ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Кінострічки про війну, прем’єри яких не можна пропустити

MilitaryArt
Прочитаєте за: 5 хв. 15 Січня 2020, 16:43

За останні роки фільми, присвячені військовим подіям на Донбасі, стрімко займають гідне місце в українському кіно. Вже встигли завоювати серця глядачів такі стрічки як «Кіборги», «Позивний «Бандерас», «Війна химер», «Одесити на Донбасі»  та ще багато інших. 2020 рік обіцяє бути не менш насиченим на цікаві прем’єри.

«Наші котики»

Вже зовсім скоро, 30 січня, в прокат вийде воєнна комедія Володимира Тихого «Наші Котики». У центрі сюжету – інженер, актор, футбольний тренер і продавець квітів, які у 2014-му, в розпал війни Росії проти України,  їдуть добровольцями на Схід. Жоден із них не має бойового досвіду, нічого не знає про наміри командування, та й на місцевості майже не орієнтується. Втім, саме вони стають причиною грандіозного фіаско масштабної операції ворога.

Спочатку проєкт планувався як міні-серіал. Режисер відзняв три епізоди по 15 хвилин та виклав їх на YouTube, але згодом зрозумів, що історій вистачить на повнометражне кіно. На 11-му пітчингу Держкіно проєкт було представлено під назвою «Котик з палаючими очима, або Як ми полюбили лопати в умовах обмеженої антитерористичної операції з тимчасовими елементами військового стану», він увійшов до переліку переможців. У держави його творці просили всього 7 млн грн при загальному бюджеті у 40,4 млн грн, бо основна частина фільму вже була знята, кошти знадобилися на постпродакшн. А кошти на промокампанію виділив Український культурний фонд.

Отже, ми матимемо змогу переглянути один із перших українських фільмів, який без пафосу розповідатиме про війну на Донбасі. Самі творці стрічки називають його «патріотичною неполіткоректною комедією» й обіцяють легкий комедійний треш про події в районі АТО. Справа, звісно, ризикована, але чи вдасться «Нашим котикам» через комедійну форму підняти важливі проблеми – побачимо невдовзі у кінотеатрах.

«Черкаси»

Прем’єра цієї воєнної драми вже відбулася на Одеському міжнародному кінофестивалі, де було показано фестивальну версію, яка є коротшою за прокатну (режисерську).

Фільм заснований на реальних подіях і розповідає про команду українського тральщика «Черкаси», який у 2014 році став єдиним із 13 кораблів, що втримав український стяг на своїй щоглі на озері Донузлав під час анексії Криму. У кінці березня корабель штурмом взяли два російські вертольоти Мі-35 та три швидкісні катери.

Консультантом фільму був реальний командир тральщика «Черкаси» Юрій Федаш, а до акторського складу увійшли моряки, які тримали оборону на кораблі навесні 2014 року. Творці обіцяють фільм про звичайних людей, які «у вирішальний час зрозуміли, у чому їхнє призначення, і що таке Батьківщина».

Стрічка є копродукцією України та Польщі. Кінопроєкт «Черкаси» став одним із переможців 9-го конкурсного відбору Держкіно. Понад 40% коштів (бюджет складає близько 40 млн грн) надала держава. Зйомки стрічки розпочалися в квітні 2017 року і проходили в Очакові, Одесі та у невеличкому селі Чернігівської області. Режисерська версія драми «Черкаси» вийде у прокат 27лютого.

«Атлантида»

Цей фільм Валентина Васяновича ‒ подія безпрецедентна відразу з двох причин: це перша українська картина, що перемогла у другій за значущістю конкурсній програмі Венеційського фестивалю «Горизонти» ‒ одному із найпрестижніших у світі, а ще це історія про майбутнє, в якому російсько-український збройний конфлікт закінчився перемогою України.

Перші кадри стрічки нагадують про конфлікт в інфрачервоному зображенні: троє з автоматами вбивають і закопують полоненого. Титр у наступному епізоді повідомляє, що подальші події розгортаються в 2025-му, через рік після завершення бойових дій. Територія вже визнана непридатною для проживання, а навколишнє середовище настільки спустошене, що зміни здаються неможливими. Солдат із посттравматичним розладом повертається у рідне місто на Донбасі…

Усі ролі в фільмі зіграли непрофесійні актори: ветерани АТО, волонтери та солдати Збройних Сил. Одну з головних ролей зіграв Андрій Римарук — колишній розвідник, який пройшов війну на Донбасі й нині працює у фонді «Повернись живим». Також знімались парамедик Людмила Білека та доброволець Василь Антоняк. Зйомки стрічки відбувалися здебільшого в Маріуполі в січні-березні 2018 року. За словами  творців фільму, вони  хотіли показати, як насправді, без прикрас, виглядає війна й чим вона закінчується: смертю, трупами, розрухою, бідою, стражданнями.

«Атлантида» буде представлена на Одеському кінофестивалі в липні 2020 року, а у широкий прокат фільм вийде у листопаді 2020 року.

«Погані дороги»

У 2020 році також відбудеться режисерський кінодебют відомої сценаристики фільму «Кіборги» Наталі Ворожбит. Вона написала сценарій до фільму, який раніше ставили на театральній сцені. Уперше п’єса «Погані дороги» була поставлена у Лондонському театрі Royal Court у жовтні 2017 року. Тоді ж був написаний і сценарій фільму.

Фільм складається з чотирьох новел про Донбас під час війни. У них розповідаються історії реальних людей ‒ військових та цивільних, які перебувають по обидві сторони розмежування. У кожній новелі герої проходять тест на людяність ‒ чи зможуть вони перейти межу дозволеного чи ні, в умовах, коли завтра може й не настати?

‒ У жорстоких умовах війни людина проявляється як з кращого, так і з гіршого боку. Я брала з реального життя такі ситуації, які дозволяють найбільш яскраво проявити ці якості, де не завжди зрозуміло, що добре і що погано, ‒ розповідає режисерка стрічки Наталя Ворожбит.

Зйомки фільму пройшли за підтримки Українського культурного фонду, який надав 11 мільйонів гривень на екранізацію п’єси.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Повітряні Сили ЗСУ підтвердили знищення Ту-22М3, а також ракет та дронів

Повітряні Сили ЗСУ підтвердили знищення Ту-22М3, а також ракет та дронів

Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенанта Микола Олещук заявив про знищення російського бомбардувальника Ту-22М3, а також 15 ворожих ракет та 14 БПЛА.

Обидві партії Конгресу США запевнили Україну в підтримці законопроєктів про допомогу

Обидві партії Конгресу США запевнили Україну в підтримці законопроєктів про допомогу

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що обидві партії Конгресу США запевнили українську делегацію у підтримці законопроєктів про допомогу.

В Україні хвилина мовчання

В Україні хвилина мовчання

Згідно з указом Президента України Володимира Зеленського № 143/2022, хвилина мовчання проводиться щодня о 9:00, її оголошують у всіх засобах масової інформації.

На Дніпропетровщині через російський удар загинули 6 осіб, в тому числі діти

На Дніпропетровщині через російський удар загинули 6 осіб, в тому числі діти

У Синельниківсьому районі Дніпропетровської області внаслідок російського ракетного удару пошкоджено більше десятка приватних будинків, загинуло 6 осіб, серед яких діти 6 та 8 років, ще 2 людей травмовано.

Дмитро Кулеба провів низку зустрічей з главами МЗС Британії, Німеччини та Франції: які питання обговорили

Дмитро Кулеба провів низку зустрічей з главами МЗС Британії, Німеччини та Франції: які питання обговорили

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час робочої поїздки до Італії провів зустрічі з главами МЗС Великої Британії, Німеччини та Франції.

Володимир Зеленський у зв’язку з російським ударом по Дніпру звернувся до партнерів

Володимир Зеленський у зв’язку з російським ударом по Дніпру звернувся до партнерів

Президент України Володимир Зеленський після російського удару по Дніпру 19 квітня 2024 року вкотре закликав країни-партнерів захистити небо України.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-зв’язківець, військовослужбовець

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Оператор БПЛА військовослужбовець

від 20100 до 123000 грн

Одеса, Одеська область

Розвідник

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Інспектор прикордонної служби (3 кат.), технік, фахівець зв’язку

до 22000 грн

Могилів-Подільський

Державна прикордонна служба України

Офіцер юридичної служби

від 25000 до 75000 грн

Ужгород

33 ОМБр