ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Офіцер знає, ЩО робити, а сержант – ЯК

Вишкіл Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 12 Листопада 2019, 19:40

АрміяInform продовжує розповідати про підготовку сержантів у вітчизняному війську. Наш кореспондент завітав до Центру підготовки сержантського складу Повітряних Сил ЗСУ.

Що таке «лідер на добу», чому для ефективного навчання важливо з повагою ставитись до курсанта і навіщо командиру відділення підтягуватись 17 разів, якщо норма передбачає 15, – читайте у нашому матеріалі.

Командир частини – сержант – унікальний випадок для України

– На курсах лідерства основний предмет навчання – віддання бойового наказу за системою TLP (процедура управління військами за натовськими стандартами. – Ред.). Тобто, щоб командири відділень могли зрозуміти замисел свого начальника. Окрім цього, вивчають «натовські» знаки для орієнтування на місцевості, – розповідає начальник Центру підготовки сержантського складу Повітряних Сил ЗСУ старшина Євген Чумак.

За його словами, курс лідерства базового рівня проводиться у Збройних Силах для здобуття воїнами знань рівня командира відділення. Наступний рівень – середній, який проводять для головних сержантів рот. Підвищений рівень – для головних сержантів батальйону. Курси вищого рівня – для головних сержантів бригад.

Зараз у Центрі підготовки вже 4 інструктори, які є його ж випускниками. Іще двох – очікують.

– У нашому навчальному центрі командир частини – сержант (мова про старшину Євгена Чумака). Це унікальний випадок для України. Та й для деяких країн НАТО. Бо, наприклад, у Литві командир школи підготовки – офіцер, – каже сержант-інструктор відділення організації навчального процесу Центру підготовки сержантського складу Повітряних Сил ЗСУ прапорщик Євген Ампа.

Він стверджує:такий успішний приклад надихає курсантів їхнього Центру.

– Для курсантів одне з практичних завдань – стати лідером на добу. Так вони навчаються мотивувати людей, управляти ними. Інструктор може дати впродовж дня якесь незручне завдання: наприклад, через 10 хвилин усі мають бути у спортивному одязі та йти на додаткове заняття з «фізо». А люди, припустимо, вже у звільнення пішли чи розійшлися по боксах. І ми дивимося, як лідер виконуватиме таке завдання, – розкриває методику навчання прапорщик Ампа.

Інструктор як старший брат

Сержант-інструктор констатує: їхній Центр підготовки відходить від старих стандартів. Інструктор тепер – не викладач, який приходить, дає матеріал і йде. Навпаки, інструктор для курсантів як старший брат.

– Він контролює дисципліну, дбає про техніку безпеки. Кожен курсант може попросити порадив нього, уточнити інформацію. Якщо щось не зрозуміло, жоден інструктор не відмовить розповісти ще раз… Наприкінці курсу пишеться відгук – анонімно солдат розповідає про те, які заняття запам’яталися. До речі, особливо відзначають шанобливе ставлення до них інструкторів. Не приховуватимемо, що далеко не в усіх частинах військові можуть так поспілкуватися зі своїм командиром. І людям подобається, що тут до них таке ставлення. Ось і весь секрет, – розповідає Євген Ампа.

Коли мова заходить про співпрацю командира і сержанта, Євген озвучує відомий вислів: «Офіцер знає, ЩО робити, а сержант – ЯК». І додає, що в навчальному центрі курсантів учать ефективно управляти на основі лідерства. А воно полягає в турботі про людей, індивідуальному підході до кожного підлеглого.

– Якщо вимагаєш щось від людей, то маєш бути зразком для них і на голову вище. Хочеш, щоб твої люди підтягувалися 15 разів, тоді маєш підтягтися мінімум 17… Ми вчимо курсантів: отримавши завдання,слід не боятися поставити командиру купу уточнюючих питань. Такі установки курсанти отримують уперше. І розуміють, що це їм стане в пригоді. Тому проблем із цікавістю до навчання ніколи не виникає.

«Дизель» переніс усіх жінок на власній спині

Окремо кореспондент АрміяInform поспілкувався з курсантами. Багато звертають увагу на смугу реакцій лідера, яку їм доводиться проходити. Смуга – це більше десяти ділянок, на кожній з яких є окреме завдання. Під час його виконання група не має права торкатись елементів, пофарбованих в чорний колір (стовпчики, стіни), і має дозвіл ставати на елементи жовтого кольору (спеціальні гірки, дошки, сходи тощо).

– Смуга тренує логіку, кмітливість, дає розуміння, які люди з тобою у групі. Важливо дізнатися: хто що може. Доводиться використовувати мускульну силу, вагу, зріст кожного. Було завдання, коли мені одному довелося переносити весь жіночий особовий склад на своїй спині, – згадує курсант із позивним «Дизель».

– Наприклад, командир ставить задачу:  ноші у певній локації смуги треба перенести  на протилежний бік, забрати пораненого й повернутись. На виконання – 15 хвилин… Доти ніколи не була на смузі реакцій. Її зробили за натовськими стандартами. Розвиває мислення, вимагає злагодженості групи, – ділиться враженнями курсантка Тетяна Муковоз.

– Служу з 2014 року. В мене досвід набагато більший, ніж у деяких колег, які тут зі мною. Навчався і з американськими інструкторами. Так от, на курсах у цьому Центрі половина інформації – цілком нова. І це гарний багаж знань, – додає «Дизель».

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Кількість жертв російського ракетного удару у Дніпрі зросла: з-під завалів дістали тіло жінки

Кількість жертв російського ракетного удару у Дніпрі зросла: з-під завалів дістали тіло жінки

На цю годину рятувальники дістали з-під завалів будинку у Дніпрі тіло жінки. Ще одну людину шукають.

В ООН відреагували на ракетний удар рф по Дніпру: В Україні немає мирних ранків

В ООН відреагували на ракетний удар рф по Дніпру: В Україні немає мирних ранків

Гуманітарна координаторка в Україні Деніз Браун рішуче засудила удари військ росії по Дніпру та інших містах області.

Унаслідок ворожого артудару по Миколаївщині загинула жінка та поранено дитину

Унаслідок ворожого артудару по Миколаївщині загинула жінка та поранено дитину

Армія рф обстріляла з артилерії Куцурбську громаду Миколаївської області.

Країни G7 зобовʼязалися посилити українську ППО

Країни G7 зобовʼязалися посилити українську ППО

Міністри закордонних справ країн «Великої сімки» (G7) мають намір посилити протиповітряну оборону України, аби врятувати життя життя наших громадян і захистити критично важливу інфраструктуру.

У Києві провели в останню путь військового та активіста Павла Петриченка

У Києві провели в останню путь військового та активіста Павла Петриченка

У Михайлівському Золотоверхому соборі відбулося прощання з активістом, сержантом 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка Павлом Петриченком.

Обстріл Дніпропетровщини: посол США відреагувала на ракетний удар рф

Обстріл Дніпропетровщини: посол США відреагувала на ракетний удар рф

Посол США Бріджит Брінк прокоментувала ранкову ракетну атаку рф по Дніпропетровщині, через яку загинули 8 осіб.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кулеметник

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

112 окремий батальйон 110 ОБрТрО

Водій, військовослужбовець

від 50000 до 120000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша

Розвідник, військовослужбовець

від 21500 до 52500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Заступник командира роти охорони з морально-психологічного забезпечення

від 27000 до 30000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

Старший майстер виробничого відділення

від 21000 до 22000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

Командир відділення

від 22000 до 22000 грн

Одеса

ВМС ЗС України