ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У Вінниці створили перший в Україні аеродромний паливозаправник

Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 4 хв. 12 Грудня 2019, 11:44

На 45-му експериментальному механічному заводі, що знаходиться у Вінниці, створено унікальний виріб – перший в Україні аеродромний паливозаправник. Як розповіли журналісту АрміяInform на державному підприємстві, це – унікальний спецавтомобіль для потреб військової авіації, який, втім, може використовувати вся державна й без жодних обмежень, навіть комерційна авіація. Він здатний заправляти пальним будь-які типи літаків і вертольотів, які знаходяться на озброєнні авіації Повітряних Сил, армійської авіації Сухопутних військ, авіації ДСНС та НГУ, Державної прикордонної служби України та інших структур. Навіть боїнги й аеробуси – це його потенційні «клієнти».

– Я працюю на підприємстві ось уже тринадцятий рік, – розповів директор 45-го ЕМЗ Микола Чумак, – і всі ці роки ми зважували, чи подужаємо такий складний високотехнологічний проєкт. І лише минулого року під час чергової розмови з представниками Національної гвардії України, які очолюють службу пального у цій структурі, були конкретно озвучені потреба у такому типі спеціальної техніки та наша готовність взятися за цю роботу. На початку цього року роботи було розпочато, і ось паливозаправник аеродромний ПЗА-20-631228 вже проходить випробування, машина готова.

У конструкторсько-технологічному відділі заводу повідомили, що на сьогоднішній день на озброєнні авіаційних частин знаходяться старі радянські авіаційні паливозаправники ТЗА-7,5 кількох модифікацій та ТЗ-22. Перші випускав завод у російському Тихорєцьку, другі – маріупольський «Азовмаш». Останні машини з конвеєра «Азовмашу» зійшли ще у дев’яностому році, тож можна сміливо сказати, що до вінницького ПЗА-20-631228 в незалежній Україні ніколи не вироблялися аеродромні паливозаправники.

– Виношувалася ця тема протягом останніх двох років, а до практичної реалізації її втілення у життя ми приступили вже у першому кварталі поточного року, – говорить головний конструктор – начальник конструкторсько-технологічного відділу підприємства Олексій Цвігун, один із старійшин заводу та інженер із багаторічним досвідом конструкторської роботи. – Наявні, скажемо прямо, старі аеродромні паливозаправники настільки морально й фізично застаріли, що абсолютно не відповідають сучасним вимогам. Втім, у військах їх досі експлуатують. Ну, а цивільна авіація закуповує сучасну техніку в Бельгії, Німеччині, Італії, Польщі та інших країнах. Тож ми поставили перед собою амбітну мету: створити власний, український аеродромний паливозаправник, який стане конкурентоздатним на ринку подібної спеціальної техніки й зможе замінити радянські зразки, що вже віджили своє.

До завдання, поставленого перед собою, вінницькі інженери й механіки поставилися серйозно. Жодних російських вузлів і агрегатів, жодних комплектуючих виробництва країни-агресора! А це було зробити нелегко, адже десятиліттями завод працював із використанням спочатку радянських, а згодом – і російських деталей та пристроїв. Проте – зробили. Шасі взяли від сучасного МАЗ-631228. Чому не від КрАЗа? Тому, що ця модифікація білоруського МАЗа виявилася кращою й потужнішою. До того ж – відповідає стандартам «Євро-5». Серце заправника – блок видачі пального – закупили у провідного виробника, компанії Alfons Haar із Гамбурга. Це – високотехнологічний сучасний пристрій, один із кращих у своєму класі в світі. Блок ARU С 1200 є повністю автоматизованим, на відміну від аналогічних блоків у радянських заправниках, які й сьогодні ремонтує 45-й ЕМЗ – там вони, звичайно, механічні.

– На заводи, де виробляються заправники на Заході, нас, звісно, ніхто не пустить, – посміхається Олексій Леонідович. – Ну, ви ж розумієте, інтелектуальна власність, конкуренція тощо. Тож доводилося самотужки опановувати абсолютно нове для нас виробництво. Закуповувалися кращі світові зразки різних вузлів та агрегатів, порівнювали, виробляли власні аналоги, які покращували, доопрацьовували – словом, роботи було не просто багато – дуже…

Цистерну з алюмінієвого сплаву вирішили спочатку робити ємністю у 21 куб – 21 тисячу літрів пального. Втім, були побоювання, що задній візок шасі такого навантаження може й не витримати, тож вирішили зупинитися на 20 кубах. І так загальна вага машини вийшла у 32 тонни! Та й двадцяти кубів для роботи аеродромного заправника більш ніж достатньо: це – не сім із половиною чи дванадцять, які більш звичні на наших аеродромах.

Спеціально для виробництва цистерни незвичного, так званого «валізного» типу (переважна більшість цистерн заправників мають форму еліпса) на заводі розробили й виробили стенд для формування й зварювання ємності.

Окрім блоку видачі пального з двома, двадцяти й двадцятип’ятиметровим рукавами для заправки літаків під і над крилом, у паливозаправнику є й блок наповнення пальним із двома 4-метровими рукавами, що під’єднуються до свердловин чи рукавів стаціонарних заправних пунктів або нафтобаз. Цей блок на машині – власного виробництва.

Ну, і решту вузлів і агрегатів машини заводчани зробили самі. Щось – із деталей свого виробництва, для чогось закуповували німецькі, китайські та інші деталі – окрім російських, звичайно.

Сьогодні виробництво ПЗА знаходиться на стадії кінцевих випробувань. Його вже продемонстрували широкому загалу. Побачив машину і замовник. А фахівці, які ознайомилися з ним, переконалися в тому, що за своїми характеристиками ПЗА-20-631228 не поступається кращим зразкам виробництва передових авіаційних держав світу.

Випробування дослідного зразка триватимуть до завершення року, після чого відбудеться передача техніки замовнику. Що ж, парк спецтехніки принаймні однієї з авіаційних частин МВС поповниться справжнім діамантом, залишається сподіватися, що не за горами той день, коли такі новесенькі потужні й надсучасні МАЗи в’їдуть на територію аеродромів військової авіації. Принаймні, фінансування останніх років робить такі сподівання не примарними, а цілком реальними.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Головний сержант стрілецького взводу 155 об ТрО

від 23000 до 53000 грн

Степанівка, Сумська область

Начальник компресорної станції, військовослужбовець

від 20000 до 25000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Діловод, військовослужбовець

від 21000 до 21000 грн

Харків

Харківський зональний відділ ВСП

Стрілець

від 21000 до 21000 грн

Звенигородка

Військова частина А7325

Військова служба за контрактом з початковою з/п від 51500 до 200000

від 51500 до 200000 грн

Хмельницький, Хмельницька область

Старший майстер виробничого відділення

від 21000 до 22000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130