ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як наші танкісти обходили «Абрамси» і «Леопарди»

Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 3 Листопада 2019, 16:16

Підриваючи гусеницями чорну землю, танки швидко розгорнулися в бойовий порядок і вийшли на рубіж атаки.

– Уперед! – віддає наказ підлеглим командир танкового батальйону, випускник Харківського танкового училища підполковник Сергій К. Багатотонні броньовані машини, ревучи моторами, йдуть на противника.

Вишколений солдат – це половина успіху в бою!

Завдання: прорвати оборону ворога й підтримати просування піхоти. Танкісти діють чітко і злагоджено: взаємодія екіпажів відпрацьована до автоматизму. Так відбувалося інструкторсько-методичне заняття в районі проведення ООС на базі однієї з механізованих бригад. Знання і фронтовий досвід комбата не раз проходили перевірку не тільки навчаннями, а й у реальному бою. Приміром, під час заняття екіпажі активно застосовували різні способи пересування: «каскад», «вісімка», «карусель». Ці прийоми танкісти батальйону неодноразово використовувати в реальних боях у 2014-2015 роках за Савур-Могилу, Дебальцеве, Мар’їнку. І цей досвід Сергій К. прагне впровадити у вишкіл екіпажів.

– Підготовлений солдат – це половина успіху в бою, – пояснює офіцер.

– Коли він чітко знає, що і як йому робити, то буде впевненим у своїх силах, психологічно стійким в екстремальній ситуації.

Комбат знає, про що говорить. У 2014-2015-их Сергій, тоді командир танкової роти, не раз вступав у бій як командир звичайного танка.

Російський Т-72 зловили на живця

– Пам’ятаю другий штурм Пісків. Нас тоді придали 93-й бригаді. Діяли у складі тактичної групи, що мала відсікти правий фланг ворога – Красногорівку, і позбавити змоги підходу резервів із Первомайська. Проти нас вийшли танки й БМП. Діяли неповною ротою – три танки, два БМП і два БТР. Завдання виконали завдяки постійному маневруванню, злагодженості й правильному розподілу вогневих засобів. Бронетранспортери в основному використовували у розвідці, бойові машини піхоти – перевезенні десанту, евакуації поранених та для вогневої підтримки. Танки виконували головну роль – знищували бронетехніку, мінометні розрахунки й укріплення російських найманців.

– Не менш вдалим був нічний бій на південній околиці Донецька, – продовжує Сергій. – Кількома екіпажами приховано пройшли через блокпости противника і зайняли позицію в полі на перехресті доріг між Мар’їнкою й Кураховим. Російські найманці не очікували побачити в тилу наші танки. У них почалася справжня паніка. Вони відкрили безладну стрілянину, а ми – вдарили по виявлених цілях та без втрат відійшли на свої позиції.

– 2015-го під Дебальцевим, – згадує Сергій – пощастило знищити російський Т-72, використовуючи тактику лову на живця. Тоді на шляху пересування бронетехніки росіян ми зробили засідку з двох танків. А третій демонстративно проїхав перед ними. Як тільки ворог почав його переслідувати, ми керованою ракетою спалили Т-72 з відстані понад 4,5 кілометра.

Завжди готові

Чималу користь приносить танкістам батальйону участь у міжнародних навчаннях за програмою НАТО. Зокрема у 2017-2018 роках вони брали участь у танкових біатлонах у ФРН. Досвід, отриманий під час змагань з кращими екіпажами США, Німеччини, Франції, неоціненний. Як згадує Сергій, їх підрозділ запросили на змагання «Сильна Європа-2017» у ФРН. Тоді вони отримали машини Т-64БВ.

– Машина у стрільбі показала себе дуже добре, – розповідає Сергій. – За швидкострільністю ми обходили «Абрамси» й «Леопарди-6». Вони дивувалися, як наші військові швидко реагують на зміну обстановки. Був курйозний випадок. Ми закрилися в будинку, а американці отримали наказ йти на штурм. Вони ж звикли, що прийшов, штурхнув ногою двері й вони впали. А наші хлопці, як ведеться на війні, добре підготувалися. Двері замотали дротом, виставили «секрети». Вони нічого не могли зробити. Потім почали говорити, що не вкладаються у час, що їм треба переходити на інший етап навчань.

Нині підрозділ Сергія виконує завдання на терені ООС на Луганському напрямку. Хоча і перебуває в районі відведення, у разі загострення ситуації завжди готовий завдати ворогу відчутного удару у відповідь.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації

«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації

18 квітня набуде чинності ухвалений закон про мобілізацію. Разом з багатьма нормами почнуть діяти і заходи впливу щодо тих, хто ухиляється від виконання конституційного обов’язку.

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бойовий медик

від 23000 до 123000 грн

Львів

216 окремий батальйон 125 ОБр Сил ТрО

Гранатометник

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв

189 об ТрО 123 Обр ТрО

Фельдшер

від 17500 до 100000 грн

Харків

АРЗ СП ГУ ДСНС України у Луганській області

Стрілець окремого батальону сил ТрО

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

233 окремий батальйон 128 ОБр Сил ТрО

Об’єднаний навчально-тренувальний центр “Поділля”, Інструктор

від 25000 до 100000 грн

Кам'янець-Подільський, Хмельницька область

Командир відділення

від 23000 до 24500 грн

Київ

Військова частина 2260 НГУ