ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У Вінниці презентували проєкт «Національна революція 1917-1921 років на Поділлі»

Новини Освіта та наука
Прочитаєте за: 3 хв. 6 Листопада 2019, 16:40

Як зробити вивчення історії цікавим для молоді? Як перетворити процес сидіння на уроках і парах чи в архівах на живе спілкування? За розв’язання цього завдання взялися викладачі історичного факультету Вінницького педагогічного університету. Створивши громадську організацію «Подільська спадщина», вони започаткували проєкт «Національна революція 1917–1921 років на Поділлі».

– Наш проєкт функціонує вже другий рік у межах національно-патріотичного виховання обласної програми, яке курує Департамент соціальної та молодіжної політики ОДА, – розповів кандидат історичних наук, доцент Павло Кравченко, голова «Подільської спадщини». – Це короткі, на 8-10 хвилин, документальні фільми про маловідомі чи зовсім невідомі загалу сторінки Української революції на Поділлі. У молодіжному центрі «Квадрат» ми презентували студентам і викладачам фільм, присвячений 1919–1921 рокам.

 

Усі серії фільму створила громадська організація, учасники якої є фаховими істориками й викладачами університету. Вони пишуть сценарій, підбирають історичний матеріал, кіно- та фотохроніку. Торік у Вінниці та області презентовано першу частину фільму про події 1917–1918 рр. Як зазначає Павло Кравченко, їхній проєкт містить багато краєзнавчого матеріалу, якого в інтернеті обмаль. Тому вчителі, особливо з районів, стикаються з труднощами під час вивчення історії рідного краю, адже не кожен має змогу працювати безпосередньо з документами.

– В основу фільму покладені спогади очевидців, документи з обласного державного архіву, нещодавно розсекречені матеріали архіву СБУ. Фільм розсилаємо з розробленими методичними рекомендаціями у навчальні заклади регіону. Вже маємо зворотний зв’язок. У нових серіях врахували зауваження і пропозиції від самих вчителів.

Є зворотний зв’язок і з молоддю. Так, Андрій, студент-третьокурсник, поділився із АрміяInform враженнями після перегляду фільму:

– Як студенту-історику більшість із показаного у фільмі мені відомо. Проте на парах вивчаємо все, що загалом відбувалося в Україні. Фільм показує хронологію подій на теренах сучасної Вінниччини. Так, невідомим мені був факт, що засновник польської армії Юзеф Пілсудський зустрічався на Вінниччині із Симоном Петлюрою. Сподобався і такий цікавий хід авторів: у фільмі розповідають про події, які того часу відбувалися в світі й ніяк не пов’язані з Україною. Я, наприклад, дізнався, що 1921 року Коко Шанель презентувала свій парфум №5. Такі контрасти, а також візуалізація історії допомагають кращому запам’ятовуванню. Після показу фільму в залі зав’язалася дискусія. Зокрема пролунала думка, що історію України дуже часто переписують і вже не знаєш, чому вірити. На що Павло Кравченко навів простий приклад.

– У 1970-х вийшла 8-томна історія УРСР без жодної згадки про Універсали Центральної Ради, Соборність України тощо. Де на догоду радянській пропаганді образи Петлюри, Скоропадського, Бандери інтерпретували як найжахливіших злочинців, а національно-визвольний момент цих років повністю відкинуто. Але історія набагато складніша. Тому і потрібні такі проєкти, аби по частинках, ґрунтуючись на реальних спогадах, відтворювати нашу минувшину.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 — носій крилатих ракет Х-22

Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 — носій крилатих ракет Х-22

Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук прокоментував знищення дальнього стратегічного бомбардувальника Ту-22М3.

росія становить екзистенційну загрозу і для ЄС — Жозеп Боррель

росія становить екзистенційну загрозу і для ЄС — Жозеп Боррель

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель провів зустріч із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. Він наголосив, що наразі безпека ЄС також перебуває перед загрозою. 

Повітряні Сили ЗСУ підтвердили знищення Ту-22М3, а також ракет та дронів

Повітряні Сили ЗСУ підтвердили знищення Ту-22М3, а також ракет та дронів

Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук заявив про знищення російського бомбардувальника Ту-22М3, а також 15 ворожих ракет та 14 БПЛА.

Обидві партії Конгресу США запевнили Україну в підтримці законопроєктів про допомогу

Обидві партії Конгресу США запевнили Україну в підтримці законопроєктів про допомогу

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що обидві партії Конгресу США запевнили українську делегацію у підтримці законопроєктів про допомогу.

В Україні хвилина мовчання

В Україні хвилина мовчання

Згідно з указом Президента України Володимира Зеленського № 143/2022, хвилина мовчання проводиться щодня о 9:00, її оголошують у всіх засобах масової інформації.

На Дніпропетровщині через російський удар загинули 6 осіб, в тому числі діти

На Дніпропетровщині через російський удар загинули 6 осіб, в тому числі діти

У Синельниківсьому районі Дніпропетровської області внаслідок російського ракетного удару пошкоджено більше десятка приватних будинків, загинуло 6 осіб, серед яких діти 6 та 8 років, ще 2 людей травмовано.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир взводу спеціальних робіт, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Сапер 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 23000 до 53000 грн

Степанівка, Сумська область

Гранатометник у військову частину А4935

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область

Оператор ПК, військовослужбовець

від 21000 до 51000 грн

Дрогобич

Військова частина А1546

Стрілець, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

229 окремий батальйон 127 ОБр Сил ТрО