ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Повітряні Сили готуються до оцінки НАТО другого рівня

Вишкіл Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 30 Жовтня 2019, 17:46

Упродовж кількох днів у Повітряних Силах, зокрема і на базі однієї з бригад транспортної авіації, працює делегація представників Військово-повітряних сил Збройних сил Королівства Швеція. Шведські фахівці приїхали до Вінниці, аби обмінятися з українськими колегами досвідом у підготовці підрозділів військово-повітряних сил до оцінок НАТО 2-го рівня в рамках Концепції оперативних можливостей.

Як розповіли в командуванні Повітряних Сил кореспонденту АрміяInform, зазначена Концепція, до якої українські Збройні Сили приєдналися в 2004 році, створена для підвищення рівня взаємосумісності між підрозділами держав-партнерів і членів НАТО. А також для посилення їх оперативних спроможностей за рахунок використання відповідних стандартів. Залучення до консультативної допомоги саме представників Швеції невипадкове. Ця країна не є членом Альянсу і перебуває на шляху адаптації своїх стандартів до вимог НАТО. Також шведська сторона має неабиякий досвід роботи у зазначеній Концепції, зокрема в питаннях розробки документації щодо участі в навчаннях та операціях під проводом Альянсу і підготовки до натівських оцінок.

– Програма оцінки 2-го рівня передбачає вивчення здатності виконувати завдання за призначенням у рамках участі в операціях під егідою НАТО, вищий рівень бойових спроможностей і готовності підрозділів, – зазначив керівник української делегації, представник командування ПС ЗСУ полковник В’ячеслав Гріщенко. – У Повітряних Силах це підрозділи на базі військово-транспортного літака Іл-76МД та літака аеромедичної евакуації Ан-26 «Віта». Варто зазначити, що в Альянсі немає визначеного алгоритму підготовки. І те, як ми готуватимемо підрозділ до досягнення стандартів, – це наша справа. Але є чіткі критерії готовності, яким ми маємо відповідати, та критерії перевірки, за якими визначають готовність сторони виконувати завдання згідно із вимогами НАТО.

Повітряні Сили беруть участь у згаданій програмі з 2007-го. Тоді оцінку 2-го рівня пройшов підрозділ на базі військово-транспортного літака Іл-76МД. Повторна його оцінка запланована на 2022 рік. Підрозділ на базі літака Ан-26 «Віта» пройшов самооцінку 2-го рівня в межах цієї програми у 2016 році, повторна запланована попередньо на 2021-й, а оцінка НАТО 2-го рівня – на 2022-й.

Представник Військово-медичного клінічного центру Центрального регіону, медичні бригади якого цілодобово чергують на літаку «Віта», підполковник Вадим Бабій зазначив, що найголовніше нині – приведення внутрішніх інструкцій у відповідність до натівських стандартів.

– Наше медичне обладнання, яке нам у 2015-му надала американська сторона, відповідає сучасним натівським вимогам. Воно сертифіковане для безпечного транспортування навіть критично хворих чи поранених пацієнтів. Проте, слід адаптувати виконання певних процедур, наприклад, перекладання пацієнта з машини в літак і лікування, до стандартів аеромедичної евакуації НАТО. І ми розробляємо наші внутрішні інструкції, аби вони відповідали вимогам цієї організації.

Зі свого боку керівник іноземної делегації майор Томмі Сандстрьом подякував українській стороні за запрошення й запевнив, що шведські фахівці завжди готові допомогти, а також зазначив, що й вони отримують багато цінних порад від українців.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
В Україні хвилина мовчання

В Україні хвилина мовчання

Згідно з указом Президента України Володимира Зеленського № 143/2022, хвилина мовчання проводиться щодня о 9:00, її оголошують у всіх засобах масової інформації.

Українська ППО знищила дві російські ракети та три розвідувальні БПЛА

Українська ППО знищила дві російські ракети та три розвідувальні БПЛА

У ніч на 20 квітня російські окупанти атакували Україну трьома балістичними ракетами «Іскандер-М», двома зенітними керованими ракетами С-300/С-400 із Бєлгородської області рф, а також двома керованими авіаційними ракетами Х-59/Х-69 із акваторії Чорного моря.

Сьогодні у Дніпрі — день жалоби за загиблими від російських ударів

Сьогодні у Дніпрі — день жалоби за загиблими від російських ударів

Сьогодні, 20 квітня, у Дніпрі оголосили днем жалоби за загиблими від російських ударів.

На Херсонщині через ворожі обстріли загинула людина

На Херсонщині через ворожі обстріли загинула людина

Минулої доби через ворожі обстріли Херсонщини загинула людина, пошкоджені житлові будинки, об’єкт критичної інфраструктури та газогін.

У Середземному морі ворог збільшив кількість ракетоносіїв

У Середземному морі ворог збільшив кількість ракетоносіїв

Станом на ранок 20 квітня на бойовому чергуванні у Чорному та Азовському морі ворожі кораблі відсутні.

Війська росії атакували ракетами промислову інфраструктуру Запоріжжя

Війська росії атакували ракетами промислову інфраструктуру Запоріжжя

Сьогодні під ранок 20 квітня російські загарбники завдали ракетного удару по промисловій інфраструктурі Запоріжжя.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-стрілець

від 21000 до 50000 грн

Запоріжжя

Військова частина А2176

Електрик-моторист, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Головний сержант

від 21000 до 121000 грн

Червоноград

Червоноградський РТЦК та СП

Санітарний інструктор

від 23000 до 23000 грн

Дніпро

31 Бр НГУ ім. генерал-майора Олександра Радієвського

Технік, монтажник РЕА

від 21000 до 51000 грн

Одеса

ВМС ЗС України

Сапер 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 23000 до 53000 грн

Степанівка, Сумська область