ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Добрі справи робити легко, ще легше – спільними силами

Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 1 Січня 2020, 8:11

П’ятий рік поспіль Всеукраїнський центр волонтерів «Народний проєкт» активно допомагає армії. І хоча останнім часом ситуація із матеріальним забезпеченням у війську змінилась на краще, роботи у волонтерів усе ж вистачає.

Матеріали для облаштування позицій, обвіс для зброї, оптика для снайперів, тепловізори, прилади нічного бачення, далекоміри, артилерійські планшети, безпілотники тощо – у всьому цьому завжди є потреба на фронті.

Цього року волонтери «Народного проєкту» вже традиційно зробили чимало добрих справ. Передали потужні металошукачі та спецінструмент для саперного підрозділу, який проводить розмінування прифронтових територій та перевірки в пунктах пропуску на лінії розмежування. Різноманітне обладнання для підрозділів радіо- та аеророзвідки. Допомогли «осучаснити» НАЗи та особисте спорядження льотчиків в одному із підрозділів штурмової авіації.

Усе необхідне купують коштом благодійних внесків. Зі звітом за кожну зібрану та витрачену гривню можна ознайомитися на сайті «Народного проєкту». Там же можна знайти опис актуальних та реалізованих проєктів, дані про надходження коштів та відсоток від необхідної суми. Всі передачі відбуваються виключно за умови постановки майна на баланс військової частини.

– Ми неухильно дотримуємося принципу абсолютної відкритості. За кожним із проєктів звітуємо в режимі онлайн. Крім того, ми не беремо ані копійки від зборів щодо комісії чи відсотків на власне утримання: 100 % зібраних коштів йдуть на цільові потреби проєктів, – розповідає один із координаторів центру волонтерів Валерій Зайцев.

За словами волонтерів, наразі найбільш активна робота триває над проєктами «Я снайпер» та «Оперативне реагування».

– Стараємося оперативно задовольняти нагальні потреби військових на передовій. Передаємо різноманітне спорядження для піхотинців та снайперських груп: коліматори, оптика, далекоміри, метеостанції, різноманітні кріплення, обвіси тощо. Допомагаємо бригадам штабним обладнанням. Зокрема засобами координації роботи артилерії чи спецзв’язку, – говорить волонтер.

Ще один цікавий та перспективний проєкт – «Школа військових водолазів».  Для його реалізації вдалося зібрати понад 330 тисяч гривень.

– В обладнанні, яке ми придбали на зібрані кошти, сьогодні працюють морські спецпризначенці ССО, бійці рятувальної парашутно-десантної групи 10-ї бригади морської авіації ВМС, а навчені та екіпіровані з нашою допомогою морські прикордонники охороняють акваторію Маріуполя. У найближчих планах – закупівля нового спорядження та допомога у відновленні водолазного судна для фахівців ССО, – коментує Валерій Зайцев.

Маючи частину вільного ресурсу, 2019-го року волонтери долучилися до низки ініціатив у царині медицини. Зокрема допомогли з реалізацією успішного проєкту «Гірська терапія», спрямованого на психологічну реабілітацію ветеранів АТО. Закупили необхідне туристичне спорядження. Ініціатива спрацювала чудово: ветерани, у супроводі інструкторів та фахівців із психологічної допомоги, не лише добре відпочивали, а й позбувалися значної частини прихованих психологічних травм.

Започаткували та швидко реалізували проєкт «Врятувати Вадима». Зібрали кошти та закупили спеціальну медичну помпу для пораненого десантника Вадима Ушакова. Боєць зазнав тяжких бойових травм і страждає від неврологічних наслідків поранення. Помпа мала на меті зменшити негативні явища та дати Вадимові можливість продовжити подальшу реабілітацію.

Дещо менш активно провадили діяльність досить відомого проєкту «Біотех-реабілітація поранених». Нових пацієнтів не запрошували. Присвятили всі ресурси тим, у кого виникли несподівані ускладнення чи потреби у додаткових медичних утручаннях.

– Оплатили ряд хірургічних операцій, спостерігаємо за подальшим перебігом відновлення, акумулюємо ресурси для проведення остаточних операцій та завершення лікувальних курсів, – коментують у центрі.

Деякі починання, за словами волонтерів, втратили актуальність. Тож їх довелося згорнути. Зокрема, оплатили та передали останні бліндажі в рамках проєкту «Польові бліндажі». Завершили проєкт «Контроль витрати пального», що у перспективі дозволить впровадити ефективну систему точного обліку армійського пального.

– У рамках цього проєкту придбали частину необхідного обладнання. Наразі розробники проводять випробування системи на колісному транспорті однієї з військових частин. Після успішного випробування та затвердження системи на рівні Міністерства оборони, ми, можливо, долучимося до подальшого процесу впровадження її у війська, – діляться волонтери.

У планах організації – поширювати розуміння принципу соціальної відповідальності та пошук нових партнерів та меценатів. А також – перейти від задоволення гострих оперативних потреб до роботи на перспективу, аби випереджати та вирішувати питання ще до їх виникнення.

­– Ми дружні та відкриті до прозорої співпраці для кожного, хто розуміє, що війна триває і армія потребує нашої підтримки. А ще – добрі справи робити легко, і ще легше – спільними силами, – наголошують у «Народному проєкті».

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Поранені українські військові прибули до Берліну на протезування

Поранені українські військові прибули до Берліну на протезування

13 поранених військовослужбовців прибули до Берліна на інноваційне протезування. Їх зустрів мер міста Кай Вегнер.

Через російську атаку на Дніпровщину загинуло восьмеро людей

Через російську атаку на Дніпровщину загинуло восьмеро людей

Сьогодні, 19 квітня, Президент України Володимир Зеленський у Дніпрі оглянув п’ятиповерховий будинок, пошкоджений унаслідок нічного масованого ракетного обстрілу. Про восьмеро загиблих осіб главі держави доповів начальник ОВА Сергій Лисак під час безпекової наради.

«Збиття Ту-22М3 — це переломний момент» — Ілля Євлаш

«Збиття Ту-22М3 — це переломний момент» — Ілля Євлаш

Знищення російського стратегічного літака Ту-22М3 стало переломним моментом у війні росії проти України.

Понад 300 одиниць техніки окупантів ліквідували таврійські десантники за пів року боїв біля Новомихайлівки

Понад 300 одиниць техніки окупантів ліквідували таврійські десантники за пів року боїв біля Новомихайлівки

Миколаївські десантники за шість місяців боїв у районі Новомихайлівки знищили понад 300 одиниць ворожої техніки.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Навідник

від 22000 до 120000 грн

Краматорськ

81 ОДШБ

Водій

Київ

Військова частина А7039

Водій-електрик, військовослужбовець

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Гранатометник

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв

189 окремий батальйон 123 ОБр ТрО