ чітко наголошує на тому, що пріоритетом будуть саме Сухопутні війська і це важливо, адже в дискусії останніх років щодо загроз з моря ми почали забувати про те, що в нас на кордонах стоять дві загальновійськові армії (8-ма та 20-та) і 22-й армійський корпус в окупованому Криму, які РФ постійно розвиває. Буквально на днях артполк 144-ї мотострілецької дивізії (20-та армія) отримав нові САУ «Мста-СМ1», що значно збільшує наступальний потенціал цього з’єднання. Як наслідок, наголос на ключовій ролі Сухопутних військ ЗСУ є абсолютно правильним і логічним», — говорить Микола Бєлєсков.

Серед важливих моментів розвитку воєнно-технічної складової, що знайшли своє місце у Візії, експерт також визначає:

  • наголос на розвитку ракетних військ та артилерії (РВтА) як основному засобі вогневої підтримки (ракетно-артилерійське озброєння значно дешевший засіб надання вогневої підтримки, ніж армійська чи тактична ударна авіація, що дуже важливо в умовах обмеженості наших фінансових ресурсів, порівнюючи з РФ).
  • наголос на розвитку засобів спостереження і розвідки (комплексне поєднання засобів розвідки, вогневого ураження й управління (C4ISR) дасть змогу в декілька разів збільшити бойовий потенціал ЗСУ, навіть спираючись на радянські системи озброєння. Це, до речі, вже сьогодні намагаються зробити сухопутні війська РФ, де ставка зроблена саме на засоби розвідки й управління разом із модернізацією радянських систем).
  • наголос на проблемах маневреності підрозділів на поточному етапі (у Візії є натяки на те, що підрозділи вчитимуться воювати в умовах домінування вогневої міці, розосереджуючись, а також масово використовуючи несправжні цілі для того, щоб змушувати ворога розстрілювати свій боєзапас на них і показувати своє розташування).

Крім цього, Микола Бєлєсков переконаний, що не менш важливим є створення в родах військ ЗСУ Командувань підготовки (TRADOC) за прикладом відповідного командування сухопутних військ США, яке існує із середини 1970-х років. Такі командування будуть відповідати за розроблення нових тактичних настанов, оперативних доктрин через аналізування воєнних дій і об’єктивних тенденцій розвитку військової справи, а також проводити навчання персоналу на основі цих теоретичних розробок.

— TRADOC в системі сухопутних військ США зіграло дуже важливу роль у розробці на початку 1980-х років нової доктрини Наземно-повітряної битви (Air-Land battle), яка відповідала тодішнім викликам, що стояли перед американськими армійцями. Створення подібних командувань у родах військ ЗСУ вселяє надію, адже в війнах передусім перемагають на рівні ідей — правильно аналізуючи як власний бойовий досвід, здобутий дорогою ціною, так і об’єктивні тенденції розвитку військової справи, — заявляє експерт.

Поява Візії розвитку ЗСУ від Генерального штабу — гарний проміжний документ у рамках розроблення Стратегічного оборонного бюлетеня, Стратегії воєнної безпеки та Державної програми розвитку ЗСУ. На думку Миколи Бєлєскова, маємо всі передумови сподіватися, що ці рамкові документи будуть справді якісними, адже Візія ГШ ЗСУ вийшла доволі збалансованою та відповідає викликам, які стоять перед ЗСУ в наступні 10 років.

Читайте нас в Telegram
Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Запровадження ґендерно чутливої мови, розширення рекрутингу і його перші результати, зміни в системі реабілітації.

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 107 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 442 воєнних злочини росії.

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

На Харківщині піротехнічні підрозділи знешкодили 250-кілограмову керовану авіабомбу, яка не здетонувала.

Сьогодні Палата представників США голосуватиме щодо допомоги Україні

Сьогодні Палата представників США голосуватиме щодо допомоги Україні

Сьогодні, 20 квітня, Палата представників Конгресу США має проголосувати за пакет допомоги на 95 мільярдів доларів для України, Ізраїлю й інших союзників США.

Потужний удар по Вовчанську: окупанти знищили цілий під’їзд у житловому будинку

Потужний удар по Вовчанську: окупанти знищили цілий під’їзд у житловому будинку

Сьогодні вранці 20 квітня російські військові завдали потужного удару по місту Вовчанськ Харківської області.

Вісім областей росії було атаковано безпілотниками

Вісім областей росії було атаковано безпілотниками

Це була спільна спецоперація СБУ, ГУР МОУ та ССО ЗСУ.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Медична сестра, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Інструктор групи розвідувального забезпечення

від 46500 до 46500 грн

Бердичів

Військова частина А2772

Помічник начальника автомобільної та електрогазової служби

від 28000 до 32000 грн

Васильків, Київська область

Санітарний інструктор, військовослужбовець

від 20000 до 125000 грн

Богодухів

209 батальйон Сил ТрО

Начальник групи,військовослужбовець в в/ч А4677

від 21000 до 51000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Офіцер групи психологічного супроводу та відновлення

від 25000 до 25000 грн

Київ

131 окремий батальйон 112 ОБр Сил ТрО