ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

20 січня в Києві відбудеться презентація «Мартирологу», присвяченого захисникам Донецького аеропорту

Історія Новини
Прочитаєте за: 2 хв. 17 Січня 2020, 14:08

20 січня 2020 року о 14:00 у приміщенні Національного військово-історичного музею України відбудеться презентація книжки: «Оборона донецького аеропорту, 2014-2015. Хроніка бойових втрат. Мартиролог». У зв’язку з невеликим накладом паперового варіанта «Мартирологу», вона відсьогодні доступна для завантаження за посиланням.

Працівники музею та автори сайта «Книга пам`яті полеглих за Україну» виконали комплексний аналіз усіх наявних джерел про оборону Донецького аеропорту. Передусім використано матеріали Місії «Евакуація-200» («Чорний тюльпан»), добровольці якої забирали більшість тіл полеглих захисників. Також досліджено матеріали медичних установ, судово-медичних експертиз, окремі документи і списки ЗСУ. Окремим пластом роботи став аналіз величезної кількості інформації, опублікованої у відкритих джерелах. Зокрема у книзі наведено свідчення 40 учасників боїв за ДАП, які бачили на власні очі смерть побратимів.

У «Мартиролозі» можна знайти інформацію про 96 загиблих, а також 4 зниклих безвісти «кіборгів» безпосередньо на території Донецького летовища (зокрема у новому і старому терміналах, вежі, пожежній частині, злітно-посадковій смузі). У хронологічній послідовності наведено докладні дані про близько 300 поранених захисників ДАПу.

– Станом на сьогодні вважається, що у боях за Донецький аеропорт загинуло понад 100 українських військових, близько 440 – зазнали поранень. Ці цифри теж відповідають дійсності, але у них враховано втрати більш широко – з урахуванням полеглих і поранених у боях за прилеглі опорні пункти (поза межами аеропорту): на «Зеніті» – військовій частині Повітряних Сил України, яка прикривала ДАП із повітря, а також під Монастирем – місцем скупчення супротивника, який штурмували наші війська, – зазначає заступник Національного військово-історичного музею України Ярослав Тинченко.

На думку авторів-упорядників «Мартирологу», бої за «Зеніт» і Монастир – важливі операції, але їх слід розглядати в контексті інших військових подій січня 2015 року в районі Донецька. Тож інформацію про загиблих і поранених під час цих боїв наведуть в інших виданнях музею.

Читайте нас в Telegram
росія атакувала Одесу ударними дронами, постраждало 4 дітей, 2 з яких — немовлята

росія атакувала Одесу ударними дронами, постраждало 4 дітей, 2 з яких — немовлята

Унаслідок атаки ударними безпілотниками в Одесі пошкоджено житлові будинки, сталося займання. Рятувальникам вдалося врятувати 34 особи.

Зірка європейського ППО — Aster 30: які ракети Франція передає Україні

Зірка європейського ППО — Aster 30: які ракети Франція передає Україні

У межах чергового пакета військової допомоги Франція передасть Україні, з-поміж іншого озброєння, і ракети Aster 30.

Головнокомандувач ЗСУ в Києві зустрівся з військовим керівництвом Литви

Головнокомандувач ЗСУ в Києві зустрівся з військовим керівництвом Литви

У Києві Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський зустрівся з Головнокомандувачем ЗС Литви Вальдемарасом Рупшісом та начальником Генштабу Міндаугасом Степонявічусом.

В Україні хвилина мовчання

В Україні хвилина мовчання

Згідно з указом Президента України Володимира Зеленського № 143/2022, хвилина мовчання проводиться щодня о 9:00, її оголошують у всіх засобах масової інформації.

Житлові квартали Херсонщини у вогні: є загиблі та постраждалі

Житлові квартали Херсонщини у вогні: є загиблі та постраждалі

Війська росії упродовж доби, 22 квітня, з різних видів озброєння обстрілювали населені пункти Херсонської області. Через російську агресію загинуло двоє осіб, ще шестеро — постраждало.

Після тривалої перерви ворог вивів корабель в Азовське море

Після тривалої перерви ворог вивів корабель в Азовське море

Станом на ранок 23 квітня на бойовому чергуванні в Чорному морі ворожі кораблі відсутні. В Азовське море окупант вивів корабель.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Київ

20 окремий батальйон спеціального призначення

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Івано-Франківськ та Область/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Івано-Франківськ, Івано-Франківська область

Кулеметник

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

128 ОБр Сил ТрО

Військовослужбовець (Зроби свій вибір сам)

від 20100 до 125000 грн

Миколаїв, Львівська область

Офіцер (за напрямком розшукової діяльності)

Харків

Харківський зональний відділ ВСП

Зв’язківець, військовослужбовець

від 20000 до 100000 грн

Дніпро

Інженерний батальйон Сил ТрО ОК Схід (в/ч А4806)