ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Танки на наших рубежах – російські аргументи на переговорах

Blogger pool ООС
Прочитаєте за: 5 хв. 12 Жовтня 2019, 11:41

Відомо, що на кордонах з Україною з боку Росії та Білорусі зосереджена певна кількість військ і бойової техніки. За період україно-російського конфлікту «сусід» завжди тримав там як мінімум 50- тисячне угрупування, це не рахуючи сил, зосереджених на тимчасово окупованих територіях Криму і Донбасу. Інколи такі угрупування дещо збільшувались, коли вірогідність агресії проти України зростала, наприклад у листопаді-грудні 2018-го.

Маємо майже 4 тисячі кілометрів кордону з реальним ворогом

Часто агресор проводив широкомасштабні бойові навчання, відпрацьовуючи, загалом, можливості швидкого перекидання і зосередження військ на певні території й ділянки нашого кордону. Такі навчання, які Росія спільно з Білоруссю проводить щоосені, відбуваються із залученням десятків тисяч військових та кількох сотень одиниць техніки.

Така зосередженість військ завжди становить чималу загрозу для України і змушує нас приділяти особливу увагу небезпечним напрямкам, яких залишається чимало.

Зокрема, весь кордон з Росією становить майже 2 тис. кілометрів суходолом і більше 1 тис. кілометрів морем. Після окупації Криму і частини Донбасу ми втратили контроль за певною ділянкою, проте ці напрямки стали найнебезпечнішими, адже там ворог вже перебуває на нашій території.

Маючи за першого союзника Білорусь, РФ значно наростила кількість напрямків, з яких може вдарити по нам. Додалось ще 1110 кілометрів кордону, звідки агресор може будь-якої миті вдертись до України. А якщо брати до уваги і кордон з Молдовою, то створений Росією невизнаний анклав Придністров’я, де перебувають понад дві тисячі російських «миротворців» і кілька десятків одиниць бронетехніки (майже 500 км кордону), які теж постійно тримають у напрузі наш південь та південний захід.

Загалом з понад п’яти тисяч шестисот кілометрів суходільного кордону майже чотири тисячі – кордон з реальним ворогом, звідки Росія може здійснити новий удар по Україні. Звісно, існують найбільш загрозливі напрямки, де існує реальна можливість проводити суходільні операції з вторгнення на нашу землю. І саме тут РФ часто проводить навчання і військові маневри й збудувала потужну інфраструктуру, де можна зосередити велику кількість сил і засобів. Це різні полігони, нові військові з’єднання і навчальні центри з великим казарменим фондом, місцями зберігання техніки і озброєння. А в прикордонних російських регіонах споруджені з нуля кілька військових аеродромів зі злітними смугами для бойової і транспортної авіації.

Техніка прибуває ешелонами

Останнім часом різні ЗМІ й користувачі соцмереж повідомляють, що в деяких прикордонних з Україною регіонах Росії і Білорусі помічені залізничні ешелони з військовою технікою і озброєнням. Щодо Білорусі, то таку кількість військової техніки, яка перебувала в безпосередній близькості до нашого кордону, можна пов’язати зі спільними російсько-білоруськими навчаннями «Боевое братство – 2019», які недавно закінчились, або ж багатонаціональними навчаннями (країн ОДКБ – колишнього СНД) «Ешелон−2019», чи ще якимись російськими маневрами, які конвеєром проходять постійно на терені Білорусі.

Інші користувачі соцмереж повідомляють: на станції Масловка (Воронезька область), розташованій за менш, ніж сто кілометрів від кордону з Україною, кілька діб тому розвантажували ешелони з бронетехнікою, зокрема з танками Т-72. Хоча на фото ті танки і мали вигляд, ніби їх зібрали з різних полігонів і навчальних центрів. Бронемашини, можливо, раніше слугували навчальними екземплярами, і їх били-ламали курсанти й солдати, а сюди їх привезли задля демонстрації масовості озброєння. Але, все-таки, це грізні броньовані одиниці, а не металобрухт.

Недалеко звідси нещодавно розпочав (чи відновив) роботу військовий полігон, на якому постійно тривають заходи бойової підготовки російських механізованих і танкових підрозділів. На навколишні залізничні платформи і станції постійно прибувають й відвантажуються ешелони з військовою технікою. Тож місцеві мешканці часто бачать бойові машини і слухають канонаду від стрільб.

Загадкові Т-62

На залізничній станції «Станция Каменская», як оповідають користувачі твіттера, вже кілька діб стоять два ешелони з танками Т-62. Від станції до кордону з Україною менш ніж 20 кілометрів. Це ділянка з так званими ОРДЛО, де немає українських прикордонників.Тож, єприпущення, що ці танки − допомога Росії «донєцкому ополчєнію». Коментуючи повідомлення, користувачі з Росії пишуть:  «…Чтоб потом рассказывать про «найденное на шахтах», а может и про «отжатое у укропов» …будут толкать версию «в любом военторге, на каждом углу», «…говорил с россиянином сегодня. Уже две недели стоят. В полной боевой. По их словам ждут провокации. Телефоны забрали звонят через один всем взводом».

Торік у вересні про подібні ешелони, теж з Т-62, розповідали ЗМІ. Ці танки перебували в Бурятії.Улітку 2018-го їх зняли з консервації і тривалого зберігання. Росія зняла ці танки з озброєння у 2011-му, а у 2013 році Міноборони РФ повідомляло, що 900 застарілих танків Т-62 упродовж року планували утилізувати на металобрухт.

Проте торік ешелони з Т-62 і ескортом солдатів-бурят помітили в Ростовській області поблизу з нашим кордоном. Про подорож цих ешелонів «просторами необъятной» є чимало повідомлень від російських користувачів соцмереж. У вересні 2018-го вони прибули на український кордон.

Ці танки не лише застарілі. На знімках видно, що вони навіть не мали динамічного захисту.Тобто, для протитанкових засобів вони слугували б просто мішенями. Не знаю, хто ризикнув би сісти за їхні важелі і йти в атаку, знаючи, що в нас є «Джавеліни». Але й без них ми маємо, чим знищувати подібний мотлох. Можливо, їх застосовували б, щоб «вибити» наші протитанкові засоби під час наступу в першому ешелоні, а другим ешелоном у них ішли б сучасніші танки?

Проте куди рік тому ділись Т-62, у ЗМІ та соцмережах інформації немає. Але їх знову помітили в Ростовській області. Під час стоянки на Станції Камєнськійці танки сфотографували користувачі твіттера. Повідомлення про ешелони виникло саме в час, коли з’явились й інші повідомлення про російську техніку на нашому кордоні.

Чи стане брухт – «козирем»?

Появу і техніки, і повідомлень можна пов’язати з теперішніми подіями на Донбасі. Збільшення кількості ворожих військ неподалік кордонів слід розцінювати як тиск на Київ під час підготовки до зустрічі в Нормандському форматі. «Катаючи» ешелони з бойовою технікою, Росія намагається створити «картинку» нарощення загрози. З позиції сили вона прагне тиснути на нас у вирішення суперечливих питань, яких чимало в процесі реалізації Мінських домовленостей. Бо танки на платформах, хоч і дещо застарілі, усе ж певний «козир» за столом переговорів. А коли ставка в грі – майбутнє Донбасу і України в цілому, то Кремль, аби виграти цю «ставку», діятиме дуже брудно.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Радіоінженер

від 22000 до 50000 грн

Київ

412 ОББпС 101 ОБрО ГШ ЗСУ

Водій-електрик, військовослужбовець

від 21000 до 23000 грн

Харків

Метрологічний центр військових еталонів ЗСУ

Радіотелеграфіст, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Стрілець

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Кухар

від 10000 до 15000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Технік служби захисту інформації

від 21000 до 51000 грн

Чернігів, Чернігівська область