ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

За роки війни цей офіцер пройшов шлях від комроти до заступника комбрига

Life story
Прочитаєте за: 3 хв. 10 Жовтня 2019, 16:13

Розрив 125 мм танкового снаряда на 4-му поверсі нового термінала струсонув усю будівлю. Командир роти капітан Богдан Б. схопив рацію.

— «Лях», я «Орел», що у вас?

— Обстріл з району цементного заводу. Пряме влучення осколково-фугасного снаряда!

— Усі живі?

— Поки не знаю.

За кілька хвилин нова доповідь.

— Командире, у нас один «трьохсотий» і троє контужених. Ідемо з поверху…

Так почався найпам’ятніший день у бойовій біографії нині підполковника, заступника командира однієї з мотопіхотних бригад ЗС України Богдана Б.

Ішов липень 2014 року. Позаду — бої за звільнення Маріуполя в складі батальйону майора Михайла Драпатого і формування зведеної механізованої роти. І ось нове відповідальне завдання — оборона Донецького аеропорту.

Зведена рота 72-ї ОМБр під командуванням випускника Військової академії (м. Одеса) офіцера Богдана Б. другий місяць тримала оборону в новому терміналі Донецького аеропорту. У складі підрозділів 95-ї бригади та 3-го полку спеціального призначення підрозділ капітана Б. утримував під своїм контролем основну частину будівлі.

— Наша зведена рота чисельністю 55 осіб займала оборону в будівлі нового термінала, — згадує Богдан. — У той період проросійські бойовики вели в основному позиційні бої з використанням стрілецької зброї і гранатометів. Важке озброєння застосовували рідко. Будівля термінала не була пристосована для захисту від важкого озброєння. Алюмінієвий профіль несучих конструкцій прострілювався з будь-якої зброї. На четвертому поверсі у нас був спостережний пост. Звідти ми бачили все пересування російських найманців і могли коригувати вогонь наших вогневих засобів. Мабуть, бойовики зрозуміли, хто для них є найбільшою загрозою, і вирішили вдарити по терміналу з танка. Відстань була невеликою, близько трьох кілометрів. Снаряд розірвався всередині поверху, уламки прошили все навколо. Дивно, що ніхто серйозно не постраждав. Після цього психологічно складно було змусити людей нести службу в незахищеній будівлі. Тоді я вирішив узяти автомат, бінокль і самому вирушити на спостережний пункт. Зі мною пішло кілька добровольців. А до вечора весь особовий склад роти приєднався до нас. Ось що означає сила особистого прикладу, — ділиться своїм досвідом офіцер.

Рота капітана Б. продовжила успішно коригувати вогонь. Основна складність полягала в тому, що позиції ворога були розташовані в житлових районах Донецька. Потрібно було діяти так, щоб від відповідних дій не постраждало мирне населення. Це вдалося зробити завдяки точним координатам своєчасно переданим в штаб. Коли танк бойовиків знову відкрив вогонь по аеропорту, спостерігачі спрацювали чітко. Наші артилеристи прицільним вогнем знищили його. Хмара від вибуху боєкомплекту танка стояла до неба над цементним заводом…

Ротація капітана Б. з аеропорту була вимушеною. На початку вересня прийшла звістка про загибель у бою його 20-річного молодшого брата Тараса. Богдан поїхав на похорон, а потім ліг у госпіталь. Далася взнаки контузія. Незабаром офіцер отримав нове призначення на посаду командира батальйону і відразу відбув у селище Гранітне, де підрозділ вів важкі бої. Разом із батальйоном Богдан організовував оборону на цьому напрямку. А потім були бойові дії поблизу Старогнатівки, Докучаєвська й Авдіївки. Під час війни Богдан устиг з відзнакою закінчити Національний університет оборони імені Івана Черняховського.

І нині підполковник Богдан у строю в районі проведення операції Об’єднаних сил на Луганському напрямку.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Начальник радіостанції, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Зв’язківець/Зв’язківці (на різні посади)

від 21000 до 22000 грн

Прилуки, Чернігівська область

Фельдшер

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Старший стрілець-оператор

від 21000 до 21000 грн

Звенигородка

Військова частина А7325

Радіотелефоніст (128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада)

від 23000 до 123000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Офіцер відділення, військовослужбовець

від 40000 до 120000 грн

Одеса

Військова частина ЗСУ