ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Російським пропагандистам іноді самим соромно за брехню. Але не брехати вони вже не можуть

Blogger pool
Прочитаєте за: 4 хв. 12 Грудня 2019, 15:32

Для того, щоб зрозуміти логіку кремлівських пропагандистів, потрібно взагалі забути про таке поняття, як логіка. Їхні правило досить просте: «Бреши якомога більше. Докази — зовсім не обов’язкові». Іншими словами, все, як заповідав Геббельс: «Чим жахливіша брехня, тим охочіше в неї повірять, адже оволодіння масами — єдина ціль пропаганди».

Про численні фальшивки російських пропагандистів згадувати не хочу, адже їхній перелік занадто великий. Лише «розп’ятий хлопчик», «два раби» та «з’їдені снігурі» чого варті. Але, як відомо, «все таємне колись стає явним» і міфові бульбашки «росгеббельс-ТБ» лопають із лускотом. Найсмішніше в ці моменти спостерігати за їхніми творцями, які намагаються будь-що зберегти обличчя і відбріхуються з невинним виглядом.

Як «неспростовний» доказ виявився знімком з Інтернет-форуму

Нині мова піде про фотознімок, показаний у програмі «Однако» в ефірі «Першого каналу» 14 листопада 2014-го. Тоді було сказано, що «Російська спілка інженерів РСІ» (виявляється є і така!) отримала сенсаційний знімок від випускника Массачусетського технологічного інституту Джорджа Білта, який є авіаекспертом з двадцятирічним стажем. На фотознімку, «зробленому з американського чи британського супутника», зображено пуск ракети з-під крила винищувача МіГ-29 в малайзійський «Боїнг» рейсу MH17. Далі: безапеляційні заяви «експертів», що винищувач міг бути лише українським, а тому й відповідь, хто збив лайнер, — очевидна.

Один із таких «експертів» Іван Андрієвський, який відрекомендувався першим віцепрезидентом Російської спілки інженерів, заявив: на фото не виявлені сліди підробки, отже, цей доказ неспростовний. Крапка…

Проте достовірність «фотодоказу» почали оскаржувати того ж дня. Так, указали на невідповідність розмірів «Боїнга» й винищувача, неправильне розміщення надпису Malaysia Airlines на борту та інші деталі, що свідчили про підробку.

Журналісти BuzzFeed News пішли далі й знайшли того самого Джорджа Білта, який відправив цей фотознімок до РСІ і виявилося: цей «фахівець» прочитав доповідь у спілці, де йшлося, що до катастрофи МН17 могла призвести атака українського винищувача. Після цього Білт надіслав Івану Андрієвському знімок, який (увага!) знайшов на одному з тематичних форумів. При цьому дав посилання на форум і зазначив, що не може оцінити достовірність світлини. Коли ж Білт дізнався, що в ефірі «Першого каналу» опубліковано його особистий лист Андрієвському, він був шокований і сказав: «ці хлопці зовсім відчайдушні або повні непрофесіонали».

Проте ведучий програми «Однако» Михайло Леонтьєв заявив, що якщо цей знімок — фальшивка, то хай це доведуть. Іншими словами, логіка банального гопника: я «наїхав», а ви — «ліпіть відмазку». Це так, щоб краще зрозуміти принципи редакційної політики «головного рупора Кремля».

«Ми скоїли помилку, але зробили це не спеціально»

Минуло п’ять років. Про цей фейк майже всі забули (та й скільки їх було після цього), але тут несподівано розговорився генеральний директор «Першого каналу» Костянтин Ернст. Нещодавно в інтерв’ю The New Yorker на запитання, чому його канал показав це скандальне фото, Ернст скромно відповів: «Так, ми люди, ми скоїли помилку, але зробили це не спеціально».

Воістину, не гендиректор телеканалу, а «завгосп 2-го дому Старсобезу» з «Дванадцяти стільців», який «крав і соромився, крав і ніяковів, крав і сам себе соромився. Але не красти не міг». Так і російські пропагандисти — брешуть і самим соромно. Але не брехати не можуть…

Пєсков, виручай!

Але на виручку очільнику «головного рупора Кремля» одразу прийшов прессекретар Путіна, тобто головний замовник фейків — Дмитро Пєсков. На запитання журналіста, чи не підриває така груба помилка довіри до державного телеканалу, Пєсков не моргнув оком і заявив: «Ні, це зовсім не підриває довіри. Навколо резонансної теми та довкола такої трагедії, яка сталася з «Боїнгом», важливо дати всю палітру версій. Не лише одну, як це роблять багато західних каналів, а саме палітру версій».

Погодьтеся: круто завернув, особливо про «всю палітру версій». Слухаючи це, здається, що якби сьогодні Геббельс працював на російському телебаченні, то вище кур’єра службовими сходинами той там не піднявся б. У мистецтві брехати його учні вже давно переросли свого вчителя.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Сьогодні Збройні Сили України реалізували правильний удар по окупанту в Джанкої, по аеродрому.

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США Джо Байден запевнив, що негайно підпише законопроєкти спікера Палати представників США Майка Джонсона про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню після його схвалення Конгресом.

Засуджених залучатимуть на службу до ЗСУ лише після згоди командира військової частини

Засуджених залучатимуть на службу до ЗСУ лише після згоди командира військової частини

Ухвалений у першому читанні законопроєкт про залучення засуджених до захисту України в лавах ЗСУ передбачає обов’язкову згоду не лише самих засуджених, а й командирів частин, де будуть створені такі окремі спеціальні підрозділи.

Олександр Павлюк показав, як дрони допомагають закріпити результати роботи інших підрозділів

Олександр Павлюк показав, як дрони допомагають закріпити результати роботи інших підрозділів

Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенант Олександр Павлюк показав ефективну роботу підрозділів Сухопутних військ.

Олексій Неїжпапа обговорив з представником уряду Естонії посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ

Олексій Неїжпапа обговорив з представником уряду Естонії посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ

Командувач Військово-Морських Сил ЗС України віцеадмірал Олексій Неїжпапа зустрівся із заступником генсека з морських і водних справ Міністерства клімату Естонії Каупо Ленеранда, під час якої обговорив посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ.

Понад $60 млрд і ATACMS: з’явився текст законопроєкту про допомогу від США

Понад $60 млрд і ATACMS: з’явився текст законопроєкту про допомогу від США

Спікер Палати представників Майк Джонсон опублікував текст ініціативи фінансування допомоги Україні, який можуть схвалити вже цієї суботи, 20 квітня.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець-Зенітник ПЗРК (ЗСУ)

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 Батальйон ТрО

Бойовий медик взводу

від 21000 до 27000 грн

Білгород-Дністровський, Одеська область

Навідник, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Електрик-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Суми

Косівський РТЦК та СП

Бойовий медик

від 20000 до 100000 грн

Дніпро

Інженерний батальйон Сил ТрО ОК Схід (в/ч А4806)

Психолог в бойову бригаду ( Служба за контрактом ЗСУ)

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

Заводський РТЦК та СП