ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У Вінниці створили перший в Україні аеродромний паливозаправник

Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 4 хв. 12 Грудня 2019, 11:44

На 45-му експериментальному механічному заводі, що знаходиться у Вінниці, створено унікальний виріб – перший в Україні аеродромний паливозаправник. Як розповіли журналісту АрміяInform на державному підприємстві, це – унікальний спецавтомобіль для потреб військової авіації, який, втім, може використовувати вся державна й без жодних обмежень, навіть комерційна авіація. Він здатний заправляти пальним будь-які типи літаків і вертольотів, які знаходяться на озброєнні авіації Повітряних Сил, армійської авіації Сухопутних військ, авіації ДСНС та НГУ, Державної прикордонної служби України та інших структур. Навіть боїнги й аеробуси – це його потенційні «клієнти».

– Я працюю на підприємстві ось уже тринадцятий рік, – розповів директор 45-го ЕМЗ Микола Чумак, – і всі ці роки ми зважували, чи подужаємо такий складний високотехнологічний проєкт. І лише минулого року під час чергової розмови з представниками Національної гвардії України, які очолюють службу пального у цій структурі, були конкретно озвучені потреба у такому типі спеціальної техніки та наша готовність взятися за цю роботу. На початку цього року роботи було розпочато, і ось паливозаправник аеродромний ПЗА-20-631228 вже проходить випробування, машина готова.

У конструкторсько-технологічному відділі заводу повідомили, що на сьогоднішній день на озброєнні авіаційних частин знаходяться старі радянські авіаційні паливозаправники ТЗА-7,5 кількох модифікацій та ТЗ-22. Перші випускав завод у російському Тихорєцьку, другі – маріупольський «Азовмаш». Останні машини з конвеєра «Азовмашу» зійшли ще у дев’яностому році, тож можна сміливо сказати, що до вінницького ПЗА-20-631228 в незалежній Україні ніколи не вироблялися аеродромні паливозаправники.

– Виношувалася ця тема протягом останніх двох років, а до практичної реалізації її втілення у життя ми приступили вже у першому кварталі поточного року, – говорить головний конструктор – начальник конструкторсько-технологічного відділу підприємства Олексій Цвігун, один із старійшин заводу та інженер із багаторічним досвідом конструкторської роботи. – Наявні, скажемо прямо, старі аеродромні паливозаправники настільки морально й фізично застаріли, що абсолютно не відповідають сучасним вимогам. Втім, у військах їх досі експлуатують. Ну, а цивільна авіація закуповує сучасну техніку в Бельгії, Німеччині, Італії, Польщі та інших країнах. Тож ми поставили перед собою амбітну мету: створити власний, український аеродромний паливозаправник, який стане конкурентоздатним на ринку подібної спеціальної техніки й зможе замінити радянські зразки, що вже віджили своє.

До завдання, поставленого перед собою, вінницькі інженери й механіки поставилися серйозно. Жодних російських вузлів і агрегатів, жодних комплектуючих виробництва країни-агресора! А це було зробити нелегко, адже десятиліттями завод працював із використанням спочатку радянських, а згодом – і російських деталей та пристроїв. Проте – зробили. Шасі взяли від сучасного МАЗ-631228. Чому не від КрАЗа? Тому, що ця модифікація білоруського МАЗа виявилася кращою й потужнішою. До того ж – відповідає стандартам «Євро-5». Серце заправника – блок видачі пального – закупили у провідного виробника, компанії Alfons Haar із Гамбурга. Це – високотехнологічний сучасний пристрій, один із кращих у своєму класі в світі. Блок ARU С 1200 є повністю автоматизованим, на відміну від аналогічних блоків у радянських заправниках, які й сьогодні ремонтує 45-й ЕМЗ – там вони, звичайно, механічні.

– На заводи, де виробляються заправники на Заході, нас, звісно, ніхто не пустить, – посміхається Олексій Леонідович. – Ну, ви ж розумієте, інтелектуальна власність, конкуренція тощо. Тож доводилося самотужки опановувати абсолютно нове для нас виробництво. Закуповувалися кращі світові зразки різних вузлів та агрегатів, порівнювали, виробляли власні аналоги, які покращували, доопрацьовували – словом, роботи було не просто багато – дуже…

Цистерну з алюмінієвого сплаву вирішили спочатку робити ємністю у 21 куб – 21 тисячу літрів пального. Втім, були побоювання, що задній візок шасі такого навантаження може й не витримати, тож вирішили зупинитися на 20 кубах. І так загальна вага машини вийшла у 32 тонни! Та й двадцяти кубів для роботи аеродромного заправника більш ніж достатньо: це – не сім із половиною чи дванадцять, які більш звичні на наших аеродромах.

Спеціально для виробництва цистерни незвичного, так званого «валізного» типу (переважна більшість цистерн заправників мають форму еліпса) на заводі розробили й виробили стенд для формування й зварювання ємності.

Окрім блоку видачі пального з двома, двадцяти й двадцятип’ятиметровим рукавами для заправки літаків під і над крилом, у паливозаправнику є й блок наповнення пальним із двома 4-метровими рукавами, що під’єднуються до свердловин чи рукавів стаціонарних заправних пунктів або нафтобаз. Цей блок на машині – власного виробництва.

Ну, і решту вузлів і агрегатів машини заводчани зробили самі. Щось – із деталей свого виробництва, для чогось закуповували німецькі, китайські та інші деталі – окрім російських, звичайно.

Сьогодні виробництво ПЗА знаходиться на стадії кінцевих випробувань. Його вже продемонстрували широкому загалу. Побачив машину і замовник. А фахівці, які ознайомилися з ним, переконалися в тому, що за своїми характеристиками ПЗА-20-631228 не поступається кращим зразкам виробництва передових авіаційних держав світу.

Випробування дослідного зразка триватимуть до завершення року, після чого відбудеться передача техніки замовнику. Що ж, парк спецтехніки принаймні однієї з авіаційних частин МВС поповниться справжнім діамантом, залишається сподіватися, що не за горами той день, коли такі новесенькі потужні й надсучасні МАЗи в’їдуть на територію аеродромів військової авіації. Принаймні, фінансування останніх років робить такі сподівання не примарними, а цілком реальними.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Розвідник-оператор

від 25000 до 125000 грн

Одеса

137 ОБМП

Швець

від 20000 до 25000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Фельдшер

від 22000 до 52000 грн

Новомосковськ

Військова частина Т0940

Начальник майстерні, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Охоронець

від 21000 до 30000 грн

Київ

Військова частина №2260

Санітарний інструктор

від 23000 до 23000 грн

Дніпро

31 Бр НГУ ім. генерал-майора Олександра Радієвського