ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Підполковник Олексій Євдокимов, льотчик першого класу: «Наймолодший вертоліт, яким я керував за 24 роки служби, — випущений 1987-го…»

Life story
Прочитаєте за: 5 хв. 15 Листопада 2019, 16:13

 Льотчики до нас приходять справді талановиті. І ні для кого не секрет, наскільки вищу зарплату їм пропонують у цивільній авіації! Миротворчі місії — теж не вихід. І сім’ям нелегко, дехто не витримує тривалої розлуки… Кому тоді вже потрібні ті кошти? Дуже сподіваємось, що ситуація зміниться й найкращі фахівці лишатимуться в бригадах!

Підполковник Олексій Євдокимов — один із найдосвідченіших військових вертолітників. Літає на всіх типах вертольотів, які є в Україні, і в усіх умовах. Лише в африканському небі налітав понад дві тисячі годин. Що вже казати про постійні ротації на Донбас, польоти лінією кордону, досвід льотчика-випробувача!

П’ять років — у спекотних країнах

Офіцер, який нині виконує обов’язки заступника комбрига, вперше погодився на розмову із журналістом. Каже: не люблять льотчики хизуватись та й проблем нині вистачає… Та все ж поділився як романтикою небезпечної професії, так і списком «але», що вже скільки років не зменшується.

Олексій Юрійович — миротворець-рекордсмен. На його рахунку вісім тривалих ротацій в Африку. Він першим підняв у небо вертоліт у Ліберії. Потім відкривав операцію в Кот-д’Івуарі. Він же виконав і крайній політ у Ліберії під час останньої 23-ї ротації українців. Загалом провів в Африці п’ять незабутніх років.

— Для нас, льотчиків, миротворчі місії стали справжнім порятунком у плані професійної підготовки. Нарешті ми почали літати, — ділиться підполковник. — Бо тоді із середньорічним нальотом у десять годин у багатьох опускалися руки. Писали рапорти… А за пів року в африканському небі плюсували понад двісті годин. Звісно, літати у спекотній країні непросто. Потрібно звикати, пристосовуватися… Висока вологість повітря, температура, це впливає на стабільну роботу двигунів. До того ж, ми починали літати, коли там йшла війна. Потім цей досвід надзвичайно знадобився під час польотів на українському фронті.

Воювати у своїй країні морально важко…

У 2014-му майже всі польоти бригади армійської авіації відбувалися вздовж кордону… Першими на фронт полетіли найдосвідченіші. Серед них і підполковник Євдокимов. Вертолітники проводили у небі до дев’яти годин на день, а спали деколи по кілька годин…

— До середини 2015-го постійно був на Донбасі, — пригадує Олексій Юрійович. — Виконували різні завдання: і бойові на двадцятичетвірках, і поранених вивозили, забезпечували спецоперації. Я мав чималий досвід за плечима і здавалося, давно став холоднокровним. Та воювати у своїй країні однозначно був не готовий. Не фізично, а морально… На донецьких сайтах ми стали ворогами народу. Писали, що вбиваємо людей, навіть погрожували нашим сім’ям.

Прилітав і думав: «Хух, пронесло»

Офіцер розповідає, що складних завдань було вкрай багато… Ризик — шалений.

— Коли вертольоти багато літають, а ворог постійно веде вогонь, то рано чи пізно в когось влучить. Така статистика. Звісно, на Донбасі багато випадків, коли прилітав і думав: «Хух, пронесло», — додає льотчик. — Та за себе у небі ніколи не хвилюєшся. Просто запускаєш двигуни і працюєш… А от, коли знаю, що молодший брат, з яким служимо в одній бригаді, виконує небезпечні завдання, тоді часом місця собі не знаходжу. Хоча він теж має величезний досвід: був у Конго, Ліберії, має понад тисячу годин нальоту. Вже ніби не маленький, а для мене завжди буде молодшим братом. Можу уявити, як хвилюється батько, хоч він і намагається бути по-офіцерському стриманим.

Завжди мріяв стати льотчиком-випробувачем…

Каже, хоч такий досвід надзвичайно цікавий, та все ж сумував за небом. Адже польотів у льотно-випробувальному центрі значно менше, ніж у бойовій бригаді.

— Випробовував вертольоти Мі-8 і Мі-24, — коментує офіцер. — Однак уже звик до тривалих польотів. У центрі ж літали лише для випробування. Доводилося навіть по частинах їздити й просити, щоб дали політати. Потім усе набридло й перевівся в рідну бригаду. Все-таки це моє. Навіть у відпустці через десять днів почуваєшся не в своїй тарілці. Після кожного польоту ось уже 24 роки виходжу з вертольоту щасливий і окрилений.

Але….

Нині досвідчений льотчик активно передає досвід молоді, готує до участі у миротворчих місіях, розповідає про особливості польотів у фронтовій зоні Донбасу.

— Вогник в очах у молодих льотчиків є? — запитую офіцера.

— Та який вогник! Авіація — це ж хвороба! Достатньо один раз піднятись у небо — і це на все життя. А якщо чесно, за молодь ми переживаємо, адже перспективи так собі. Техніка з кожним роком не новішає. Наймолодший вертоліт, яким я керував за 24 роки служби, — випущений 1987-го! Добре, що в наших інженерів золоті руки. Скільки не ремонтуй і не модернізуй старі вертольоти, новими вони не стануть. А льотчики приходять справді талановиті. І ні для кого не секрет, наскільки вищу зарплату їм пропонують у цивільній авіації! Миротворчі місії — теж не вихід. І сім’ям нелегко, дехто не витримує тривалої розлуки… І кому тоді вже потрібні ті кошти? Не кажучи вже про ризик хвороб. Звісно, більшість любить Україну попри будь-які меркантильні інтереси. Але і тих, хто йде працювати в цивільну компанію, теж можна зрозуміти.

Тож дуже сподіваємось, що ситуація зміниться і найкращі фахівці залишатимуться у бригадах!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Україна передала список 561 дитини на повернення з росії

Україна передала список 561 дитини на повернення з росії

Список був переданий Катару, який виступає посередником у перемовинах стосовно повернення дітей.

Війська рф тричі за день вдарили по обʼєктах Укрзалізниці: загинули 3 працівників, 7 поранені

Війська рф тричі за день вдарили по обʼєктах Укрзалізниці: загинули 3 працівників, 7 поранені

Внаслідок ворожого удару на Донеччині під час виконання роботи загинули троє залізничників.

На фронті 93 бойових зіткнення за добу, Сили оборони відбили ворожі атаки на семи напрямках

На фронті 93 бойових зіткнення за добу, Сили оборони відбили ворожі атаки на семи напрямках

Протягом доби зафіксовано 93 бойових зіткнення. Загалом, ворог завдав 4 ракетних та 50 авіаційних ударів, здійснив 45 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

США закуплять українську зброю

США закуплять українську зброю

Військова допомога з боку США передбачає передачу Україні не лише американської зброї, а й замовлення на підприємствах українського військово-промислового комплексу.

Вдарили по пасажирському поїзду: подробиці ракетної атаки по Балаклії

Вдарили по пасажирському поїзду: подробиці ракетної атаки по Балаклії

Окупанти атакували ракетою залізничний вокзал як раз в той момент, коли біля нього знаходилися пасажирські вагони електропоїзда «Харків-Ізюм».

ОСУВ «Хортиця» спростувало інформацію про захоплення росіянами заводу у Красногорівці

ОСУВ «Хортиця» спростувало інформацію про захоплення росіянами заводу у Красногорівці

Оперативно-стратегічне угруповання військ «Хортиця» спростувало інформацію щодо захоплення російськими окупантами вогнетривкого заводу в селі Красногорівка Донецької області.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовий капелан, військовослужбовець

від 30000 до 35000 грн

Миколаїв

Військова частина А1688

Водій-кранівник, військовослужбовець

від 21000 до 121000 грн

Львів

125 ОБр СВ ЗСУ

Бухгалтер

Миколаїв

38 Окрема Бригада Морської Піхоти

Діловод

від 25000 до 130000 грн

Запоріжжя

75 батальйон 102 бригада

Лікар медичного пункту, загальної практики, військовослужбовець

від 25000 до 30000 грн

Миколаїв

Військова частина А1688

Розвідник

від 20000 до 120000 грн

Херсон

126 ОБр Сил ТрО