ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Психологія адаптації до мирного життя

Реабілітація
Прочитаєте за: 3 хв. 3 Грудня 2019, 8:46

«Для чого ти пішов на війну?» Начебто, на це просте запитання може відповісти будь-який воїн. «А ти вбивав?» – завдання ускладнюється. А ще – закиди водія маршрутки, що він не зобов’язаний везти пасажира із «корочкою», інколи безкінечні полювання за черговою довідкою у владних коридорах. Для ветеранів подібні ситуації часто стають стресовими, і вони не завжди спроможні реагувати  на них спокійно, без агресії.

Як відповідати на багато запитань, які повсякденно чатують на учасника бойових дій, і розв’язувати проблемні ситуації без зайвих емоцій, вчать у Вінниці на безкоштовних тренінгах «Якісна комунікація – запорука успішної соціальної адаптації учасників бойових дій». Проводять заняття  психолог Володимир Скосогоренко та лікар-психотерапевт Наталія Іванашко.

– Ми зустрічаємося раз на місяць впродовж пів року, але працюємо зранку до вечора, – розповів кореспонденту АрміяInform Володимир Скосогоренко, який сам є учасником бойових дій. – Учасниками груп є ветерани та члени їхніх родин, а також психологи, соціальні працівники, волонтери, державні службовці – ті люди, які під час своєї діяльності безпосередньо стикаються з проблемами ветеранів.

На тренінгах психологи розповідають, як змінилися учасники війни та їхня поведінка і як набуті під час бойових дій навички трансформувати в мирне життя. Володимир Скосогоренко зауважує, що в цивільне життя ветерани приходять  із новою і, головне, успішною моделлю поведінки, яка може допомогти їм розвиватися в роботі, бізнесі, родині та звичайному житті. Зокрема, під час занять учасники проходять тему «Frame», тобто рамки, під час якої тренери пояснюють, що будь-яка ситуація в житті є нейтральною. А позитивна вона чи негативна – це вже залежить від ставлення до неї конкретної людини на підставі набутого досвіду.

– До прикладу, прийшов  атовець у прозорий офіс, –  розповідає далі Володимир. – Чиновник відправив його дозбирати якісь довідки. Сама по собі це хороша чи погана ситуація? Наголошуємо, що – нейтральна. Але реакція ветерана може бути бурхливою, зі звинуваченнями в знущанні над ним з боку посадовця. Проте ми вчимо, що проблемна ситуація дає поштовх увімкнути мозок, розібратися, зрозуміти, де можна отримати додаткову інформацію, щоб довести справу до завершення. І, урешті, досягти успіху, змінивши рамку ставлення до тієї чи іншої ситуації.

Володимир Скосогоренко наголосив: вони дотримуються думки, що далеко не в усіх учасників бойових дій є посттравматичний стресовий розлад як такий. Адже цей діагноз стосується психіатрії і потребує  медикаментозного лікування. А всі симптоми, які загал називає ознаками ПТСР,  – це посттравматичний розвиток.

– Після психотравматичних ситуацій людина здебільшого «падає вниз», адже випадає із зони комфорту. І це нормально. Ми переконуємо наших учасників, що чим нижче людина впала, тим вище вона здатна піднятися нагору. Але лише за умови, якщо докладе зусиль. Треба змінювати звички, своє ставлення до різних ситуацій, вчитися по-іншому дивитися на світ. Тоді відбувається психологічне зростання людини.

Також на заняттях учасники вчаться правильно комунікувати. Тренери пропонують ветеранам написати відповіді на «дурні» запитання. А перед цим Володимир сам відповідає на запропоновані ситуації.

– Зазвичай таких відповідей буває три: для дітей, родини і для сторонніх людей. Наприклад, відповідь на запитання «Для чого ти пішов воювати» для близьких звучить дуже просто: «Захищати Батьківщину». Варіанти для сторонніх може бути два: для тих, кого не хочете образити, і для тих, з ким більше спілкуватися не хочете. Перший: «Пішов на війну відпочивати від розумників, щоб не чути від них усіляких дурниць». Другий: «Пішов, бо мужик, а не підспідничник жінчин».

Тож усіх охочих навчитися невербально визначати основні емоційні стани, контролювати їх, зрозуміти особливості спілкування із ветеранами та їхніми сім’ями, відкрити нові можливості й реалізувати старі плани тренери Володимир Скосогоренко та Наталія Іванашко запрошують долучатися до наступних семінарів. Інформацію про реєстрацію можна знайти на ФБ-сторінці Володимира.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На кордоні знищили спостережний комплекс росіян

На кордоні знищили спостережний комплекс росіян

На Харківському напрямку бійці повітряної розвідки Держприкордонслужби знайшли та знищили відеокамеру спостережного комплексу «Муром - М».

Суми внесли до переліку територій можливих бойових дій

Суми внесли до переліку територій можливих бойових дій

Великописарівська та Середино-Будська громади Сумщини тепер відносять до територій активних бойових дій.

Сьогодні дефіцит електроенергії в Україні не прогнозується

Сьогодні дефіцит електроенергії в Україні не прогнозується

На поточну добу залучення аварійної допомоги з-за кордону не планується, обмежень для побутових та промислових споживачів (крім Харківщини та Кривого Рогу) не буде.

Міноборони України виграло в Верховному Суді у постачальника

Міноборони України виграло в Верховному Суді у постачальника

Верховний Суд підтвердив безпідставність та необґрунтованість позовних вимог комерційного товариства до Міноборони України про внесення змін до державного контракту в частині продовження строку поставки малого броньованого артилерійського катеру вартістю 209 млн грн.  

За добу внаслідок російських обстрілів 2 дітей загинуло і 2 поранено

За добу внаслідок російських обстрілів 2 дітей загинуло і 2 поранено

Всього внаслідок збройної агресії рф в Україні загинули 545 дітей.

Окупанти вдарили по терміналах у порті Південний

Окупанти вдарили по терміналах у порті Південний

Ракетний удар, який нанесено вчора по Одещині зруйнував місткості з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Пожежник

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ

Командир взводу, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Заряджаючий, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Стрілець

від 20000 до 50000 грн

Полтава

Військова частина A7310

Інструктор з вогневої підготовки

від 24000 до 49550 грн

Харків, Харківська область

Навідник-оператор

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область