ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Підсумки армійського тижня: летальна зброя для ЗСУ та напрями оборонної реформи у 2020 році

Новини Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 23 Грудня 2019, 15:09

АрміяІnform продовжує готувати огляд значущих новин, що стосуються українського війська. Минулий тиждень відзначився важливими кроками щодо перебігу оборонної реформи в ЗСУ, а також деякими змінами в законодавстві стосовно соціального захисту військовослужбовців.

Як і куди рухатиметься оборонна реформа у 2020 році

19 грудня в Міністерстві оборони презентовано 11 пріоритетних напрямків реформи оборонного відомства та Збройних Сил: стратегія оборони, безпека Чорноморського регіону, впровадження стандартів НАТО, озброєння та інноваційні технології, розбудова інфраструктури, професіоналізація і соціальний захист, забезпечення житлом, реформа оборонних закупівель, електронний документообіг, система територіальної оборони, запобігання, виявлення і протидія корупції.

Що означають ці 11 напрямків? Перш за все те, що ми чітко виокремили ті питання, на які слід зосередити основні зусилля. Тепер триватиме розробка дорожніх карт, відповідних планів, згідно з якими продовжуватиметься реалізація оборонної реформи. Але – з постійним інформуванням громадськості, державних органів та щомісячними звітами куди йдемо, яких цілей досягаємо. Вже завтра, 24 грудня, в МОУ відбудеться брифінг щодо реформи оборонних закупівель.

ЗСУ отримають летальну зброю завдяки $300 мільйонам допомоги США

Ініціатива, розпочата менше трьох місяців тому, стала реальністю. Як і Нижня Палата, Сенат США підтримав надання Україні 300 мільйонів доларів для фінансування оборони та безпеки. Це плюс 50 млн до попередньо запланованих. Бюджет включає і можливість отримати летальну зброю, прибережні оборонні ракетні комплекси та протикорабельні ракети.

За 2019 рік викрито 17 агентів і локалізовано 67 спроб заволодіння воєнними секретами

Військова контррозвідка СБУ проводить комплексні заходи з протидії розвідувально-підривній діяльності іноземних спецслужб. У 2019 році за матеріалами військової контррозвідки:

  • викрито 115 учасників незаконних збройних формувань проросійських терористів та їхніх поплічників. До різних термінів ув`язнення засуджено 12 бойовиків.
  • зафіксовано 67 фактів спрямування представників 14 іноземних держав до інформації з обмеженим доступом;
  • видворено 21 іноземця;
  • припинено злочинну діяльність 17 агентів спецслужб іноземних держав, серед яких − діючі та колишні військовослужбовці ЗСУ.
  • викриті спроби вербування спецслужбами РФ військовослужбовців-секретоносіїв ЗСУ для отримання розвідувальної інформації в оборонній сфері.
  • СБУ запобігла підготовці російськими спецслужбами терористичного акту на одному з арсеналів ЗСУ, де зберігаються стратегічні запаси новітніх ракет і боєприпасів.
  • Викриті спроби вербування представниками російських спецслужб та підконтрольних їм так званих МГБ Д/ЛНР українських військових через соціальні мережі.

Зміни в законодавстві

Парламент вніс зміни до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Тепер до статті 6 (щодо забезпечення прав військовослужбовців Військово-Морських Сил та Повітряних Сил Збройних Сил України на отримання статусу учасника бойових дій) внесені зміни, згідно з якими до учасників бойових дій віднесено членів екіпажів кораблів, катерів, суден забезпечення, літаків та вертольотів, інших осіб, які перебуваючи на борту кораблів, катерів, суден забезпечення, літаків (вертольотів) Збройних Сил України, Державної прикордонної служби України та Національної гвардії України, захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь у виконанні бойових (службових) завдань в умовах безпосереднього зіткнення та вогневого контакту з військовими формуваннями інших держав і незаконними збройними формуваннями.

Також внесено зміни до статті 13 цього ж Закону щодо посилення соціального захисту окремих категорій осіб з інвалідністю. Статтю доповнено положенням про надання деяким категоріям осіб з інвалідністю (зокрема, тим, що стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, за умови, що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів) права на одержання безоплатної медичної допомоги в закладах охорони здоров’я Міністерства оборони України, інших центральних органів виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями.

Читайте нас в Telegram
На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

США та Британія оголосили санкції проти учасників іранської програми БПЛА

США та Британія оголосили санкції проти учасників іранської програми БПЛА

США та Велика Британія оголосили про нові санкції проти Ірану й учасників іранської програми БПЛА.

Зведення з фронту, постачання зброї та техніки. Президент підбив підсумки щоденного селектору

Зведення з фронту, постачання зброї та техніки. Президент підбив підсумки щоденного селектору

Президент Володимир Зеленський на щоденній селекторній нараді заслухав доповіді про зведення з фронту, про графіки постачання зброї і техніки та комунікацію з партнерами.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Вогнеметник

від 20000 до 20000 грн

Київ

131 окремий батальйон 112 ОБр Сил ТрО

Сапер. Обирай посаду зараз, не чекай поки тебе розподілять!

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Майстер, військовослужбовець

від 21000 до 23000 грн

Харків

Метрологічний центр військових еталонів ЗСУ

Інспектор прикордонної служби

від 21000 до 21000 грн

Черкаси

Головний центр підготовки особового складу ДПСУ ім. генерал-майора Ігоря Момота

Кулеметник

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв

189 окремий батальйон 123 ОБр ТрО