ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Треба воювати так, щоб противник не мав жодного шансу на успіх»

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 5 Грудня 2019, 10:13

Усмішка не сходить с вуст старшого сапера військової частини інженерних військ солдата Дениса Янчевського. Із 15 листопада молодий воїн із Охтирки, зазнавши тяжких опіків під час надзвичайної ситуації на арсеналі в Балаклеї, прикутий до лікарняного ліжка. Утім це ніяк не вплинуло на його міцний бойовий дух і позитивний настрій.

Медики Харківської міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної допомоги імені професора О.І. Мещанінова, де він нині проходить курс лікування, констатують, що 24-річний армієць швидко одужує. Після виписки та реабілітації повернеться до повноцінного життя.  Шрами ж згодом загояться та стануть майже непомітними.

– Практично щодня мене хтось відвідує, – розповідає Денис. – Звісно ж, що першими приїхали мама та кохана. У таких ситуаціях допомога та підтримка близьких людей є надзвичайно важливою. Крім лікарів, які опікуються мною як  рідним сином, мене лікують ще й добрі слова товаришів по службі. Тож я оточений увагою та не відчуваю якоїсь важкості на душі.

У Збройних Силах хлопець прослужив лише півтора року. Та цього вистачило, щоб полюбити інженерні війська й цікаву професію сапера.

– Навесні 2018-го мене призвали на строкову і я вчився в Десні на зенітника. А вже згодом доля розпорядилася так, що я потрапив до Охтирки, у найкращу військову частину. Добре подумавши, торік вирішив підписати контракт  і пов’язати своє життя із армією, – каже хлопець.

У вересні цього року Дениса разом із іншими найпідготовленішими саперами відрядили на Харківщину розміновувати територію зруйнованих пожежею сховищ боєприпасів у Балаклеї. Величезна територія у сотні квадратних метрів, всипана тисячами снарядів чи ракет, готовими вибухнути будь-якої миті. Кожен крок чи не обережніший рух можуть призвести до фатальних наслідків.

На Харківщині армієць відшліфував свої професійні навички та в рази збільшив власний рахунок виїздів на розмінування.  А відтак  заслужив на подяку від командирів та отримав статус учасника бойових дій.

–  На жаль, 15 листопада в Балаклії сталося те, що сталося, – із сумом розповідає Денис. – Я втратив вірних друзів. Таке для будь-якої людини є великим потрясінням. Проте це не вплинуло на мою любов до інженерно-саперної справи і, що важливо, – віру в свої сили. Буду ретельно вчитися далі і вдосконалювати професійні навички. Адже міни як вороги – шукають у тобі найслабкіші сторони. Тому треба воювати так, щоб противник не мав жодного шансу на успіх.

За словами Дениса, його дівчина Тетяна пишається професією коханого. Наступного року планують одружитися. До того часу він встигне одужати, щоб, як водиться, виконати чарівний танок молодят. Не відкидає можливості, що його майбутня друга половина теж стане до лав воїнів Збройних Сил України. Принаймні вони це активно обговорюють.

Під час останнього приїзду товаришів по зброї, начальник штабу – перший заступник командира полку підполковник Іван Тищенко вручив підлеглому почесну нагрудну відзнаку командира військової частини «Завжди попереду!»

– Із Дениса вийде справжній профі, – вважає підполковник Іван Тищенко. – Його наполегливість та сміливість приведе до найвищих сходинок посадової драбини. Головне, щоб під час кожного розмінування мав холодний розум, навчився забувати про особисте та зосереджувався тільки на головному – алгоритмі дій сапера.

Теплі слова підтримки та вітання з нагоди Дня Збройних Сил України побратиму сказали й офіцери Харківського обласного військкомату. Вони передали хлопцеві смаколики, щоб, як кажуть, трошки підсолодити життя.

– Від імені нашого військового колективу щиро вітаю із прийдешнім військовим святом та бажаю скорішого повернення до строю. Вірю, що в тебе буде все гаразд і хай всі твої справи завершуються лише перемогою. Твоїм же рідним хочеться сказати велике спасибі за виховання такого славного Українського козака,  –  зауважив офіцер Харківського ОВК підполковник Ігор Плугатор.

Мама юного армійця – Лідія Григорівна найчастіше відвідує лікарняну палату сина, аби вкотре його побачити та дізнатись у медиків про перебіг лікування.

– Я не тримаю зла чи образ на командирів Дениса, бо розумію, що означає професія сапера, – розповідає жінка. – Подібне може трапитися із кожним, навіть досвідченим фахівцем. Мені син сказав, що армію через це не покине і я не стану наполягати на іншому. У кожного, хто робить цю важливу справу, є мама, яка хвилюється, розуміє та підтримує.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сили оборони показали, як горять російські солдати

Сили оборони показали, як горять російські солдати

Прикордонники на Бахмутському напрямку ліквідували двох окупантів.

Реакція «узкого міра» на «плоский штопор» у виконанні Ту-22М3

Реакція «узкого міра» на «плоский штопор» у виконанні Ту-22М3

Вранці 19 квітня всі українці зраділи новині про перше знищення російського бомбардувальника Ту-22М3 зенітно-ракетними підрозділами Повітряних Сил ЗСУ та Головним управлінням розвідки МОУ.

Глава держави присвоїв звання Героя України головному сержанту Сергію Гвоздю

Глава держави присвоїв звання Героя України головному сержанту Сергію Гвоздю

Президент присвоїв звання Героя України та вручив орден «Золота Зірка» головному сержанту Сергію Гвоздю.

У Миколаєві затримали зрадника, який передавав фсб рф дані про дислокацію оборонних об’єктів

У Миколаєві затримали зрадника, який передавав фсб рф дані про дислокацію оборонних об’єктів

Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальний термін ув’язнення отримав ще один агент фсб, який збирав розвіддані про Сили оборони на Миколаївщині.

Президент відзначив військовослужбовців, які обороняють Часів Яр

Президент відзначив військовослужбовців, які обороняють Часів Яр

Президент України Володимир Зеленський відвідав один із командних пунктів 41-ї окремої механізованої бригади, яка обороняє Часів Яр, та особисто нагородив захисників.

Ракетний удар по Дніпру: кількість постраждалих зросла до 24 осіб, пошукові роботи тривають

Ракетний удар по Дніпру: кількість постраждалих зросла до 24 осіб, пошукові роботи тривають

Унаслідок російської ракетної атаки по Дніпру число постраждалих зросло до 24 людей.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець

від 8000 до 10000 грн

Вознесенськ

Військова частина А2920

Водій-кранівник

від 21000 до 51000 грн

Новомосковськ

Військова частина Т0940

Інспектор прикордонної служби (3 кат.), технік, фахівець зв’язку

до 22000 грн

Могилів-Подільський

Державна прикордонна служба України

Електрик-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Харків

Косівський РТЦК та СП

Фельдшер

Чернівці

Державна прикордонна служба України

Звязківець

від 21000 до 121000 грн

Київ

1 відділ Сватівського РТЦК та СП