ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

 «Євроклініка» у військовому госпіталі

Лонгрід
Прочитаєте за: 6 хв. 4 Жовтня 2019, 16:03

Під час відвідування Військово-медичного клінічного центру Північного регіону (ВМКЦ ПнР) я став свідком, як боєць однієї із механізованих бригад Димитрій, який за походженням грузин, дуже імпульсивно, з піснями та танцями дякував за своє одужання військовим медикам. Тиждень тому його привезли із району проведення ООС, він  не міг дихати носом. Фонтанував словами, іноді не зовсім приємними, бо не хотів залишати друзів на передовій.

Молодий ЛОР-лікар Ірина Червань блискуче прооперувала грузина за допомогою сучасних методів. Вже на другий день після операції пацієнт відчув значне полегшення. У день виписки Димитрій в особливій національній манері запропонував працівнику ЗСУ Ірині Червань зробити вибір: одружитися чи бути вкраденою ним. Дівчина ж погодилася лише на букет квітів…

Коли я познайомився з персоналом клініки отоларингології та очних хвороб госпіталю, приємних вражень значно додалось. Судіть самі. З порогу клініки відкриваються просторі приміщення зі світлими коридорами та високою стелею після євроремонту. Подалі ж розташовані нові оглядові лікарські кімнати, сучасна ЛОР-операційна. Тамтешні ж госпітальні палати, як кажуть, зі всіма зручностями можуть конкурувати із сучасними готельними номерами, що сприяють скорішому одужанню.

  

 Віднедавна саме так виглядає цей медичний підрозділ, що пройшов осучаснення та значне оновлення матеріальної бази.

За словами начальника клініки полковника медичної служби Олексія Фураєва, нині до 30 пацієнтів одночасно можуть перебувати в клініці на стаціонарному лікуванні та ще стільки ж знаходитися на денній формі лікування. Це в рази більше за показники, приміром, 2013 року.

Завдяки технічним новинкам час операцій зменшився у рази

Основні зміни в клініці відбулися протягом останніх п’яти років. Сьогодні в операційних використовуються новітні методи, такі як ендоскопічна функціональна ринохірургія. А завдяки опануванню методів сучасної малоінвазивної ринохірургії щодо видалення уламків під час поранення терміни госпіталізації та реабілітації значно скоротилися.

Серед цікавих новинок, зокрема, унікальний винахід хірургів ВМКЦ ПнР – малий набір хірургічного магнітного інструменту. Він незамінний в плані діагностики та видалення сторонніх тіл. Невеличний прилад, що вміщається у валізку, дозволяє видаляти до 80% різних уламків боєприпасів чи інших сторонніх предметів. Середній час таких операцій зменшився практично у 3-4 рази.

– Відсоток важкопоранених у нашому медпідрозділі один із найвищих у ВМКЦ ПнР. Завдяки ж новітній закордонній та вітчизняній апаратурі, наші офтальмологи удвічі скоротили час, відведений для обстеження поранених бійців і приблизно утричі зменшили загальний курс лікування. В активі ЛОР-лікарів нині багато успішних складних операцій, – розповів полковник медичної служби Олексій Фураєв.

Військовому госпіталю допомагали і студенти, і великий бізнес…

Необхідні на модернізацію медичного підрозділу кошти у розмірі понад 2 мільйони  гривень надійшли в 2015–2017-х, як централізовано з оборонного бюджету, так й від різних благодійних організацій.

– У перші роки війни на Донбасі нам дуже допомагали представники Харківського клубу автомобілістів, – пригадує полковник медичної служби Олексій Фураєв. – Волонтери на колесах передали нам ортопедичні ліжка, милиці та інвалідні крісла. Загальна сума цих подарунків склала сотні тисяч гривень. Вагому допомогу медперсоналу надавали й студенти цивільних медичних вишів, які  бралися за найважчі завдання: чергували біля прикутих до ліжок бійців, прибирали маніпуляційні, виконували іншу роботу молодшого медперсоналу.

А представники великого бізнесу в 2014–2015 роках передали закордонне офтальмологічне обладнання на десятки тисяч гривень. На той час це було просто порятунком для лікарів у погонах. Адже до госпіталю щодня  прибувало десятки хлопців з передової.

         Давніми та надійними партнерами військових лікарів є колеги із Харківської міської клінічної лікарні № 14 імені Леонарда Гіршмана. Головний лікар Михайло Ковтун вдень чи вночі організовує консультації, чи навіть хірургічні втручання на їхній базі. Приміром, тамтешній офтальмолог Андрій Євтушенко, ім’я якого відомо й за кордоном, наприкінці вересня посприяв у проведенні складної операції на задньому відрізку ока. Все відбулося дуже успішно, хоча скептиків тоді вистачало. Нині поранений український воїн перебуває на етапі виписки та готується й далі битися із окупантами на Донбасі.

Також широкий спектр діагностики цілком безкоштовно армійцям надає Медичний центр «Офтальмика». Адже там розуміють, що військовослужбовці не жаліють своє здоров’я заради всього Українського народу.

Часто військові лікарі звертаються за консультацією до кафедри отоларингології Харківської медичної академії післядипломної освіти, очолюваної професором  Григорієм Гарюком, та кафедри отоларингології Харківського національного медичного університету, де завідувачем доцент Андрій Лупир. Там працюють досвідчені фахівці світового рівня. Тому їхні поради є безцінними, а іноді просто необхідними для збереження життя і здоров’я людей.

Люди – найбільша наша цінність

Які б сучасні прилади не перебували на «озброєнні» клініки, та все ж основу потенціалу будь-якого колективу складають люди.

Усі лікарі клініки та більшість молодшого медперсоналу побували у відрядженні у районі проведення бойових дій на Донбасі. Дехто має ще й досвід участі в миротворчих операціях.  У складних польових умовах медики у погонах набули величезного досвіду.

Начальник отоларингологічного відділення полковник медичної служби Дмитро Горолюк добровільно і найпершим серед колег побував на Донбасі. Потім були інші бойові відрядження, за що його неодноразово було заохочено відзнаками.

– Перебування на війні прискорило мій розвиток як лікаря. Кожна моя поїздка на Донбас піднімає мене на більш вищий рівень майстерності. Новими навичками я охоче ділюся із колегами, – зауважив полковник медичної служби Дмитро Горолюк.

А начальник офтальмологічного відділення полковник медслужби Аліна Вострікова є прикладом патріотизму та непохитної волі не тільки для колективу клініки, а й для багатьох українців.

Так, жінка-військовослужбовець у 2014-му не піддалася на «солодкі» пропозиції від російських окупантів, залишила затишну оселю зі всіма речами в Криму, щоб далі лікувати українських воїнів. Полковник медслужби Аліна Вострікова неодноразово перебувала в районі проведення бойових дій.

– Мені особливо приємно було по завершенню чергової ротації отримати відкритий лист-подяку від мешканців селища Часів Яр, що на Донеччині. Окрім військових, ми активно лікували й цивільних. Людяність та щирість по відношенню до місцевих позитивно впливали на зміни у головах прихильників «руського міра». Тому для мене цей аркуш й такий важливий, – розповіла лікар.

«Євроклініка – це неформальна назва клініки отоларингології»

– За увесь час проведення АТО на Донбасі з району бойових дій до Харкова поступило понад 26000 військовослужбовців із пораненнями, бойовими травмами чи різними захворюваннями.  Приблизно кожен восьмий учасник АТО/ООС отримав меддопомогу від наших військових ЛОР-лікарів чи офтальмологів. Це колосальні цифри. Нашу роботу можна назвати ювелірною і такою, що вимагає максимальної самовіддачі. На досягнутому ж ми не зупиняємось, – зауважив полковник медичної служби Олексій Фураєв.

Насамкінець мені розповіли, що після кардинального оновлення клініки отоларингології та очних хвороб ВМКЦ ПнР, за нею одразу ж закріпилася в госпіталі неформальна назва «євроклініка».

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Такелажник в артилерійський підрозділ

від 20150 до 50150 грн

Луцьк, Волинська область

Номер обслуги, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Командиp бойової машини, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Демінер

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Командир стрілецького взводу

Київ

Військова частина А7039

Офіцер штабу (РЕБ)

Київ

Річкова флотилія ВМС ЗСУ