ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Навіщо військовим метрологам гиря розміром із сірникову голівку?

Новини Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 3 хв. 10 Жовтня 2019, 14:41

На увесь Західний регіон України їх близько 20 військовослужбовців. Звичайно, в масштабі бригад Сухопутних військ або ДШВ така кількість людей – дуже мала одиниця. Втім, ці два десятки фахівців у буквальному розумінні – на вагу золота. Їхнє завдання – не допустити похибки у будь-яких приладах, що використовують у війську: від манометра на паровому опаленні до надточних систем управління вогнем бойових машин, наведення керованих ракет і, навіть, медичних приладів, які рятують людські життя. Вони – військові метрологи.

Армія має чотири найважливіші еталони

Одна із установ, яка займається власне військовою метрологією, розташована у Львові. Військовою частиною керує підполковник Роман Басенко.

У кожній військовій частині є безліч приладів, що мають проходити повірку у встановлені терміни. Навряд ми замислюємося над точністю терезів, якими зважують пайкове масло для бійців, чи показником кількаметрового щупу, яким вимірюють наявність пального в цистернах. Та в роботі метрологів, це – надважливо. Вони жартують, що базарні продавці, коли бачать їх під час покупок, намагаються вирівняти ваги, адже гострим професійним поглядом метрологи одразу бачать «маленькі хитрощі», що дозволяють… економити по кілька грамів з кожного продажу.

Важливу роль у роботі метрологів має специфічне устаткування і техніка. Через це у цій частині зберігають та активно використовують чотири важливі для армії вихідні еталони Збройних Сил України – маси, тиску, плоского кута і довжини. Саме з ними звіряють усі прилади, що є на озброєнні війська. Тут можна побачити і еталонну кілограмову гирю, і гирю, яка важить всього один міліграм та є меншою за сірникову голівку. Та для метролога важлива не форма, а точність. Нещодавно в цю лабораторію закуплено надзвичайно дорогі сучасні електронні прилади. Наприклад, один із них може замінити великий кількаметровий стелаж із різноманітним устаткуванням. Він значно точніший у роботі. Хоча і від старих приладів тут не відмовляються – їх бережуть та обслуговують. Адже є велика кількість пристроїв, повірку та калібрування яких можна провести лише на от таких «доісторичних» приладах.

Час тут звіряють… у сейфі

У спеціальні приміщення за видами вимірювань вхід дозволено лише у спеціальному лабораторному вбранні. Справа в тім, що, скажімо, незначний стрибок температури (навіть на частинку градуса) вологи чи наявність пилу, можуть додати значної похибки. А для зменшення впливу радіохвиль на процес повірки частоти і часу – використовують кімнату, повністю захищену металевими листами у стінах, стелі та підлозі. Такий собі сейф.

Більшу частину робочого часу львівські військові метрологи проводять у дорозі. Пересувні лабораторії їздять по військових частинах із плановими повірочними роботами. А з початком російської агресії їхні відрядження перестали бути «тиловими», бо потрібно часто навідувати наші східні терени. Від їхньої фахової роботи залежить, наскільки точно в ціль полетить керована ракета і влучно вистрелить танк.

Загалом від початку АТО\ООС фахівці частини сприяли поверненню в бойовий стрій близько 1 тисячі одиниць військової техніки. Така робота наших військових метрологів зацікавила колег із країн НАТО. Адже в них складний надточний ремонт бойової техніки на передньому краї не проводять, а відправляють на спеціальні заводи. А це час та витрачання колосальних коштів, не кажучи вже про зниження спроможності й вогневої міці підрозділу. Саме тому наші партнери з Альянсу нині активно вивчають українській досвід.

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

оператор – лінійний наглядач

від 25000 до 130000 грн

Київ, Київська область

Лікар медичного пункту, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Стрілець військовослубовець 5 ОШБр

від 20000 до 120000 грн

Київ, Київська область

робота стрільцем А4267 10 огшбр. висока заробітна плата

від 23000 до 125000 грн

Івано-Франківськ, Івано-Франківська область

Водій відділення морської піхоти (категорія B, C)

від 25000 до 125000 грн

Одеса

35 ОБрМП ім. контр-адмірала Михайла Остроградського