ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Легкий міномет ‒ шлях від Першої світової до наших днів

Історія Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 3 хв. 23 Жовтня 2019, 17:29

У різних країнах світу великою популярністю користується легка артилерія піхоти – міномет. Він зарекомендував себе з найкращого боку в важких боях Першої світової. Відтоді створено велику кількість зразків цієї грізної зброї. І одним із напрямків розвитку є виробництво легких мінометів малого калібру до 60 мм.

Стріляюча… лопата

У 1918 році британці створили 50-мм міномет, який вів вогонь осколковими мінами вагою один кілограм. Але за рік їх довелося зняти з озброєння як недостатньо ефективні.

Наступними на світову арену в 1935-му вийшли італійці зі своїм 45-мм мінометом «Бріксія». Його конструкція – складна й невдала. За ваги 15 кг він стріляв 460-грамовою міною на 500 метрів. І заряджання боєприпаса відбувалося з казенної частини, скорострільність була низькою – 10 пострілів на хвилину.

Наприкінці 1930-х для озброєння піхотних підрозділів у Радянському Союзі розробили легкий 37–мм міномет – заступ. У похідному варіанті він був звичайною лопатою, яку використовували для облаштування позицій. Рукояткою слугував ствол міномета завдовжки 50 см, а полотно заступу використовували як опорну плиту, виготовлену з броньованої сталі. У разі потреби цей інструмент швидко перетворювався на зброю для стрільби осколковими мінами.

Малокаліберні легкі міномети створені в Іспанії, Японії, Німеччині, Франції, США. За результатами бойової роботи зроблено висновок – найефективніший калібр такого міномета – 60 мм.

60-й – найвдаліший калібр

Це підтвердив бойовий досвід американців у Кореї, В’єтнамі й інших конфліктах. Такий калібр виявився дуже ефективним. За одну хвилину мінометний підрозділ у складі трьох мінометів, укомплектований добре тренованими розрахунками, здатен був випустити по ворогу до 100 снарядів. Легкі міномети стали дуже популярними у частинах, які вели бойові дії в лісовій і гористій місцевостях, у пустелях, де вага зброї й боєприпасів відіграє вирішальну роль. Висока мобільність та можливість ставити «на колеса» легкий міномет адаптує його до використання як вогневу підтримку аеромобільних і повітрянодесантних підрозділів.

Після Другої Світової війни у Червоній армії найлегшим був 82-мм міномет, вага якого становить майже 42 кг. В Афганістані радянські війська вперше «познайомились» з 60-мм китайськими мінометами Тип 63, американськими М19 і пакистанськими М-6. Вага найважчого з них – М 19 – сягала 20,5 кг. Під час нападу на базу караванів у провінції Нангархар розвідгрупа «джелалабадського» загону спецназу захопила легкий 60-мм міномет, який потім успішно використовували в різних операціях.

Україна має власну розробку – міномет МП60

У Європі австрійська компанія Hirtenberger Defence Systems створила оригінальний власний 60-мм міномет М6 у версії Commando, конструктивно дуже простий. Він складається зі ствола й опорної пластини. Прицілювання здійснюється наведенням ствола на ціль рукою. Кут нахилу і кількість зарядних кілець на міні визначають відстань стрільби. Ефективне і швидке ураження цілі можливе на дистанції до 1500 метрів. Вага міномета – 10 кг, а пострілу до нього – 1,79 кг.

Конструкторське виробниче підприємство «Українська бронетехніка» розробило власну конструкцію 60-мм міномета – МП60. Його особливість –можливість використання в різних варіантах. Із великою опорною плитою і двоногою для стрільби із закритих вогневих позицій. Та із малою опорною плитою без двоноги з електронним коліматорним прицілом для стрільби без двоноги «з руки» (для спецпідрозділів). Вага міномета у варіантах становить від 20 до 22 кг. Мінімальна дальність стрільби – 110 метрів, максимальна – до 3500 метрів. Технічні характеристики цього міномета дозволяють використовувати його як у позиційній війні, так і у швидкоплинних маневрених операціях у різних умовах – від пустелі до гірських масивів.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Україна повернула із росії ще одну незаконно депортовану дитину

Україна повернула із росії ще одну незаконно депортовану дитину

Із росії вдалось повернути 17-річну українку, яку попри її бажання відправили із тимчасово окупованої території навчатися до росії.

Президент: Ми маємо берегти памʼять про кожного, хто віддав своє життя, щоб Україна вистояла

Президент: Ми маємо берегти памʼять про кожного, хто віддав своє життя, щоб Україна вистояла

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що ми завжди маємо цінувати людей, які роблять усе, щоб Україна жила й не підкорилась окупанту.

Бріджит Брінк пояснила Конгресу важливість підтримки України під час війні

Бріджит Брінк пояснила Конгресу важливість підтримки України під час війні

Посол США в Україні Бріджит Брінк звернулася до американського Конгресу із закликом негайного надання Україні допомоги.

На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

Протягом доби на східному напрямку російська армія втратила 746 осіб, 9 танків, 17 ББМ та 481 БПЛА.

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 092 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 365 воєнних злочинів росії.

На Донеччині Президент провів нараду щодо зведення фортифікацій та оборони Часового Яру 

На Донеччині Президент провів нараду щодо зведення фортифікацій та оборони Часового Яру 

На Донеччині Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації в регіоні.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець (стрілець)

від 21000 до 100000 грн

Дніпро

В/Ч А7408

Водій, кранівник, тракторист-машиніст екскаватора, бульдозера

від 21000 до 51000 грн

Миколаїв

Військова частина А3476

Військовослужбовець. Оператор БПЛА

від 20100 до 120100 грн

Київ, Київська область

Снайпер

від 55000 до 125000 грн

Слов'янськ

Батальйон спеціального призначення Донбас 18 Слов'янської бригади Національної гвардії України

Радіотелефоніст-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Суми

Косівський РТЦК та СП

Водій-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Київ

Косівський РТЦК та СП