ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Військові Житомирщини в очікуванні сучасного лікувально-діагностичного центру

Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 28 Жовтня 2019, 15:39

Свою історію Житомирський шпиталь веде від 1813 року, хоча є відомості й про те, що лікування поранених вояків тут відбувалося й раніше.

Ще 1766 року в Житомирі було засновано монастир сестер милосердя (шариток). Майже одразу черниці відкрили в своїх келіях безкоштовну лікарню, де отримували медичну допомогу місцеві мешканці. Але з настанням бойових дій головними пацієнтами госпіталю шариток ставали, звісно, поранені. Так, понад двісті років тому, під час російсько-французької війни, черниці-шаритки в стінах свого монастиря рятували солдатів, напевно,  обох імператорських армій. Відтоді шпиталь став відомим далеко за межами Житомира.

У спадок від монастиря шариток нинішньому поколінню житомирських військових медиків дісталися старовинні будівлі з тогочасними склепіннями й іншими архітектурними шедеврами епохи

XVIII–XIX століть. З дев’ятнадцятого та першої половини двадцятого сторіччя тут збереглися навіть грубки – так, у госпіталі й досі функціонує пічне опалення! Щоправда, вже багато років як воно перероблене на газове.

Ще одним надбанням минувшини є один із апаратів функціональної діагностики, що зберігся в шпиталі чи не з пироговських часів. Напевно, він є єдиним в Україні давнім медичним приладом, що досі функціонує.

Бути чи не бути? Так питання вже не ставиться…

Сьогодні цей військовий госпіталь є унікальним не лише з огляду на свій вік. З-поміж інших військово-медичних установ України він вирізняється ще й тим, що має відділення для хворих на туберкульоз. Воно розташоване в окремому корпусі, і там лікуються хворі військовослужбовці та ветерани військової служби, зокрема з рідкісними формами туберкульозу. Саме в Житомирі вони мають змогу отримувати належне лікування.

Будівлі, у яких функціонують відділення й інші приміщення госпіталю, зведені сто і більше років тому. Найстарішим понад два століття. Здебільшого, це одноповерхові будівлі барачного типу. Втім, їх підтримують у належному стані, а останніми роками там роблять ремонт.

Шекспірівське «бути чи не бути» для Житомирського госпіталю до 2014 року було актуальним – вирішувалась подальша цього лікувального закладу.

Як розповіли кореспонденту АрміяІнформ у шпиталі, у 2013 році, у рік 200-річчя цього закладу, вже була готова директива про скорочення госпіталю спочатку до 100 ліжок, а в подальшій перспективі, на кінець 2014 року, у гарнізоні мала залишитися лише поліклініка. Мабуть, причиною планів щодо скорочення госпіталю було не лише зменшення на той час чисельності вітчизняного війська. Тут треба сказати і про те, що земля, на якій стоїть шпиталь, є ласим шматком у місті. Адже госпіталь розміщується в самому центрі Житомира на території в 10 гектарів, що розкинулася в мальовничому куточку на березі Тетерева.

Нищівним планам завадила війна. Як розповідають у госпіталі, у період активних бойових дій 2014–2015 років на лікуванні тут перебувало в середньому по 360-370 поранених та хворих. Звичайно, за таких умов уже ніхто скорочувати заклад не міг. Особливо, враховуючи той факт, що тоді  він залишався єдиною військово-лікувальною установою в регіоні.

Хворих більше, ніж ліжок

– Усі ці роки ми працюємо з постійним перевантаженням, – каже начальник госпіталю, заслужений лікар України, кандидат медичних наук полковник медичної служби Олександр Серебряков. – Маючи двісті ліжок, у середньому ми лікуємо 220-230 пацієнтів. Нині, восени, в період загострення застудних та респіраторних захворювань, їхня кількість збільшується. До прикладу, нині, включаючи денний стаціонар, у госпіталі перебуває на лікуванні 299 хворих.

Як бути, коли хворих більше, ніж ліжкомісць? Свого часу на теренах Житомирщини діяли ще й військовий госпіталь у Новоград-Волинському гарнізоні, медсанбат – у Бердичеві. Натомість залишились тільки медичні роти в бригадах.

У той самий час чисельність військ в області значно зросла в порівнянні з довоєнним періодом. І тепер Житомирський госпіталь обслуговує десятки тисяч військовослужбовців та ветеранів Збройних Сил, які проходять службу та проживають у регіоні.

Амбітному проєкту – зелене світло!

Три роки тому керівництво військового відомства вирішило побудувати тут сучасний 9-поверховий лікувально-діагностичний корпус. Він має вирости на пустирі, що міститься майже по центру цього військового містечка.

На підставі цього рішення Головне квартирно-експлуатаційне управління Збройних Сил України визначило замовником Північне ТрКЕУ. Було проведено тендер, переможник якого розробив проєкт будівництва корпусу. Його ціна становить 2,5 мільйона гривень, і в травні цього року замовник отримав експертну оцінку щодо готовності проєкту.

– Кошторисна вартість проєкту без технологічного обладнання – меблів, устаткування тощо – становить півмільярда гривень, – уточнює начальник госпіталю. – А з технологічним обладнанням – 830 мільйонів. Наступний крок – втілення цього проєкту в життя. Тобто, включення до плану капітального будівництва, тендерні процедури та, безпосередньо, початок будівельних робіт, на який ми всі дуже й давно чекаємо.

Поки новий лікувальний корпус у планах, у шпиталі тривають ремонтні роботи. Так, протягом цього року перекрито дахи на 5 будівлях, практично в усіх відділеннях виконано поточні ремонти. Створено новий кабінет в офтальмологічному відділенні, відремонтовано два стоматологічні кабінети в поліклініці. Також у двох відділеннях замінено систему опалення. В інших відділеннях опалення поки що залишається пічним. За словами начальника госпіталю, опалення – це другий після дахів головний біль госпіталю.

«Озброюються» сучасним медобладнанням

Як розповів АрміяІнформ полковник медичної служби Олександр Серебряков, у госпіталі постійно впроваджуються нові сучасні методи та технології лікування хворих. Зокрема малоінвазивні лапароскопічні методи в хірургічному лікуванні, ендопротезування кульшових і колінних суглобів, мікрохірургія ока.

Протягом останніх років госпіталь отримав чимало зразків новітнього медичного обладнання, що значно покращило рівень надання медичних послуг й пришвидшило процес діагностики й лікування. Так, Міністерство оборони забезпечило шпиталь рентгенологічною установкою, новим апаратом УЗД, біохімічним аналізатором та наркозно-дихальним апаратом. Нещодавно також госпіталь отримав сучасний пральний комплекс.

Також останніми роками, за словами начальника госпіталю, значно покращилося забезпечення медичними препаратами.

– Не на сто відсотків, але – ніякого порівняння з довоєнними роками! – говорить Олександр Михайлович. – Тоді ми мали можливість повністю забезпечити ліками тільки хворих солдатів строкової служби, решта ж категорій пацієнтів мусили купляти ліки за власний кошт. Сьогодні ж ми покриваємо потреби в медикаментах відсотків 85-90.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

Протягом доби на східному напрямку російська армія втратила 746 осіб, 9 танків, 17 ББМ та 481 БПЛА.

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 092 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 365 воєнних злочинів росії.

На Донеччині Президент провів нараду щодо зведення фортифікацій та оборони Часового Яру 

На Донеччині Президент провів нараду щодо зведення фортифікацій та оборони Часового Яру 

На Донеччині Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації в регіоні.

У ГУР прокоментували спробу замаху на Володимира Зеленського

У ГУР прокоментували спробу замаху на Володимира Зеленського

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов прокоментував затримання в Польщі російського агента, який готував замах на Президента України Володимира Зеленського.

Глобальний саміт та ППО: глави МЗС України та Італії провели зустріч

Глобальний саміт та ППО: глави МЗС України та Італії провели зустріч

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час зустрічі з італійським колегою Антоніо Таяні обговорив, як Італія може допомогти посилити протиповітряну оборону України.

Інженерам-конструкторам зірвали спробу продати росії секретні українські розробки

Інженерам-конструкторам зірвали спробу продати росії секретні українські розробки

Служба безпеки України у взаємодії з Урядом та керівництвом одного зі стратегічних заводів Харкова зірвала спробу рашистів отримати новітні технологічні розробки України в галузі паливно-енергетичного комплексу.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор БПЛА-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Харків

Косівський РТЦК та СП

Начальник зв’язку, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Командир міномета 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 21000 до 54000 грн

Степанівське, Сумська область

Монтажник мереж зв’язку (інтернет)

від 50000 до 120000 грн

Ужгород, Закарпатська область

Військовий капелан, військовослужбовець

від 30000 до 35000 грн

Миколаїв

Військова частина А1688

Старший майстер, військовослужбовець

від 21000 до 23000 грн

Харків

Метрологічний центр військових еталонів ЗСУ