ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Мінсміт» — унікальна операція британських спецслужб

Історія
Прочитаєте за: 3 хв. 2 Листопада 2019, 8:47

Дезінформація завжди є найважливішою складовою інформаційних операцій. За тисячолітню історію воєн проведено низку блискучих спецоперацій, унаслідок яких було досягнуто неймовірних результатів, що приводили якщо не до поразки, то до значних утрат у ворога.

Одну з таких вдалих операцій розробили спеціалісти британської морської розвідки у 1943 році. Британці мали переконати німецьке командування, що наступ союзників розпочнеться всередині 1943-го на Балканах (насправді все відбулося на Сицилії). Відповідно до плану, у руки німців «випадково» мали потрапити надтаємні документи, згідно з якими союзники планують великий наступ на Балканах. За задумом морських розвідників, у разі успіху німці перекинули б додаткові сили на Балкани із Сицилії, значно послабивши оборону останньої.

Розвідники підготували труп недавно померлого чоловіка, одягнувши його в мундир майора морської піхоти з військовими регаліями, вклавши в кишені документи, театральний квиток, гроші, зокрема дрібні, довідку про лондонську прописку. До руки кайданками прикріпили портфель із «паперами» й особистим листом одного високопоставленого британського офіцера іншому, з таким же високим чином. Документи і лист указували: майор Мартін прямує літаком з Англії у штаб союзників у Північну Африку.

«Майора» помістили в герметичний стальний контейнер і завантажили на британську субмарину «Сераф». Командир човна повідомив команді: у контейнері надсучасне метеорологічне обладнання. 30 квітня 1943 року підводний човен піднявся на поверхню моря біля іспанського міста Уельва. На труп «майора» наділи рятувальний жилет і спустили у воду.

Досить швидко місцеві рибаки виявили труп, про що негайно довідались агенти німецьких спецслужб. Британці негайно офіційно почали вимагати повернути їм бранця.

До того, як іспанці передали «майора» британцям, німці перефотографували вміст портфеля й відправили копії у Берлін. Англійці для підтримання легенди опублікували прізвище майора у «Таймс» у черговому списку втрат. Незадовго до цієї події преса повідомила про загибель кількох офіцерів, літак яких прямував на Гібралтар й дорогою зазнав катастрофи.

Пізніше начальник штабу генерал Гастінгс Ісмей так описав наслідки вдалої дезінформації німців: «Результат перевершив найсміливіші очікування. Нам удалося розтягнути німецьку оборону по всій лінії фронту в Європі. До того ж із Сицилії противник забрав усі свої бойові кораблі».

Автором операції був юрист, який під час війни служив у британській морській розвідці Юен Монтаг’ю. За ризиковану операцію він отримав військовий Орден Британської імперії.

Нині операції дезінформації набули небаченого раніше масштабу. Результати такої роботи відчуває на собі сучасна Україна. Достатньо згадати історію зі збитим росіянами малайзійським «Боїнгом».

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Олаф Шольц закликав країни ЄС передати системи Patriot Україні якнайшвидше

Олаф Шольц закликав країни ЄС передати системи Patriot Україні якнайшвидше

Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав країни ЄС посилити допомогу Україні, зокрема відправити більше систем ППО Patriot.

У МОУ розповіли про грошове забезпечення військових саперів

У МОУ розповіли про грошове забезпечення військових саперів

Начальник Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міністерства оборони України полковник Руслан Берегуля повідомив, що військові сапери матимуть страхування та додаткову щомісячну виплату в розмірі 30 тис. грн.

У ГУР розкрили подробиці знищення російського Ту-22МЗ

У ГУР розкрили подробиці знищення російського Ту-22МЗ

Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що російський бомбардувальник Ту-22М3 було знищено тими ж засобами, якими раніше було уражено російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50.

Війська рф обстріляли Вовчанськ: поранений чоловік, пошкоджені будинки

Війська рф обстріляли Вовчанськ: поранений чоловік, пошкоджені будинки

російські війська протягом 18 квітня декілька разів обстріляли Вовчанськ на Харківщині, внаслідок чого поранений місцевий житель, а також пошкоджено 15 житлових будинків.

Польща піднімала в небо військову авіацію під час ударів рф по Україні

Польща піднімала в небо військову авіацію під час ударів рф по Україні

Польща піднімала в повітря військову авіацію для забезпечення безпеки свого повітряного простору під час атаки рф по Україні.

У Повітряних Силах ЗСУ назвали знищення Ту-22М3 вендетою за Дніпро

У Повітряних Силах ЗСУ назвали знищення Ту-22М3 вендетою за Дніпро

Речник Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш прокоментував знищення Силами оборони України російського стратегічного бомбардувальника Ту-22М3, носія крилатих ракет Х-22.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший механік-водій, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Військовослужбовець за контрактом

від 20100 до 120000 грн

Запоріжжя

Шевченківський РТЦК

Електрик

від 21000 до 121000 грн

Умань

81 окремий батальйон управління

Монтажник зв’язку, антенник

від 50000 до 120000 грн

Ужгород, Закарпатська область

Оператор протитанкового озброєння, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго