ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Україна має запобігати витоку іноземних технологій

Blogger pool Міжнародне співробітництво Новини Новини світу та України
Прочитаєте за: 3 хв. 10 Жовтня 2019, 18:19

Досвід бойових дій на Сході України вимагає ґрунтовного аналізу потреб в озброєнні для війська. Насамперед для бригад, які безпосередньо перебувають на бойових позиціях. Ці потреби має обслуговувати механізм, який визначає, де цю зброю брати. І тут є варіанти. Або необхідне нам ОВТ виготовлятимуть в Україні чи в кооперації з іншими країнами. Або закуповуватимуть за кордоном.

Існує спосіб, застосований у роботі із США, – проєкт у рамках військово-технічної допомоги. На перший погляд він ніби простий і дешевий: ми отримали «Джавеліни». Звісно, маємо подякувати американцям, бо 2014-го в нас узагалі нічого не було. А перші контрбатарейні радари дали відчутний результат у бойовій роботі. Хоча росіяни навчились їм протидіяти, оскільки ці радари не першої свіжості й потребують додаткових технічних змін.

На перемовинах у США щодо передачі сучаснішої зброї і технологій Україні передусім стояло політичне питання довіри до нашої країни як кінцевого споживача високотехнологічної продукції. Щоб уникнути загрози передачі цих технологій третім країнам. Коли президентом США став Дональд Трамп, він набрав радників з-поміж військових, які допомогли йому швидко відреагувати на потреби Києва. За часів Барака Обами адміністрація всупереч намаганням Пентагону передати Україні зброю блокувала такий процес, побоюючись роздратувати Росію. Про це зазначив Володимир Гаврилов, ексаташе з питань оборони України в Америці, під час круглого столу, присвяченому нашому військово-технічному співробітництву із США. Захід відбувся в Київському інституті проблем управління імені Горшеніна.

На його думку, для того, щоб вести із США ефективне військове співробітництво, Києву слід зробити багато домашньої роботи. Передусім створити систему контролю, що унеможливить витік технологій, які нам захочуть передати американці. І ця система має бути досить чіткою, про що нам постійно нагадували в Пентагоні. США направляли спеціалістів в Україну для виконання потрібної роботи. Проте вони стикалися з неготовністю уряду, Міністерства оборони, де далеко не всі розуміли, про що взагалі йдеться. Тільки сьогодні по лінії Міністерства оборони ми почали робити реальні кроки із захисту технологій, які нам можуть передати як військово-технічну допомогу або у рамках прямих закупівель.

Зі свого боку президент ВГО «Українська стратегія» Анатолій Пінчук переконаний: головною проблемою розвитку взаємин між Україною та США в питаннях військово-технічного співробітництва за попередньої влади була недостатня послідовність і корупція. Яскравий приклад – ситуація з патрульними катерами типу «Айленд», коли американці підготували все потрібне для їхньої передачі. Лише після того, як експертне середовище натиснуло на Україну, справа зрушила з місця. Ще одна з вагомих причин, яка не дає нормально розвиватися міжнародним відносинам у сфері оборони, це намагання «Укроборонпрому» зберегти монополію. Міністерство оборони повинно реалізовувати надане право прямої закупівлі зброї та участі в модернізації й ремонті військової техніки. Також слід кардинальним чином змінити законодавчу базу у військовій сфері, сприяти ефективному розвитку приватного сектора та створювати сприятливі умови для залучення іноземних інвестицій.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Зв’язківець в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Бойовий медик

Київ

67 ОМБр ДУК

Фельдшер (військовий)

від 21000 до 24000 грн

Мукачево

Мукачівський прикордонний загін

Водій-електрик, військовослужбовець

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

кулеметник 144 окремої піхотної бригади

від 20000 до 120000 грн

Чернігів, Чернігівська область