ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Народжена та загартована в боях 14-та окрема механізована бригада тепер має почесне найменування імені князя Романа Великого

Історія Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 15 Жовтня 2019, 17:39

Можемо все, всюди, завжди! Бо наша мета – перемога! А шлях до цієї мети – вдосконалення і тренування! Наш принцип – своїх не залишай, ворогам не прощай! Вір у себе, і твоя зброя нехай буде частиною тебе самого! Наша сила в єдності – заради України! такий девіз має 14-та окрема механізована бригада. Віднедавна вона отримала почесне найменування імені князя Романа Великого.

Напередодні Дня захисника України за зразкове виконання поставлених завдань, високі показники в бойовій підготовці Президент України підписав указ та присвоїв 14-й ОМБр почесне найменування. Роман Великий або Роман Мстиславич – засновник сильного Галицько-Волинського князівства і патріарх монаршого правлячого роду Романовичів. Уважався сучасниками наймогутнішим з усіх руських (давньоукраїнських) князів кінця XII – початку XIII століття, за що його називали Великим. Не дивно, що бригада отримала таке найменування, адже вона народжена на початку російсько-української війни та загартована в найзапекліших боях за кожний метр української землі.

Історія бригади

14-та окрема механізована бригада імені князя Романа Великого – з’єднання Сухопутних військ ЗС України, дислокується у Володимирі-Волинському. За радянських часів це збройне формування носило назву 51-ї дивізії, яку згодом реформували у 51-шу окрему механізовану бригаду. Після трагічних подій під Іловайськом указом Президента знову переформована у 14-ту бригаду, що складалась із залишків розформованої 51-ї механізованої бригади й нових мобілізованих. Новостворена частина нагороди та почесні назви 51-ї бригади не успадкувала. За чисельністю більша за 51-шу бригаду, яка зі свого боку була найбільшою у складі Сухопутних військ України.
Бригада брала участь у звільненні Лисичанська, Сєверодонецька, Рубіжного, Мар’їнки, Красногорівки, боях за Савур-Могилу та поблизу Дебальцевого.
Нині 14-та окрема механізована бригада імені князя Романа Великого є військовою частиною, що перебуває на високому рівні боєготовності і спроможна давати відсіч агресорові. Командир бригади полковник Сергій Войченко каже, що особовий склад бригади добре підготовлений. Досвідчені й загартовані бійці передають бойовий досвід новачкам, які щороку поповнюють ряди підрозділу.

Цікаві факти з життя бригади

  • У вересні 2016 року напередодні свого професійного свята танкісти 14-ї ОМБр вибороли перше місце на міжвидовому конкурсі «Найкращий танковий взвод Збройних Сил України».
  • У 2017 році танкісти 14-ї механізованої бригади на модернізованих Т-64БВ уперше представляли Україну на Міжнародних танкових змаганнях країн-членів НАТО «Сильна Європа – 2017» (англ. Strong Europe Tank Challenge), які відбулися на полігоні Графенвер (нім. Grafenwöhr) у Німеччині.
  • У 2019 році у Володимирі-Волинському презентовано книгу про бригаду «51/14 — історія нескорених», яка розповідає про бойовий шлях бригади. У ній зібрано 100 історій-спогадів про життя військових, волонтерів і капеланів. Авторка книги Жанна Білоцька зазначила: основна мета проєкту – показати правдиву історію про військове з’єднання.

 

Читайте нас в Telegram
Президент під час спеціального засідання Європейської ради: ворожий терор можна зупинити тільки силою ППО

Президент під час спеціального засідання Європейської ради: ворожий терор можна зупинити тільки силою ППО

Президент Володимир Зеленський під час спеціального засідання Європейської ради розповів про черговий удар російських терористів по Чернігову.

Олександр Сирський та Крістофер Каволі обговорили потреби України в ППО та ситуацію на фронті

Олександр Сирський та Крістофер Каволі обговорили потреби України в ППО та ситуацію на фронті

Головнокомандувач ЗС України генерал-полковник Олександр Сирський провів розмову з головою Європейського командування Збройних сил США та Верховним головнокомандувачем Об'єднаних збройних сил НАТО у Європі генералом Крістофером Каволі.

9 кілотонн на Україну та енергетичний «Рамштайн»: чому постачання нових систем ППО на часі

9 кілотонн на Україну та енергетичний «Рамштайн»: чому постачання нових систем ППО на часі

За перший квартал поточного року російські терористичні війська випустили по Україні таку кількість ракет, що сумарно пропорційна потужності 9 кілотонн і може бути порівняна із зарядом малої атомної бомби.

Україна потребуватиме допомоги ще багато років, у НАТО це усвідомлюють і готуються: інтерв’ю

Україна потребуватиме допомоги ще багато років, у НАТО це усвідомлюють і готуються: інтерв’ю

Північноатлантичний альянс та Україна продовжують розширювати співпрацю, попри російську агресію і всі спроби ворога дискредитувати цю роботу.

Обшитий кевларом та зі встановленим РЕБом: АрміяInform побувала на тест-драйві другого прототипу українського багі

Обшитий кевларом та зі встановленим РЕБом: АрміяInform побувала на тест-драйві другого прототипу українського багі

Нещодавно АрміяInform повідомляла про тест-драйв першого українського багі, який вже відправився на фронт. Команда благодійного фонду Алли Мартинюк розробила нову і покращену версію багі.

Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Сьогодні Збройні Сили України реалізували правильний удар по окупанту в Джанкої, по аеродрому.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець-санітар

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Технік зенітного ракетного обладнання, військовослужбовець

від 23500 до 53500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Оператор, лінійний наглядач відділення комунікації, військовослужбовець

Запоріжжя

Комендатура військових сполучень Запоріжжя

Стрілець

від 20000 до 125000 грн

Богодухів

209 батальйон Сил ТрО

Старший бойовий медик автомобільної роти

від 23000 до 53000 грн

Знам'янка

Військова частина А1201

Мінометник, оператор, навідник

від 20000 до 20000 грн

Біла Церква

Військова частина А7298