ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Легенда про «бурята», який воював за Україну під Дебальцевим

Life story
Прочитаєте за: 5 хв. 10 Січня 2020, 19:46

Цей хлопець вирішив лишити рідний Дніпро, щоб доєднатися до патріотів у столиці, коли в Києві розпочалися відомі події 2013-го і на Майдані загинув  його земляк Сергій Нігоян. Він переконував родичів у необхідності такого вчинку. А згодом підписав армійський контракт, щоб поїхати визволяти український Донбас.

Правда про те, як 1-ша танкова переманила собі «Корейця»

І досі 2014–2016 роки четвертокурсник Військового інституту танкових військ Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» молодший сержант Олександр Басалига пригадує із хвилюванням. Природня сором’язливість не дозволяє особливо вихвалятися подвигами на Донеччині. Проте орден «За мужність» ІІІ ступеня поруч із нагородами за участь в АТО на його грудях вже багато про що говорять.

– У військкоматі я вимагав, щоб мене одразу направили на Схід, – говорить 28-річний хлопець. – Просився до нашої 17-ї танкової бригади. Обіцяв скаржитися міністрові та написав купу рапортів. Довго так атакував РВК. Та через те, що не відслужив строкову, спочатку направили в навчальний центр у Десні. Коли ж опанував фах навідника танка, до нас приїхав офіцер 1-ї окремої танкової бригади, тоді ще капітан, Олександр Мороз та переманив мене з іншими контрактниками до себе.

Наприкінці 2014-го Олександра направили у бойове відрядження і за ним закріпився незвичний позивний «Кореєць». Чому? Це стане відомо трохи пізніше…

Спочатку його танковий підрозділ перебував біля Бахмута. Перевіривши готовність бронетехніки і отримавши все необхідне, колонна «Булатів» висунулася в район Дебальцевого.

– На початку 2015-го на нашому напрямку була сильна «спека», і це за морозу до -15. Бойове хрещення відбулося біля Світлодарська. Після перших хвилин перебування в польовому розташуванні вороги «привітали» нас пострілами із 82-мм мінометів. За 2-3 години, увечері, вже прилетіли 122-мм та 152-мм «подарунки». І так день за днем, – розказує захисник України.

Він пригадує, що перші дні на «передку» були особливо важкими, бо доводилося спати біля буржуйки просто неба. Згодом знайшли деревину й збудували бліндажі.

Українців живими випускати не хотіли

У лютому, ще до початку процесу вимушеного відведення наших військ із Дебальцевого, підрозділ Олександра перекинули на інший важливий напрямок. Там їхнім завданням було завадити оточенню противником угруповання сил АТО, а потім – забезпечити роботу «зеленого коридора».

– Ті два тижні під Дебальцевим тягнулися, наче два роки. Попри всі домовленості, «сєпари» не хотіли випускати українців живими. Горловину котла, де ми перебували, обстрілювали майже щогодини. Змінювалися тільки калібри й інтенсивність стрільби. Іноді ворожа бронетехніка близько під’їжджала. Та найбільший клопіт завдавали вночі ворожі диверсанти. Тому ми скооперувалися з нашою розвідкою. Ті надавали координати чи хоча б напрямки – і ми точними прострілами швидко ліквідовували проблему, – пригадав він.

За словами майбутнього офіцера, українські «Булати» добре зарекомендували себе на полі бою, і тому росіяни дуже боялися їх. Навіть спеціально направляли найвправніших найманців, щоб захопити ці машини. Та намарно, бо наші танкісти вже навчилися перемагати ворога.

– Ситуація тоді дуже ускладнилась. Постійно надходили повідомлення про можливий прорив ДРГ чи спецпризначенців противника. Бойову машину полишали лише за крайньої потреби. Волонтерський спальний мішок поступово прийняв форму мого штатного місця в танку та став твердим від мастил і бруду. Добре, що боєприпасів у нас вистачало і це добре стримувало хвилі нападів з того боку. Найстрашніший епізод того часу, що і досі ніяк не стерти з пам’яті, це проїзд поміж нас трьох вантажівок із тілами наших воїнів. Зверху були відірвані ноги й руки, а на обличчях – жахливі гримаси смерті. Кров українських солдатів тоді змішалася зі снігом і це викликало нестримну ненависть до ворога, – розповів армієць.

Загалом у ті декілька тижнів перебування біля Дебальцевого підрозділ капітана Олександра Мороза знищив близько 10 ворожих танків, 2 БМП і десятки озброєних найманців. Тут є певна заслуга і воїна з позивним «Кореєць».

Коли «зелений» коридор закрився, танковий екіпаж Олександра Басалиги перекинули на іншу ділянку фронту, де теж було неспокійно.

Без гумору на війні важко

Уже на новому місці якось до них у польовий табір приїхала група воїнів-піхотинців на ротацію. Олександр перебував в іншому місці, а коли ж повернувся, то помітив, як на нього постійно дивляться гості. Він спитав у друзів, чому ті так дивно поводяться. Товариші ж зі стриманою усмішкою сказали, щоб він не переймався. Лише за вечерею стала відома справжня причина незвичної поведінки.

– Маю корейське коріння і тому зовнішність відповідна, – говорить молодший сержант Басалига. – Узимку ж 2015-го по телебаченню часто показували найманців із Бурятії, які за рублі приїхали воювати з українцями. Тож новачкам мої товариші розповіли, що нібито їм вдалося взяти в полон одного бурята – тобто мене. У таборі вони переконали полоненого азіата добровільно перейти на український бік, і той погодився. Після такого пояснення я довго сміявся. Згодом і сам використав цю байку в іншому розташуванні. Адже без гумору на війні важко…

Потім у Сашка були ще два відрядження на Донбас. У 2016-му, після успішного забезпечення бойових дій біля Волновахи, хлопцеві доручили командувати танковим екіпажем – і він зробив ще більше корисного на фронті. Але саме за героїчні дії на Дебальцевському напрямку трьома роками пізніше під час загального шикування Військового інституту танкових військ Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» молодший сержант Олександр Басалига отримав державну нагороду.

– Олександр прийшов у наш навчальний заклад добре підготовленим молодшим командиром, – вважає начальник інституту полковник Олександр Серпухов. – У Харкові він примножить професійні знання і вже за півтора року повернеться в танкові війська в погонах лейтенанта. Четвертокурсник із орденською планкою є взірцем для молодих воїнів, а його бойовий досвід безцінний і для викладачів. Упевнений: з такого славного бійця вийде добрий генерал.

До речі, у Харкові Олександр познайомився з Катериною – уродженкою Луганщини. Дівчина така ж справжня патріотка України, як і наречений. Вона не піддалася на умовляння родичів, одурманених кремлівською пропагандою, і не лишилася на окупованій території. Навесні 2020-го учасник АТО планує відсвяткувати весілля, і, можливо, після його випуску із вишу, молода сім’я прибуде до нового місця служби вже у складі «екіпажу» – тобто втрьох.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Поранені українські військові прибули до Берліну на протезування

Поранені українські військові прибули до Берліну на протезування

13 поранених військовослужбовців прибули до Берліна на інноваційне протезування. Їх зустрів мер міста Кай Вегнер.

Через російську атаку на Дніпровщину загинуло восьмеро людей

Через російську атаку на Дніпровщину загинуло восьмеро людей

Сьогодні, 19 квітня, Президент України Володимир Зеленський у Дніпрі оглянув п’ятиповерховий будинок, пошкоджений унаслідок нічного масованого ракетного обстрілу. Про восьмеро загиблих осіб главі держави доповів начальник ОВА Сергій Лисак під час безпекової наради.

«Збиття Ту-22М3 — це переломний момент» — Ілля Євлаш

«Збиття Ту-22М3 — це переломний момент» — Ілля Євлаш

Знищення російського стратегічного літака Ту-22М3 стало переломним моментом у війні росії проти України.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Начальник комплексу, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Механік-водій. Обери посаду зараз, не чекай поки тебе розподілять!

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Офіцер штабу, зв’язківець

Київ

Річкова флотилія ВМС ЗСУ

Інспектор прикордонної служби

від 21000 до 51000 грн

Суми

Державна прикордонна служба України

Лікар медичного пункту

від 21000 до 21000 грн

Київ

168 окремий батальйон 120 ОБр Cил ТрО

Гранатометник

від 21000 до 21000 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ