ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як «Чорні пантери» звільняли Широкине

Life story Публікації
Прочитаєте за: 7 хв. 18 Листопада 2019, 17:09

2015 рік. Район проведення АТО. Екіпаж танка Т-64 під командуванням сержанта Юрія Криворучка підтримує наступ окремого загону «Азов» у Приазов’ї. У результаті успішних дій від бойовиків звільнено низку населених пунктів, а лінію фронту – відсунуто на 20 кілометрів від Маріуполя.

Кореспондент АрміяІnform поспілкувався із членами екіпажа Т-64 командиром танка сержантом Юрієм Криворучко та навідником Олександром Рибаком і попросив докладніше розповісти про запеклі бої, які точилися за село Широкине.

Юрій Криворучко в 1987‒1989 роках проходив строкову службу на посаді командира танку Т-72. Згодом закінчив Криворізький гірничий університет, працював на приватному підприємстві провідним фахівцем із будівельних робіт. Натомість Олександр Рибак строкову відслужив у навчальному центрі «Десна», керував пожежним танком, за цивільною професією – слюсар із ремонту автомобілів.

– Юрію, що змусило вас піти у військкомат у 2014 році?

– У лютому 2014-го, як тільки росіяни почали «віджимати» Крим, для мене стало зрозуміло, що війни не уникнути. Я завітав до Святошинського військкомату, залишив свій номер телефону і став чекати виклику. Мені зателефонували 31 серпня, коли розпочалася третя хвиля мобілізації, і без медичної комісії призвали на службу. Нашу команду спочатку відправили до Львова, а потім у військову частину в Нові Петрівці, де і відбулось формування екіпажів. Там в основному зібрали танкістів із Київщини, Львівщини та Волині. Невдовзі ми опинилися в навчальному центрі «Десна», де Олександр добряче настрілявся з гармати, і з нього вийшов добрий навідник.

Після цього разом із механіком-водієм ми вирушили на танковий завод до Харкова, приймати бойову машину. Нам дістався модернізований Т-64, який мали відправити за контрактом до Конго, всі прилади були підписані французькою мовою. Одночасно також опанували види ремонтних робіт, які зможемо самостійно виконувати в польових умовах. Тим паче, що Т-72, на яких свого часу я проходив службу, відрізняється від Т-64.

– У боях за село Широкине наші частини зустріли сильний опір з боку противника. Ваш екіпаж брав активну участь в наступі. Розкажіть, як все відбувалося?

– Це був наш перший бій. Ми розмістилися на 15-му блокпосту, який називали «пятнашкою». Наш танк розташовувався на горі. Між собою ми називали це місце «бунгало» з видом на море, а сам блокпост знаходився внизу під горою.

Навіть після трагічних подій січня, коли на маріупольський мікрорайон «Східний» посипалися російські «Гради», і загинуло багато цивільних мешканців міста, обстріли не припинилися. У полку «Азов» вирішили піти в наступ, щоб відтіснити противника на таку відстань, з якої б він втратив можливість вести обстріли міста. Він розпочався 10 лютого близько п’ятої години ранку.

Ми отримали команду підтримати наступ близько обіду, швидко заправили пальне, завантажили повний боєкомплект та направились у бік Широкиного. Коли наблизились до села, вже стемніло, їхали ми без освітлення, за допомогою тепловізора вибрали собі позицію для танка, як потім виявилося – дуже вдалу. Адже всі позиції навкруги згодом було знищено, а у нашу машину ворог не влучив жодного разу, але вся вона була посічена осколками. Щоправда одного разу всередину залетіла купа битого шиферу, виходячи з під ворожого обстрілу, не встигли закрити люки.

Наш танковий екіпаж першим зайшов у Широкине. До речі, якби нас придали «Азову» з перших хвилин наступу, то Саханку ми взяли б відразу, а не через дві доби.

Взагалі на той час було багато проблем. Зокрема, не кожний командир знав, як ефективно використовувати в бою таку грізну зброю як танк, що свідчило про відсутність відповідних тактичних навичок у піхотинців. Тож нас намагалися застосовувати як великий кийок. Також був поганий зв’язок із піхотою, що не давало можливості корегувати вогонь з танка.

11 лютого з ранку ми пішли в бій, де зіткнулися на перехресті на Саханку з чотирма ворожими танками, до того ж потрапили під обстріл ворожих РПГ. Тоді, як в уповільненому кінофільмі, я спостерігав, як у наш бік вистрілили 125-мм снарядом. Не повірите, я його добре роздивився та ідентифікував як осколочно-фугасний… У результаті бою один танк противника отримав суттєві пошкодження, інші покинули поле бою.

Довідково: У світовій історії війн такі випадки були непоодинокі. Військові бачили все, як у дуже сповільненому кіно. Так, один піхотинець розгледів міну в повітрі, яка потім впала поблизу, і навіть те, як вона почала вибухати, розпадаючись на шматки. Час для нього дуже сповільнився, і все від того здавалося нереальним.

12 лютого нас підняли з самого ранку. Піхота виявила ворожу колону, яка йшла на Саханку. Ми виїхали на Новоазовську трасу з Широкиного, і я побачив, що в посадці праворуч від нас знаходяться люди зі зброєю без розпізнавальних пов’язок, у камуфляжі, бронежилетах, касках з окулярами та наколінниках. Відразу вийшов на зв’язок із командиром азовців «Кіртом», адже боялися розстріляти своїх. «Кірт» підтвердив, що це ворог.

Оскільки відстань до лісопосадки була невелика, ми відкрили вогонь з кулемета НСВТ. Нас помітили, і ворог почав тікати в бік Саханки, дехто намагався сховатися за молодими деревами. Чергою я зніс разом із деревом того, що заховався за ним, потім переніс вогонь по тій групі, яка відступала, приблизно з двадцяти чоловік, короткими чергами. Більшість з них було знищено. Зі 150 патронів у стрічці залишилось 9.

– Що вам особливо запам’яталося під  час боїв за Широкино?

– Був випадок, який мені не тільки закарбувався в пам’яті, а навіть здивував. Я побачив, як на позицію азовців прилетіла граната РПГ. На щастя, від вибуху ніхто не постраждав, але троє хлопців вискочили з укриття і побігли в бік нашого танка. У цей час наш навідник помітив позицію ворожого РПГ, який в той час перезаряджали, здійснив постріл і знищив ворожий розрахунок гранатометників. Я не встиг попередити, що поруч із танком, буквально в двох метрах від ствола, наші хлопці, які від пострілу зробили в повітрі сальто назад. Але саме дивне, що вони знову підхопилися і перебігли наперед танка, чого в жодному разі робити не можна.

– Олександре, ви ще молода людина, але вже встигли повоювати. Які, на ваш погляд, в армії існують проблеми?

– Розповім свою історію. Я служив у навчальному центрі «Десна» в 2012 році. Якби за мною не закріпили пожежний танк, я за всю строкову службу так би і не проїхався на Т-72. У той час танкісти виїжджали на полігон дуже рідко.

У 2014‒2015 роках танкістам видавали небезпечний одяг,  він горів і плавився. Ми змушені були купували за власний кошт іноземні комбінезони. Я знаю, що в багатьох арміях є спеціальні танкові бронежилети, які часто допомагають вижити танкісту. Навіть коли броня не пробита, від удару з’являються осколки, відлітають прилади і можуть поранити або навіть вбити танкіста. У нас взагалі поняття  бронежилет танкіста немає.

– Місяць тому ми спілкувалися з побратимами вашої роти…

– Так, я бачив публікацію про «Пантеру». Можу тільки додати, що згодом усю нашу роту стали називати «Чорні пантери». Наші танки вирізнялися від серійних, бо були експортним варіантом. Ворогам постійно марилися нацистські танки, а темно-зелене фарбування здалеку було схоже на чорне…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На тлі ракетної атаки по Дніпру посол ЄС закликала негайно надати Україні більше ППО

На тлі ракетної атаки по Дніпру посол ЄС закликала негайно надати Україні більше ППО

Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова після масованої російської ракетної атаки на Дніпро заявила, що рф буде притягнута до відповідальності.

Україна повернула з росії ще одну незаконно депортовану дитину

Україна повернула з росії ще одну незаконно депортовану дитину

Із росії вдалось повернути 17-річну українку, яку попри її бажання відправили із тимчасово окупованої території навчатися до росії.

Президент: Ми маємо берегти памʼять про кожного, хто віддав своє життя, щоб Україна вистояла

Президент: Ми маємо берегти памʼять про кожного, хто віддав своє життя, щоб Україна вистояла

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що ми завжди маємо цінувати людей, які роблять усе, щоб Україна жила й не підкорилась окупанту.

Бріджит Брінк пояснила Конгресу важливість підтримки України під час війні

Бріджит Брінк пояснила Конгресу важливість підтримки України під час війні

Посол США в Україні Бріджит Брінк звернулася до американського Конгресу із закликом негайного надання Україні допомоги.

На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

Протягом доби на східному напрямку російська армія втратила 746 осіб, 9 танків, 17 ББМ та 481 БПЛА.

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 092 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 365 воєнних злочинів росії.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стpілець-зенітник, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Водій-санітар медичного пункту (ЗСУ)

від 50000 до 120000 грн

Київ

243 окремий батальйон Сил ТрО

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Кропивницький

Військова частина А7343

Технік комплексів АСУ, військовослужбовець

від 23500 до 53500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Стрілець – Військовослужбовець

від 20100 до 120000 грн

Бориспіль

Троїцький ТЦК та СП

Молодший інспектор прикордонної служби

від 21000 до 21000 грн

Дніпро

Східне регіональне управління Державної прикордонної служби України