ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Революція на граніті: студентський внесок у боротьбу за незалежність України

Історія
Прочитаєте за: 3 хв. 3 Жовтня 2019, 18:05

У ці дні, 29 років тому з 2 по 17 жовтня 1990 року,в Києві на Майдані Незалежності (тоді — площа Жовтневої революції) тривало політичне голодування студентів, яке згодом назвали Революцією на граніті. Це був перший успішний ненасильницький політичний протест проти комуністичної влади в Українській РСР.Студенти вимагали перевиборів Верховної Ради УРСР на багатопартійній основі не пізніше весни 1991 року, а також відставки голови Ради Міністрів УРСР Віталія Масола. Участь в акції взяло кілька сотень студентів, з них 137 голодували від одного до 12 днів.

За кілька днів наметове містечко розрослося до кількох сотень постійних мешканців і кількох тисяч тих, хто щодня збирався на Майдані. До протестувальників приєдналися студенти з різних вишів. Також молодь підтримали кияни.Центр столиці на два тижні став епіцентром політичних мітингів і дискусій.

Переломним стало 15 жовтня, коли в Києві було оголошено загальний студентський страйк і студенти почали захоплювати приміщення вишів, а на Майдані зібралося близько ста тисяч робітників, студентів, простих людей. Того ж дня студенти прорвали міліцейський кордон біля Верховної Ради й організували на площі перед нею ще одне наметове містечко.

До Верховної Ради були запрошені лідери акції. Позицію студентів із трибуни парламенту озвучив Олесь Доній. Після численних дискусій 17 жовтня Верховна Рада 314 голосами «за» ухвалила рішення частково задовольнити вимоги студентів.

Кілька днів тому в інтерв’ю Українському радіо учасник тих подій, а нині голова Центру досліджень політичних цінностей Донійпояснив, як з’явилися п’ять вимог, що були оголошені під час акції.

– Вимоги для нас мали технологічний характер. Перша ідея, яку я ставив за найголовнішу, це перевибори Верховної Ради на багатопартійній основі. Якби прийняли цю вимогу, Україна пішла б шляхом країн Центральної Європи. Але тоді контреліта, Народна рада, Народний рух України цього не усвідомлювали. Для перевиборів потрібні були рівні умови для всіх партій і націоналізація майна КПРС та УКСМ. Третя вимога — незалежність України у прихованій формі, а саме — відмова від підписання союзного договору. Це були три київські вимоги. Львів’яни приїхали з двома іншими вимогами: відставка прем’єра і щоб українські вояки служили не в гарячих точках, а в межах України. Ми вирішили їх об’єднати, щоб не визначатися, які є важливішими, та утворили інститут співголів із трьох осіб, залучивши хлопця зі Східної України, щоб показати єдність країни, – сказав Доній.

Революція на граніті не мала на той час аналогів у всій Європі, адже «оксамитові революції» Східної Європи у 1989 році проводили зріліші політики. Ця революція показала, що в Україні виросло нове покоління, яке не боїться в’язниць і готове відкрито відстоювати свою думку і йти наперекір владі.

Читайте нас в Telegram
росармія атакувала ракетами припортову інфраструктуру Одещини: поранено чоловіка

росармія атакувала ракетами припортову інфраструктуру Одещини: поранено чоловіка

Сьогодні, 19 квітня, Одеська область вкотре зазнала атаки окупантів, росіяни завдали ракетного удару по припортовій інфраструктурі.

На півдні росармія застосувала понад 160 FPV-дронів проти мирного населення

На півдні росармія застосувала понад 160 FPV-дронів проти мирного населення

У прифронтових територій Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей, ворог застосував 163 FPV-дрони, 8 ударних БПЛА типу «Ланцет», скинув з БПЛА різних модифікацій 268 осколкових боєприпасів.

На Дніпропетровщині українська ППО знищила ворожу керовану ракету Х-59

На Дніпропетровщині українська ППО знищила ворожу керовану ракету Х-59

Сьогодні воїни ПВК «Схід» збили керовану авіаційну ракету Х-59 в небі над Дніпропетровщиною.

У цій війні немає напівтонів, вона чорно-біла — Володимир Зеленський

У цій війні немає напівтонів, вона чорно-біла — Володимир Зеленський

Глава української держави зазначив, що російсько війна не має напівтонів та подякував усім, хто працює заради нашої країни.

Brave1 оголошує про пошук рішень для протидії FPV та комерційним дронам

Brave1 оголошує про пошук рішень для протидії FPV та комерційним дронам

Кластер підтримки Defense Tech розробок в Україні Brave1 оголошує про пошук рішень для протидії FPV та комерційним дронам.

ЗСУ вперше збили бомбардувальник Ту-22М3, бої біля Авдіївки: стрім із прифронтового міста

ЗСУ вперше збили бомбардувальник Ту-22М3, бої біля Авдіївки: стрім із прифронтового міста

ГУР Міноборони у взаємодії з Повітряними Силами ЗСУ збили російський стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 за 300 км від кордону. Це перший літак стратегічної авіації, який вдалось знищити Україні під час польоту.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військова служба у Військово-Морських Силах України

від 25000 до 60000 грн

Одеса, Одеська область

Інженер базових станцій

від 55000 до 130000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша

Кулеметник, військовослужбовець

від 20100 до 50000 грн

Запоріжжя

Сватівський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки

Стаpший pозвідник, стрілець-снайпеp

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Бойовий медик взводу 155 окремого батальйону ТрО

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Водій, військовослужбовець

від 50000 до 120000 грн

Ужгород

68 окрема єгерська бригада імені Олекси Довбуша