ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Що спільного між посвятою в гармаші та в нафтовики?

Life story Лонгрід Репортаж
Прочитаєте за: 7 хв. 26 Грудня 2019, 17:37

Спеціально для своїх читачів АрміяІnform розпитала про це у експрацівника нафтогазовидобувної галузі, який тимчасово змінив профіль професійної діяльності на фах офіцера-артилериста.

Голлівудська кіноіндустрія подає образ нафтовика-буровика як немолодого, але кремезного дядька в будівельному шоломі, засмальцьованому комбезі. Такий із легкістю вправляється із розвідним ключем завважки як спортивна гиря, любить випити, побитися в пабі та вживає в діалогах міцні слівця.

Утім, кіношний образ мало в чому збігається з реальними постатями. Яскравий тому приклад – молодший лейтенант Андрій Юзьків із Прикарпаття. Чоловік у війську вже три місяці. Разом із ще трьома сотнями офіцерів «за призовом» проходить курс підвищення кваліфікації в Міжнародному центрі миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного на Львівщині.

Коли раптово телефонує воєнком…

У 2015-му Андрій завершив навчання в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу. Це основний профільний ВНЗ в Україні, де готують фахівців для роботи у нафтогазовидобувній галузі. Крім того, на місцевій військовій кафедрі «кують» офіцерів запасу за не менш дефіцитною військово-обліковою спеціальністю офіцера служби пального. У військах це той, хто відповідає  за кількість «горючки», що попаде в баки техніки, якої якості й чи достатньо її буде у військовій частині, щоби командир не переживав за те, чи виїде бойова техніка виконувати поставлене завдання. Одне слово, дуже відповідальна і необхідна посада.

За розподілом після навчання Андрій потрапив на Харківщину – у Щебелинське відділення бурових робіт бурового управління Укрбургаз філії ДК «Укргазвидобування». До речі, Щебелинське газоконденсатне родовище відкрите у 1950-му. На той момент – одне з найбільших у Європі. Його початкові запаси природного газу становили 650 мільярдів кубометрів, а конденсату — 8,3 мільйонів тонн. Розташоване родовище поблизу Балаклії.

Зі слів Андрія, кар’єру робив планомірно. До того ж, на цьому родовищі він проходив практику ще студентом. Отже, молодий інженер потрапив, як кажуть моряки, у рідну стихію. Робота здебільшого в офісі. З великим обсягом математичних розрахунків. Однак, доводилось потягати й буровий інструмент, виїжджати на буріння свердловин. До слова, один кінцевик буру для пробивання газових свердловин важить майже стільки, скільки гаубичний снаряд. А це понад 30 кілограмів.

Коли восени 2019-го до нього зателефонували з Івано-Франківського військкомату, навіть не здивувався.

– Мобільний телефон міського воєнкома заздалегідь записаний у смартфоні, – говорить він. – І коли зателефонували й нагадали, що я офіцер запасу і маю відслужити 18 місяців за призовом, це не стало новиною. Треба –значить треба! Пішов до керівництва повідомляти: йду до війська.

Армійський шок буває й позитивним…

Єдине, що довелося вибирати у військкоматі – інший профіль служби. Офіцерів служби пального у війську нині вдосталь. Тому із запропонованих на вибір облікових спеціальностей Андрій обрав фах офіцера-артилериста. Пояснює просто: з усіх можливих дотичних до математики й інженерно-технічних спеціальностей, які пропонували, артилерія – найближча, як кажуть, за духом. І коли фінальний вибір засвідчили, буквально за кілька днів молодший лейтенант Андрій Юзьків був у навчальному центрі на Львівщині.

Андрій каже, що вже на початку служби зрозумів: армія може шокувати й по-доброму.

– Дивіться самі, перше – обмундирування. Все, що зараз на мені одягнуто, – дало військо. Повний комплект польового однострою, – каже він. – Докупляти щось своїх коштом не довелося. На складі були всі розміри. Одяг і взуття міцні, хорошої якості. І те, що розповідають про 2014–2015 роки, коли армія не мала навіть одностроїв, нині важко уявити.

До проживання в гуртожитку й орендованого житла за місцем роботи звикати не довелося. Чисто, сухо, тепло: у казарменому корпусі містечка «Гвардійське» на МЦМБ, де розмістили слухачів курсу, вставили пластикові склопакети замість радянських вікон, замінили сантехніку, встановили бойлери, щоб завжди можна було прийняти душ.

Харчування – взагалі окрема тема. Андрій розповідає, що на початку навіть по-хорошому «тролив» колишніх співробітників. У кращих традиціях фудблогерів почав робити фотографії таць з їжею на сніданок, обід і вечерю та надсилати їм. Звісно, військові в Міжнародному центрі миротворчості та безпеки НАСВ давно перейшли на систему харчування за каталогом. І середньостатистичне меню мало чим відрізняється від меню в ресторанах швидкого харчування типу «Пузатої хати». Звісно, все коштом держбюджету: перше, друге на вибір з декількох страв, фрукти, йогурт, випічка. А от тим цивільним за такий же набір треба викласти пару сотень з власної кишені.

Друзі спочатку теж під’юджували: мовляв, пішов з добре оплачуваної роботи. А у газовидобувній галузі досить пристойні зарплати. Однак і це було до першої лейтенантської «получки». Річ у тім, що лейтенанти за призовом, які працювали до моменту відправки у війська, зберігають і робоче місце, і середньомісячну зарплатню за місцем колишньої роботи.

– І от я отримав перше лейтенантське грошове забезпечення, а це близько 12 тисяч гривень. Докинув до тої ж суми середньомісячну зарплатню на підприємстві, то цифра вийшла досить і досить непогана. Жарти з приводу «роботи за їжу», як відрізало, – говорить Андрій.

Професійну посвяту проходив двічі

Зараз ви скажете, що в публікації занадто райдужна картинка. Адже це полігон: де «жесть», де «трешак»?! Є і вони. Розпорядок дня слухача офіцерських курсів підвищення кваліфікації далеко не курортний. На заняття відведено близько 10 годин щодня. І переважна їх більшість – практична. Адже основне завдання курсу – підготувати лейтенантів-призовників до виконання завдань на штатних посадах. Попри те, що служитимуть вони не в бойових частинах, уміти і знати треба чимало.

Однак, Андрій жартує, що служба в умовах полігону – все ж «курорт». Мовляв, у цивільному житті ходив у зал, бігав по 5 км щодня. Тут максимум на пробіжку трикілометрова дистанція, а за спортзал і платити не потрібно. Він саме на території військового містечка. Щоправда, часу для його відвідування не так багато, як хотілось: треба вчитись!

– Розумієте, люди зібрались дорослі. Такі, що чогось у житті вже досягли. З вищою освітою, дисципліновані, кожен із власною мотивацією. Тому сидимо, і у вільний час «ботанимо», бо буде соромно прийти у військову частину і чогось не знати чи не уміти за посадою, – каже він.

До того ж, таким як Андрій, хто вимушено змінив військово-облікову спеціальність на іншу, треба наздоганяти щодо знань тих, хто на військовій кафедрі вивчав артилерійські системи та їх застосування. Загалом це не проблема. У МЦМБ на Львівщині інструкторсько-викладацький склад із бойовим досвідом. Заняття проводять сержанти й офіцери Національної академії сухопутних військ, 184-го Навчального центру, Міжнародного центру миротворчості та безпеки. Крім того, усе дають, як говориться, помацати руками і попрактикуватися. Майбутні молодші лейтенанти вже виконували і практичні стрільби.

– Щиро закохався в гармату МТ-12 «Рапіра». Особливо, коли побачив результати власної стрільби по мішенях, що зображали піхоту, – розповідає Андрій.

З його слів, тоді ж він удруге в житті пройшов професійну посвяту.

– Дуже схоже на посвяту в нафтовики. Тільки тут новоспеченому артилеристові після першого самостійного пострілу як навіднику гармати обличчя мастять сажею від вигорілого пороху, а потім несильно копають іще гарячою гільзою від снаряду по тому місцю, де спина втрачає свою шляхетну назву, – з усмішкою розповідає він. – А в нафтовики нас посвячували ще в студентські роки на практиці на буровій. Принцип майже однаковий: обличчя мастять нафтою-сирцем. Класні відчуття!

До підсумкових іспитів Андрієві лишилося кілька тижнів. Коротка пауза на Різдво та Новий рік: командування вирішило надати молодшим лейтенантам можливість зустріти свята в родинному колі. А далі – двотижневий марафон із заліків. Та й сам розподіл. Молодший лейтенант Андрій Юзьків сподівається, що результати випускних іспитів дозволять претендувати на посаду в одній із навчальних артилерійських військових частин на Львівщині. До служби готується відповідально. Каже, що військова кафедра свого часу дала йому одну важливу і корисну річ: поняття дисципліни й відповідальності за свій сектор роботи. А без цих чеснот навіть 18 місяців гідно відслужити складно.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший стрілець-оператор

від 21000 до 21000 грн

Звенигородка

Військова частина А7325

Навідник, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Командир бойової машини піхоти – командир відділення

від 23000 до 53000 грн

Степанівка, Сумська область

Технік з виконання ремонтних робіт та технічного обслуговування

від 25000 до 125000 грн

Шепетівка, Хмельницька область

Водій

від 20000 до 20000 грн

Житомир

199 навчальний центр ДШВ ЗСУ