ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У рекрути в десант задля доброї справи

Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 6 Грудня 2019, 9:24

Нещодавно АрміяInform повідомляла про унікальну ініціативу львівських «марунових беретів»: обміняй подарунок до Дня Святого Миколая дитині загиблого солдата-героя на сертифікат на участь у бойовому вишколі від львівських десантників.

Учора, 5 грудня, ця ініціатива була успішно реалізована. Кореспондент нашого агентства мав змогу спостерігати за процесом.

Отже, 80-та окрема десантно-штурмова бригада на один день отримала «поповнення» з понад десяти цивільних громадян. До слова, щоб узяти участь в акції, люди з’їжджалися навіть з інших міст. Зокрема з Києва та Чернівців.

Оскільки програма перебування була досить насиченою, то й розпочали досить рано. Вже о восьмій ранку учасники перетнули поріг контрольно-перепускного пункту, зробивши нетривалу зупинку для інструктажу, який провела офіцер з морально-психологічного забезпечення капітан Сніжана Стеценко. Згодом новоспечені курсанти (саме такий статус присвоїло командування військової частини тим цивільним, хто взяв участь в акції) перейшли у підпорядкування одному з досвідчених офіцерів-інструкторів військової частини лейтенанту Іванові Вернигорі.

До речі, лейтенант Іван Вернигора починав службу у цій військовій частині ще солдатом-строковиком. Потім залишився на контрактну службу. Був сержантом, прапорщиком. Брав участь у бойових діях на Донбасі, де був поранений під Слов’янськом. Кавалер ордена «За мужність» ІІІ ступеня. Нині обіймає посаду заступника командира однієї з рот із парашутно-десантної підготовки.

Перше завдання, яке мали виконати учасники акції, — набути, як кажуть, військового вигляду й отримати зброю. На речовому складі бригади для них уже були заготовлені комплекти військових одностроїв: зимові шапки, бушлати, черевики тощо. Крім того, кожен отримав засоби захисту — бронежилет і шолом. Перевдягаючись, учасники знайомились і між собою. До прикладу, Юлія Потапенко, яка працює помічником архітектора, приїхала аж із Києва. З її слів, до армії і військових справ ніколи не була дотична. Але події, що відбуваються в державі і зокрема на Сході України, не дозволяють їй бути відстороненою і байдужою. Тому вона знайшла можливість приєднатися до акції. Волонтерка львів’янка Оксана Довганик — дружина воїна-піхотинця, що загинув, захищаючи Україну, в 2018 році. Вона вважає своїм обов’язком підтримувати родини Героїв. Микола Крук ще зовсім нещодавно був військовослужбовцем, брав участь у російсько-українській війні. Нині він у запасі, проте прибув для участі в акції, щоб передати подарунки дітям із родин загиблих десантників.

— Начебто вже відійшов від військових справ. Але все одно, коли бачу людей у військовій формі, почуваюся, як удома, — наголошує ексвійськовослужбовець.

Загалом учасники пройшли навчання на п’ятьох навчальних ділянках. Перший крок — засвоєння тонкощів тактичної медицини під керівництвом начальника медичної служби бригади майора медслужби Тетяни Беляєвої. Новоспечені «курсанти» навчалися наданню першої домедичної допомоги та евакуації пораненого з поля бою у безпечну «зелену» зону. І це був не лише екскурс у теорію, а й практична робота у парах. Один зображує пораненого, інший як бойовий медик витягує на собі з поля бою та виконує необхідні маніпуляції.

Наступний етап — тактична підготовка. Курсанти отримали зброю і навчалися посадці та висадці з бронетехніки, базової техніки переміщень під час бою тощо.

У клубі військової частини під час третього етапу кожен з учасників мав нагоду ближче ознайомитись із стрілецьким озброєнням, що є в арсеналі ДШВ. Бійці-десантники продемонстрували, із чого складаються окремі зразки, пояснили функціонал кожного типу зброї. Особливий ажіотаж викликали новітні українські снайперські гвинтівки «Зброяр», що перебувають на озброєнні снайперів ДШВ. Учасники акції також отримали можливість перевірити свою влучність під час стрільби у мультимедійному тирі. На практиці з’ясувалось, що учасниці-жінки стріляють влучніше!

Кульмінацією практичних занять було ознайомлення з роботою парашутно-десантного комплексу військової частини, типами парашутних систем. Крім того, всі здійснили майже справжній стрибок: у складі корабельної групи відпрацювали відділення від повітряного судна на спеціальному тренажері.

Учасники акції також змогли оцінити переваги військового харчування за новим каталогом, пообідавши в їдальні бригади.

Підбивали підсумки одноденного перебування «на службі» у лавах «марунових беретів» у клубі військової частини. Командир бригади полковник Володимир Шворак подякував усім за участь і небайдужість. А також вручив іменні сертифікати та невеличкі сувеніри, що нагадуватимуть гостям про цю подію.

— Наша ініціатива щодо того, аби надати цивільним громадянам можливість зробити добру справу і водночас можливість провести день свого життя в строю разом із військовослужбовцями, підвищити рівень військових знань, перевірити свою витримку, силу та хоробрість, отримала позитивну реакцію суспільства, — говорить старший офіцер відділення МПЗ бригади капітан Сніжана Стеценко. — Сподіваємося, що ми продовжимо практику таких заходів. Дещо оптимізуємо програму перебування учасників на території військової частини і вже весною проведемо наступний тур.

Додамо, що акція забезпечила можливість гідно привітати дітей з родин загиблих воїнів-десантників зі святом Миколая. Капітан Сніжана Стеценко зазначила, що благодійні внески та подарунки будуть розподілені між 25-ма родинами воїнів, де є неповнолітні діти.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Тракторист, машиніст екскаватора

від 21000 до 51000 грн

Новомосковськ

Військова частина Т0940

водій-електрик висока заробітна плата

від 25000 до 130000 грн

Київ, Київська область

Заступник командира роти з МПЗ, офіцер

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Токар, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Навідник

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Інспектор прикордонної служби

від 20000 до 25000 грн

Могилів-Подільський

Державна прикордонна служба України