ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Туреччина готова знищувати «вагнерівців»

Новини світу та України
Прочитаєте за: 4 хв. 26 Грудня 2019, 13:41

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган швидко перейшов від попереджень до конкретних запитань у Росії щодо «неіснуючої» приватної компанії головорізів Дмитра Уткіна — так званої «ПВК Вагнера».

Раніше в грудні АрміяInform розповідала, що президент Ердоган заявив: він підтримуватиме лівійський Уряд національної єдності, який визнає більшість країн світу й ООН. А отже — воюватиме проти «вагнерівців», які «іхтамнєтять» у Лівії. Пройшло кілька днів, і тепер турецький президент наполегливо воліє дізнатися, що саме роблять в цій африканській країні кілька сотень російських найманців.

Як повідомляє Deutsche Welle, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган стверджує, що в Лівії нині перебувають 2000 бійців російської приватної військової компанії ПВК «Вагнер» — про це він заявив 25 грудня під час спільної пресконференції з президентом Туніса Каїсом Саїдом.

— Для чого і чому сьогодні в Лівії перебувають п’ять тисяч найманців із Судану і дві тисячі найманців із ПВК «Вагнер»? Що вони там роблять? — запитав Ердоган, якого цитує державне турецьке інформагентство Anadolu.

Ердоган наголосив, що Туреччина підтримує уряд національної єдності Лівії, а не командувача «Лівійської національної армії» Халіфу Хафтара, який протистоїть уряду.

— Туреччина робить спільні кроки з визнаним на міжнародному рівні урядом національної єдності Лівії. Халіфа Хафтар не визнаний на міжнародному рівні. У нього немає повноважень, чого не скажеш про главу уряду Лівії Фаїза Сараджа, — зазначив турецький президент.

За оцінками спостерігачів, є явні ознаки того, що Хафтара в його прагненні отримати владу в Лівії може підтримувати Москва. Як нагадує Deutsche Welle, в 1970-х роках генерал, представник військової еліти Лівії, навчався в СРСР і знає російську мову. Упродовж останніх років він неодноразово відвідував Москву і проводив переговори з міністром оборони РФ Шойгу: востаннє лівійський генерал приїздив до російської столиці в листопаді 2018 року. За інформацією АрміяInform, тоді на зустрічі був присутній «особистий кухар» Путіна, бізнесмен Сергій Пригожин, який ймовірно є справжнім власником ПВК Вагнера.

Раніше в ЗМІ з’явилися свідчення участі бійців ПВК «Вагнер» у бойових діях на боці сил Хафтара. Читайте наш грудневий матеріал на цю тему: «Списком «їхтамнєтів» — у брехливу російську фізію…»

За даними журналу Foreign Policy, з метою підтримки Хафтара Росія залучає своїх військових та «відпускників» із вересня 2019 року. Раніше в листопаді АрміяInform розповідала про кремлівський слід у Лівії: особливості результатів снайперської стрільби «вагнерівців» тощо.


Приватна військова компанія Вагнера сформована в 2013 році та зареєструвалася в Гонконзі як ПВК «Слов’янський корпус».  Першим хрещенням джентльменів удачі стали послуги «з охорони нафтових сховищ» у Сирії. Під цим прикриттям підопічні Пригожина взяли активну участь у громадянській війні, захищаючи інтереси кремлівської верхівки.

Примітно, що «недосвідчена» ПВК понесла важкі втрати після зіткнень з ісламістами та повернулася в Росію, де лідери найманців… були заарештовані саме за найманство. Так-так, стаття за це передбачена в кримінальному кодексі РФ. Але після цього компанією зайнялася військова розвідка — російське міноборони безперечно пообіцяло «вагнерівцям» забути їхні гріхи в обмін на беззаперечну відданість Кремлю. Відтак на чолі незаконного збройного формування став Дмитро Уткін, від позивного якого воно отримало назву ПВК «Вагнер», а куратором став Пригожин — людина, яка в оточенні Путіна відповідальна за вирішення найбрудніших проблем.

У 2014­–2016 роках, до конфлікту Пригожина з міністром Шойгу, ПВК Вагнера-Уткіна мало необмежений кредит від МО РФ: «вагнерівці» отримували будь-яку техніку, зброю, тренувальні бази ГРУ, обладнання та цілковите сприяння найвищого керівництва Московії.

Випробовуючи теорію гібридних воєн начальника Генштабу Герасимова, на початку 2014 року ГРУ вперше застосувало ПВК «Вагнер» на території України: саме тоді з’явилася публічна інформація про так звану «групу Вагнера». Дмитро Уткін, який дав своє ім’я НЗФ, яке сам носив через своє захоплення Третім Рейхом, був формальним керівником НЗФ щонайменше до 2017 року.


Якщо в Україні «вагнерівців» «не було» та їхні бойові втрати важко відділити від загальних — російських солдатів, «спецназу» ФСБ або «шахтарів-відпускників», то в інших місцях планети найманці мають офіційний статус охоронників та їхні втрати сяк-так фіксуються.

Наприклад, у жовтні повстанці вбили п’ятьох бойовиків ПВК Вагнера в Мозамбіку, про що повідомляла АрміяInform. Або найбільш відомий випадок — коли 7 лютого 2018 року американська артилерія та авіація кілька годин «прасували» замаскованих під сірійців «іхтамнєтів», які двома батальйонно-тактичними групами намагалися «провчити клятих америкосів», що підтримували курдів. Росія жорстко блокувала витоки інформації щодо кількості загиблих, але перехоплені радіопереговори найманців та неофіційні джерела повідомляють про втрати майже всієї бронетехніки та понад 200, або навіть понад 600, російських головорізів. Відомо, що багато тіл «вагнерівців» були понівечені до невпізнання, тому в статистики є вагома цифра «зниклих безвісті».

Підготував Олександр Козубенко

Читайте нас в Telegram
Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів для ЗСУ

Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів для ЗСУ

Обсяги тих фірм, які не справилися з виконанням договорів, були передані новим постачальникам.

Ворог здійснив сім штурмів у напрямку плацдарму біля Кринок

Ворог здійснив сім штурмів у напрямку плацдарму біля Кринок

В операційній зоні Сил оборони півдня українські захисники відбили пʼять штурмів російських вйськ на Оріхівському напрямку і сім — на лівобережжі Дніпра.

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Запровадження ґендерно чутливої мови, розширення рекрутингу і його перші результати, зміни в системі реабілітації.

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 107 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 442 воєнних злочини росії.

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

На Харківщині піротехнічні підрозділи знешкодили 250-кілограмову керовану авіабомбу, яка не здетонувала.

Сьогодні Палата представників США голосуватиме щодо допомоги Україні

Сьогодні Палата представників США голосуватиме щодо допомоги Україні

Сьогодні, 20 квітня, Палата представників Конгресу США має проголосувати за пакет допомоги на 95 мільярдів доларів для України, Ізраїлю й інших союзників США.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Офіцер штабу, зв’язківець

Київ

Річкова флотилія ВМС ЗСУ

Військовослужбовець в ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Суми

Старобільський РТЦК та СП

Електрик-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Київ

Косівський РТЦК та СП

Снайпер

від 51000 до 120000 грн

Запоріжжя

79 окремий батальйон 102 ОБр Сил ТрО

Водій кат. В, С

від 21000 до 121000 грн

Умань

81 окремий батальйон управління

Начальник електpостанції, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ