ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Триста концертів на війні

MilitaryArt
Прочитаєте за: 4 хв. 23 Жовтня 2019, 18:36

Заслужений академічний ансамбль пісні і танцю Збройних Сил України відомий не лише на теренах України, а й за кордоном. Він – учасник неймовірної кількості фестивалів і конкурсів. Одначе, широкому загалу мало що відомо про гастролі колективу районами бойових дій на Донбасі. Про це ми попросили розповісти його художнього керівника – головного диригента полковника Дмитра Антонюка.

– Дмитре Жановичу, спершу хотілося б трохи почути про «немирну» історію ансамблю.

– У роки Другої світової війни колектив виступав перед бійцями-фронтовиками, постійно потрапляючи під артобстріли і бомбардування. Концертували ми перед учасниками ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи в зоні радіоактивного забруднення. Були і гастролі в Афганістані, де радянські вояки виконували, як тоді віщали, інтернаціональний обов’язок. А з травня 2014-го регулярно радуємо творчістю наших захисників на Сході.

– Колектив має безліч творчих перемог та заслуг…

– Ми давно вийшли на всеукраїнський і міжнародний рівні. Наприклад, колектив є лауреатом Всеукраїнського рейтингу «Бренд року – 2015». А на врочистостях з нагоди відкриття в Києві Євробачення були єдиним державним творчим колективом, який представляв Україну. Успішно гастролював ансамбль теренами Китаю, Австрії, Бельгії, Нідерландів, ФРН, Норвегії, Швеції, Іспанії, Португалії, Канади, США і навіть Тунісу. Словом, немає континенту, де не бував наш колектив. Головна нагорода для нас – щира вдячність та оплески наших захисників.

У складі Ансамблю – понад 120 осіб. І всі вони напрочуд талановиті. Наша гордість – заслужені артисти України: Ірина Сказіна, Наталя Бесараб, Ярослава Руденко, Олексій Шпортько, Христина Охтіва, Маргарита Мелешко, Сергій Юрченко, Аліна Башкіна, Юлія Олійник і багато інших. А свого часу славу колективу створювали Тіна Кароль, Злата Огнєвич, Павло Зібров і Володимир Гришко…

– Кажуть, на лінії зіткнення не було практично жодної частини, яку б ви не відвідали?

– Схоже на те. З травня 2014-го ми дали на Донбасі понад 300 концертів, іноді по 3-4 на день. Серед тих, що відбулися нещодавно, – одинадцять в липні нинішнього року. На жаль, до нульових позицій нас не допускають. Але ми виступали і в тих підрозділах, які перебувають за кілька кілометрів від окупованого Донецька. До речі, ніде не бачив вдячнішої публіки, як там. Коли дивишся на схвильовані мужні обличчя воїнів, серце щемить, а груди розпирає гордість за них.

– На які пісні, пане Дмитре, серед наших хлопців найбільший попит? Мабуть, патріотичні…

– Не вгадали! Як правило, просять виконати щось ліричне, пісні, які б нагадували про рідну домівку, кохану, діточок. І я бійців предобре розумію: їх не варто тішити патріотичністю, там з нею і без пісень усе гаразд.

– Артисти не бояться «туди» їздити?

– Колеги усвідомлюють небезпеку, яка може підстерігати нас у районі операції Об’єднаних сил. Але ми розуміємо і те, що український солдат, тривалий час перебуваючи у стресових ситуаціях, потребує морального розслаблення, підтримки. Це віртуозів колективу потужно мотивує.

– Доводилося втрапляти в екстремальні пригоди?

– Якось ми їхали до одного з підрозділів, і навігатор помилково завів нас у абсолютно пустинний край. Там не було ні місцевих жителів, ні наших військових. Натомість якось вже вирахували, що неподалік причаїлися російські найманці. Не говоритиму, що люди запанікували, але всім стало тривожно на серці. Та, слава Богу, незабаром ми вибрались на потрібний маршрут…

– Зірки шоу-бізнесу бувають людьми доволі амбітними і вередливими. Звідси й запитання: в яких умовах працюєте, гастролюючи теренами війни? У готелях проживаєте? Як харчуєтесь?

– Виступаємо на звичайних галявинах, просто неба, у розташуваннях частин, ангарах. А ночуємо де доведеться. І в наметах, і в пристосованих під солдатські казарми приміщеннях. Харчуємось тим, чим і бійці…

Інтерв’ю провів Сергій Зятьєв

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Навідник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Гранатометник

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ

Бойовий медик 14 ОМБр ім. князя Романа Великого

від 21000 до 121000 грн

Володимир, Волинська область

Гранатометник

від 22000 до 50000 грн

Шостка

Військова частина 3022 НГУ

Діловод, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Білгород-Дністровський

808 ОПП

Оператор, лінійний наглядач відділення комунікації, військовослужбовець

Запоріжжя

Комендатура військових сполучень Запоріжжя