ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Нам знову «вЛОМили»…

Blogger pool
Прочитаєте за: 8 хв. 4 Жовтня 2019, 11:26

Елементом (складовою) гібридної агресії, яку веде проти України Росія, є інформаційна війна. А це такий вид «бойових дій», коли з допомогою лише інформації здобувається перевага над противником. «Вікіпедія» дає таке визначення цього терміна: «Інформаційна війна — це маніпулювання інформацією, якій довіряє об’єкт, без відома об’єкта, щоб об’єкт приймав рішення проти своїх інтересів, але в інтересах того, хто веде інформаційну війну».

Корисні зрадофіли

Виходячи з цього, спробую розібрати одну ситуацію — пост на власній сторінці в соцмережі «Фейсбук» однієї особи, яка вважає себе «патріотом». Вона є досить відомою, і таких узагалі називають «ЛОМ» — «лідер суспільної думки». Уже кілька років поспіль особа займається допомогою Збройним Силам України, часто пише на військову тематику в соціальних мережах і як «блогер» входить до різних «топ-підрахунків» подібних «джерел із формування інформаційного поля». Простіше кажучи, хоч би що ця особа не написала, її цитують вітчизняні і проросійські ЗМІ, а чимало читачів її сторінки взагалі сприймають усе написане за «беззаперечну істину».

Особа за будь-яку ціну прагне й надалі займатися волонтерською діяльністю, а для цього їй потрібно збирати якнайбільше коштів благодійної допомоги, тому вона завжди намагається бути в центрі інформаційної уваги, бути «інсайдером» тієї чи іншої новини. Подібну аксіому «новинаря» особа чудово усвідомила і тому, використовуючи імідж давнього волонтера, якому довіряють бійці на «передовій», збирає та оприлюднює різну (часто не завжди достовірну) інформацію про Збройні Сили.

Те, що ця інформація часто є неправдивою, брудною і претензійною, особу не зупиняє, і за нею вже тягнеться більше десятка інформаційних скандалів із брехнею, наклепами і відвертими «замовленнями». Більшість військових, колег-волонтерів і представників ЗМІ цю особу вважають «брехливою і скандальною», проте чимало наших співвітчизників такій інформації продовжують довіряти.

І саме на таких осіб покладається противник, який через неї оприлюднює власні «меседжі» в інформаційній війні. Тобто «об’єкт», в якості якого є українське суспільство, приймає рішення проти своїх інтересів, якими є перемога над Росією, і починає глибоко сумніватись у цій перемозі (зокрема недовіряє керівництву держави і командуванню ЗС). Адже цей «об’єкт» довіряє лише інформації від «джерела» (від нашої особи), якій противник дав певну недостовірну інформацію, спрямував, як маніпулювати цією інформацією і, зігравши на амбіціях особи, взагалі створив «зраду». Це таке явище, про яке дуже любить поговорити наше суспільство. «Зрада» означає, що «зараз обов’язково все пропаде, війна з Росією миттєво стане набагато кривавішою і взагалі, я ж казав, що буде всім дуже погано».

Ті, хто «запускає зраду» — «зрадофіли», є дуже популярними «ньюзмейкерами» в нашій державі, а це саме те, чого прагне наша особа. Тому вона активно і часто такі «зради» публікує в соцмережах і ЗМІ. Тим, хто протидіє цій «зраді» (здебільшого створеній з допомогою маніпулятивних технологій противника), дуже важко давати достовірні відомості і взагалі виправдовуватися, що «зради все ж немає», бо, як кажуть, перше слово — набагато дорожче за друге»…

Чиїх «рук» маніпулятори?

А ось і приклад і особи, і її «зради»:

Роман Донік: 02.10.2019 р. 20:52

«Зеленский знает, что по станичке разведение не прошло. Ему все докладывают. Он знает, но врет о том, что разведение прошло успешно. А ещё, Хомчак обещал бойцам и офицерам, что разведение будет симметрично и только после боевиков, а мы, после них, делаем следующий шаг. Не сдержал обещание. Потому что станичка не разведена. Только сам Зеленский, лично, военным ничего не обещал. А вот Хомчак обещал. А сейчас он не может отстоять свою позицию. Никто не понимает куда и что они там в Киеве собрались отводить. Позиций нет. В поле отводить людей? В Золотом, по отведению, мы отходим на 1 км в низину, а боевики отходят на 50 метров. На дорогу. И они на 80 метров выше нас. А еще, в Золотом около 4 тысяч человек живет. А еще Золотое вчера обстреляли. То есть по правилам отведения, нужно ждать 7 дней. 7 дней тишины должно быть. Понятно, что Зеленский гарантировал им безопасность, только что он может реально гарантировать? А если не будет безопасности, то что? Напишет в спортлото? Или в лигу смеха? А после заявления двух клоунов из дыры, орки будут обстреливать регулярно. Плевать на то какие у Зеленского хотелки. Рычагов влияния нет на них.
Как он сможет выполнить свое обещание?
Сверху намекают, что если офицеры будут саботировать, то пришлют и назначат тех, кто согласится выполнять любой приказ. И да, все ждут письменных приказов. Чтобы знать с кого потом спрашивать. И даже когда наконец то будут письменные, то не факт, что все будет выполняться так, как того хотят в ОП», — ось такий «блог» – «зрада», який за неповну добу опублікували кілька вітчизняних і російських пропагандистських інтернет-ЗМІ, прочитали кілька тисяч осіб і навіть кілька десятків прокоментували.

«Пост-зраду» Доніка використала російська пропаганда через свою «наївну» віру в роботу заради загального блага.

Розбираючи «пост» по цитатах, можна побачити відверту брехню і маніпулювання фактами, які призвели (судячи з коментарів) до того, що українське суспільство не вірить нашій владі і армії.

Розберемо й ми брехню та маніпулювання інформацією, які застосував Роман Донік в своєму дописі: «Зеленский знает, что по станичне (Станиці Луганській) разведение не прошло (як це не пройшло? Відверта брехня, бо сьогодні і ЗСУ, і бойовики російських окупаційних військ відійшли на підготовлені позиції). Ему все докладывают. Он знает, но врет о том, что разведение прошло успешно (тут «врет» сам Донік).

«…Хомчак обещал бойцам и офицерам, что разведение будет симметрично и только после боевиков, а мы, после них, делаем следующий шаг (так і відбулось на Станиці Луганській). Не сдержал обещание. Потому что станичка не разведена. Только сам Зеленский, лично, военным ничего не обещал. А вот Хомчак обещал. А сейчас он не может отстоять свою позицию. (тут іде відвертий наклеп на НГШ, бо Донік має власні «образи» на генерала Хомчака, заглиблюватися в них — не заслуговує на увагу).

«…Никто не понимает куда и что они там в Киеве собрались отводить. Позиций нет. В поле отводить людей?» (тут відвертий популізм від Доніка, адже План відведення готується досить ретельно і узгоджується від командира роти і до командування ГШ й вище. Кожна позиція, кожне укріплення, кожна траншея детально вивчаються і розробляються. Про яке «поле» він пише? Позиції, на які планується відведення, перебувають не на передовій, тому на їхнє обладнання застосовують інженерну техніку, підвозять будівельні матеріали, зводять за усіма нормами будівництва фортифікаційних споруд. Сумніваюся, що Донік про це не здогадується, тому по факту відверто бреше).

«…В Золотом, по отведению, мы отходим на 1 км в низину, а боевики отходят на 50 метров. На дорогу. И они на 80 метров выше нас». (Знову чергова маніпуляція фактами і брехня. Щодо відходів, то і наші, і противник відійдуть на позиції, які позаду мінімум на 1200-1500 метрів. Ми в Золотому-4 були в низині, а відійдемо на більш зручну для оборони і вищу позицію. Противник дійсно займе панівну над місцевістю висоту, але вона й так була в нього в тилу, проте між траншеями буде по низині, тобто під контролем обох сторін, а відстань між ними виключить застосування стрілецької зброї. Якщо Донік цього не знав, то тут показує повну некомпетентність чи відверту брехню).

«…А еще, в Золотом около 4 тысяч человек живет. А еще Золотое вчера обстреляли. То есть по правилам отведения, нужно ждать 7 дней. 7 дней тишины должно быть. Понятно, что Зеленский гарантировал им безопасность, только что он может реально гарантировать? А если не будет безопасности, то что? Напишет в спортлото? Или в лигу смеха? А после заявления двух клоунов из дыры, орки будут обстреливать регулярно. Плевать на то какие у Зеленского хотелки. Рычагов влияния нет на них». (У Золотому-4 (мікрорайон Партизанський), звідки відходитимуть наші війська, мешкає трохи більше ніж 500 осіб, у самому Золотому загалом нині — до 7 тисяч, про які 4 тисячі пише Донік, варто спитати лише в нього. Щодо «обстрілу» Золотого, то його зазнали наші позиції, що розташовані поблизу цього селища. У нас давно немає позицій, там де живуть люди. Сьогодні, коли по українських бійцях біля Золотого ворог застосував заборонені «Мінськом» 120 мм міномети, ми теж не поспішатимемо відвести війська. Наступні фрази чітко показують антипрезидентську позицію Доніка, де він намагається звинуватити українську владу в тому, що ворог не дотримується домовленостей про припинення вогню).

Росія і далі робить ставку на інформаційні вкиди

І на останок «підсумок»: «…Сверху (з якого верху?) намекают, что если офицеры будут саботировать (як військові можуть саботувати і не виконувати наказ? — брехня), то пришлют и назначат тех, кто согласится выполнять любой приказ. И да, все ждут письменных приказов. Чтобы знать с кого потом спрашивать. И даже когда наконец то будут письменные, то не факт, что все будет выполняться так, как того хотят в ОП». (Подібна фраза нагадує підслухану в польовій «курилці» розмову між кількома «недалекими» контрактниками, які взагалі не усвідомлюють, як це в армії «прислати нових» і «саботувати накази начальників», які не розуміють, що будь-який рух в ООС й так здійснюється через відповідні «Бойові розпорядження» (БР-ки). Дивно, що Донік цього не знає…)

Тож, «розібравши» детально цей «пост-зраду», відверто «вималювались» доволі тривожні висновки. Росія в інформаційній війні все більше робить ставку на інформаційні вкиди від людей, які раніше користувались і продовжують користуватися довірою українського суспільства. Більшість з них волонтери. «Купити» таких волонтерів доволі просто, необхідно лише зробити щедрий «благодійний внесок» на рахунок, який вказує волонтер на своїй сторінці, а потім «вкласти у вуха» об’єкту-волонтеру необхідну «зраду». А коли цей волонтер ще й «хворіє» на синдром «зірки новин» та має образу на керівництво країни чи командування Збройних Сил, то він одразу стає потужною зброєю в інформаційній війні проти України.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабінет Міністрів України запровадив видачу паспортів громадянина України або паспортів для виїзду за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років лише на території України.

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український військовослужбовець зумів збити з переносного зенітного ракетного комплексу дві російські крилаті ракети.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кухар в сили оборони

від 21000 до 51000 грн

Калинівка, Вінницька область

Інженер-електронщик БПЛА, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Гранатометник

від 50000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)

Майстер-акумуляторник відділення ремонту та зарядки акумуляторних батарей

від 25000 до 40000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Офіцер групи психологічного супроводу та відновлення

від 26000 до 126000 грн

Львів, Львівська область

Радіотелеграфіст, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ