ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Володимир Горбулін: «Нам є, чим мінятися із США»

Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 25 Жовтня 2019, 14:09

Голова Наглядової ради Українського інституту безпекових досліджень, перший віцепрезидент Національної академії наук України, академік Володимир Горбулін під час круглого столу на тему «Україна: статус основного союзника США поза НАТО. Можливості для військово-технічного співробітництва» наголосив, що «потрапляння України у список основних союзників США дало б нам великі можливості для військово-технічного співробітництва».

Слід вести мову про фундаментальні зміни воєнно-стратегічного ландшафту

Маємо цілу низку досягнень, які б були цікавими Сполученим Штатам. Нині стратегічними партнерами США є Ізраїль, Японія та Південна Корея. Наша країна могла б стати стратегічним партнером у Східній Європі. І Вашингтон у цьому плані міг би підтримати ті ракетні ініціативи України й інші можливості нашого оборонно-промислового комплексу. А результатом цього може стати не тільки політичне підбадьорювання, а й практична підтримка України в досягненні стандартів НАТО та масштабна робота крупних американських оборонних кампаній в нашій країні й обмін оборонними технологіями. Як підкреслив академік, нам є, чим мінятися зі США.

Оцінюючи геополітичну обстановку, Володимир Горбулін сказав: «Сьогодні слід вести мову про фундаментальні зміни воєнно-стратегічного ландшафту, які роблять минуле розуміння стратегічної безпеки застарілим. Ці зміни полягають у надбанні багатьма високоточними неядерними озброєннями (ракети невеликої дальності з неядерними зарядами, ракети протиракетної оборони, протисупутникові системи, лазерне озброєння й кіберзброя) стратегічних властивостей. Фактично відбулося стирання граней між ядерним і неядерним озброєнням».

На думку академіка, в цих умовах одним із пріоритетних видів озброєння, здатних потенційно підвищити обороноздатність України, є ракетне реактивне озброєння.

Два варіанти реагування на нові загрози: симетричний та компромісний

‒ У багатьох арміях ракетне озброєння вже є одним із основних видів, а наявність високоточних ракетних комплексів – одним фактом свого існування – здатне утримувати агресора від нападу. Нині Україна в принципі не зв’язана жодними обмеженнями щодо дальності ракет, які у нас створюють (вони конче необхідні для нашої безпеки у нових умовах), ‒ наголосив Володимир Горбулін.

На його думку, є два варіанти реагування на нові загрози: симетричний і компромісний.

‒ Симетричний варіант передбачає створення власного арсеналу ракет середньої і малої дальності для отримання необхідного ефекту стримування агресора. Другий варіант – зосереджує на реалізації компромісного рішення з урахуванням напрацювань підприємств ОПК і створює стратегію розвитку ракетно-реактивної зброї. Йдеться передусім про протикорабельний ракетний комплекс «Нептун» та модернізовану ракетну систему залпового вогню «Вільха-М». Окрім того, створення оперативно-тактичних і тактичних ракетних комплексів, і головне – зенітно-ракетних комплексів. У цьому контексті серед іншого пропонується: розробка оперативно-тактичного комплексу «Сапсан» із дальністю до 280 км на базі експортної модифікації ОТРК «Грім-2» і протикорабельного ракетного комплексу берегового базування на базі технологій «Сапсану». Для нас протикорабельні ракетні комплекси надактуальні для захисту з моря південних областей. Також актуальна розробка дозвукової ракети з дорозгонним ступенем, здатним забезпечити низьковисотний політ траєкторії й надзвукову швидкість у підльоті до цілі для оснащення протикорабельних комплексів берегового та морського базування. Потрібно наголосити на створенні оперативно-тактичної ракетної системи залпового вогню нового типу «Тайфун-4» з дальністю до 300 км і розробці надзвукової авіаційної керованої ракети дальністю 120 км, що має високу імовірність подолання ПРО і ураження цілей. Окрім того, надважлива задача –модернізація існуючих та створення нових систем протиповітряної оборони, ‒ сказав Володимир Горбулін.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У ВМС ЗСУ розповіли, чого бояться російські морські ракетоносії

У ВМС ЗСУ розповіли, чого бояться російські морські ракетоносії

Речник Військово-Морських Сил Збройних Сил України капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук заявив, що за півроку є лише 2 підтверджених фактів застосування росіянами морських носіїв крилатих ракет.

росармія атакувала ракетами припортову інфраструктуру Одещини: поранено чоловіка

росармія атакувала ракетами припортову інфраструктуру Одещини: поранено чоловіка

Сьогодні, 19 квітня, Одеська область вкотре зазнала атаки окупантів, росіяни завдали ракетного удару по припортовій інфраструктурі.

На півдні росармія застосувала понад 160 FPV-дронів проти мирного населення

На півдні росармія застосувала понад 160 FPV-дронів проти мирного населення

У прифронтових територій Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей, ворог застосував 163 FPV-дрони, 8 ударних БПЛА типу «Ланцет», скинув з БПЛА різних модифікацій 268 осколкових боєприпасів.

На Дніпропетровщині українська ППО знищила ворожу керовану ракету Х-59

На Дніпропетровщині українська ППО знищила ворожу керовану ракету Х-59

Сьогодні воїни ПВК «Схід» збили керовану авіаційну ракету Х-59 в небі над Дніпропетровщиною.

У цій війні немає напівтонів, вона чорно-біла — Володимир Зеленський

У цій війні немає напівтонів, вона чорно-біла — Володимир Зеленський

Глава української держави зазначив, що російсько війна не має напівтонів та подякував усім, хто працює заради нашої країни.

Brave1 оголошує про пошук рішень для протидії FPV та комерційним дронам

Brave1 оголошує про пошук рішень для протидії FPV та комерційним дронам

Кластер підтримки Defense Tech розробок в Україні Brave1 оголошує про пошук рішень для протидії FPV та комерційним дронам.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор польової лазні

від 23000 до 35000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Стаpший навідник, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Заступник командира роти

від 27000 до 31000 грн

Ковель

Військова частина А4825

Водій-електрик, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Київ

21 окремий батальйон спеціального призначення

Стрілець

від 21000 до 121000 грн

Слов'янськ

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Стpілець, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область